SP is uit op de val van de euro

Als we stellen dat iedereen gelijkwaardig is, zeggen we tevens dat de mensen niet gelijk zijn. De mogelijkheden van de een zijn immers altijd anders dan die van een ander. Daarom moeten we voortdurend de solidariteit tussen mensen organiseren, zodat we waar nodig elkaar helpen en voor elkaar zorgen en ieder mens daadwerkelijk een eerlijke kans geven bij het streven naar een gelukkig leven. (Kernvisie SP)

Wat zou Beethoven daar mooi bij klinken. Maar nu Europarlementariër Dennis de Jong, die in zijn ‘weeklog’ met name aanstipt dat “Zuid-Europese lidstaten” met hun “grote informele economie”, en andere “zwakkere eurolanden”, momenteel een groot gevaar vormen voor welvarender landen als Nederland. Tot zover “waar nodig elkaar helpen en voor elkaar zorgen en ieder mens daadwerkelijk een eerlijke kans geven”.

klauwen-van-europaOmdat het voor andere partijen “kennelijk” niet duidelijk is wat het standpunt van de SP ten opzichte van de euro is, schrijft De Jong in de introductie.

In dit weeklog een verklaring: wij willen niet langer offers brengen voor de euro, maar zijn ook niet uit op een snelle val van de munt.

De SP is dus uit op de val van de munt, alleen niet snel.

Waarom eigenlijk niet, vraag je je af, als je de meer dan tien jaar oude doom and gloom verhalen over Europa leest op de partijwebsite. Waarom wachten? Hoe lang? En waarop? Je bent toch een politieke partij? Een zelfbenoemde “actiepartij”?

Afbeelding: campagne van Dennis de Jong ‘De Klauwen van Europa‘, 2011

 1. Rob van Marle

  Helemaal mee eens

 2. Henk

  Er zijn 2 problemen met een informele economie, het eerste is het witwassen van geld en het tweede is het niet kunnen registreren van de activiteit wat in de Economische en Sociale Wetenschappen een probleem is.

  In het eerste geval gebruik je het strafrecht en in het tweede geval, is dat zo erg? Als ik jouw PC-probleem oplos en jij in ruil daarvoor mijn heg knipt is dat een informele economische activiteit die met gesloten beurzen gaat en niet te registeren is op de normale manier. Is dat erg? Is burenhulp erg?

 3. In Nederland wordt naar schatting 18.5 miljard euro per jaar witgewassen. Laat de SP daar dan eerst eens mee beginnen, denk ik.
  De term ‘informele economie’ heeft volgens mij alleen betrekking op belastingen, die in dat geval niet worden betaald. Maar in wezen is de term een wassen neus, want er wordt zo veel belasting niet betaald, met allerlei ‘legale’ constructies.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: