Wat bedoelt de SP met ‘solidair’?

“De SP kiest voor een samenleving waarin wij solidariteit organiseren, zodat bijvoorbeeld ouderen en gehandicapten de zorg krijgen die ze nodig hebben.” Zo klonk het in het Minuutje Roemer op de radio vandaag. Daar is het weer, dat woord: solidair. Wat bedoelt de SP daar eigenlijk mee?

Als ik denk aan “solidariteit organiseren” is het eerste dat in mij opkomt: mantelzorg. Mensen moeten voor elkaar gaan zorgen – in plaats van door professionele hulp. Is dit een cryprische handreiking naar de VVD? De tijd zal het leren. Ik zie de SP er wel voor aan. Zo noemt het bezuinigen ook al “zuinig met ons geld omgaan”, alsof er dan niets op niemand gekort wordt. Dus misschien gaat Emile Roemer straks beweren dat korten op zorg best wel een goed idee is, omdat het ‘de solidariteit bevordert’.

afslaanholland

Denk ik aan één van de speerpunten van het socialisme, de internationale solidariteit onder de volkeren, dan komen we er met de SP bekaaid af, wiens solidariteit ophoudt aan de landsgrenzen. Bijvoorbeeld, de “zwakkere eurolanden” zijn een gevaar voor de welvarender lidstaten als Nederland, met hun “grote informele economie”.

En dan hebben we nog Dennis de Jong, die voor de SP in het Europees parlement zit, ‘onze waakhond in Brussel’. Maar die komt alleen maar in actie wanneer hij denkt dat het “haalbaar” is.

Dan houdt de SP zich nog wel eens bezig met wat dingetjes buiten Europa, zoals werkbezoeken met verslagjes met foto’s van glimmende mensen, en het weblog van Harry van Bommel, die daar hoofdzakelijk reageert op wat hij in de krant of op het internet leest. Reageren hoef ik daar niet meer want ik ben er voor eeuwig verbannen, omdat Harry niet zo van vrije meningsuiting op zijn weblog houdt. Dat wordt alleen toegestaan wanneer de kritiek zo dom is dat de jubelsekte er daar gehakt van kan maken.

solidariteit

Tenslotte de solidariteit in eigen huis. Die er net zo lang is als dat SP’ers doen wat hun opgedragen wordt. En wanneer een SP’er er na jaren van trouwe dienst, folderen en soepkar trekken eindelijk de brui aangeeft, of weggetreiterd wordt, of in een doorgestoken verkiezing weggestemd, dan staat er meteen een club sekteleden klaar om diegene publiekelijk de grond in te trappen. Keihard. Voorbeelden te over . Ook raadsleden die ziek worden, of hun afdracht niet meer kunnen betalen, lopen dat gevaar. Natuurlijk weer niet de eliteclubleden, die soms jarenlang geen afdracht hoeven te betalen, zoals Dennis de Jong, of Veerle Slegers van de Groep van 30.

Voor de SP geldt intern dat alle dieren gelijk zijn, alleen sommigen zijn meer gelijk dan anderen. Met name wanneer het om geld gaat.

Advertenties

  1. Antipode

    IJzersterk stuk, Sonja

  2. Dank Antipode, en ook voor je trouwe tips en commentaren. Het lijkt wel heel stil op deze website, maar er wordt dagelijks FLINK gelezen!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: