Een stichtelijk woord van Ronald van Raak

Niet meer het socialisme, maar Jezus Christus is de grote gelijkmaker geworden. Die heb ik niet zien aankomen.

kerstkaart

 

Jezus Christus: de grote gelijkmaker

Een rode kerstgedachte

Kerst, het feest van de geboorte van Jezus Christus. Maar wat vieren we dan, waar staat Christus voor? Zijn boodschap lijkt eenvoudig: ‘Behandel anderen steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen.’ Maar deze eenvoudige boodschap is ook confronterend: ‘Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broeder of zuster, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt?’ Jezus was een profeet, maar ook een revolutionair, één van de eersten die streed voor de gelijkwaardigheid van alle mensen.

De keizer en de prostituee
“Het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan.” Christus had niet erg veel op met rijkdom. Niet uit jaloezie, maar uit mededogen, omdat geld corrumpeert. Christus was de grote gelijkmaker. Rijken en armen, mannen en vrouwen, familie en vreemdelingen, iedereen was volgens hem geschapen naar hetzelfde evenbeeld. Hij verzette zich dan ook tegen slavernij, achterstelling van vrouwen en uitsluiting van vreemdelingen. De keizer was niet beter dan een bedelaar, een koopman niet minder zondig dan een prostituee.

Een ideologie van behoud
De eerste christenen leefden in het Romeinse Rijk, waar deze leer snel aan invloed won. Veel mensen hadden blijkbaar veel te winnen bij een geloof in gelijkwaardigheid. Maar ook voor de Romeinse elite bleek deze leer bijzonder aantrekkelijk. Hun reusachtige rijk dreigde uiteen te vallen, de greep van de Romeinen op gebieden ver buiten Rome dreigde steeds meer te verslappen. Een gemeenschappelijke godsdienst zou de eenheid weer kunnen herstellen. In de vierde eeuw werd het christendom dan ook de officiële godsdienst van het hele Romeinse rijk.

Een inspiratie voor verzet
Na de omarming van de nieuwe religie noemden eerst de keizers en later de pausen van Rome zich voortaan de plaatsvervangers van Christus op aarde. Dat verklaart wellicht waarom het christendom zo’n dubbelzinnig karakter kreeg. Machthebbers beriepen zich op Christus voor behoud van de bestaande maatschappelijke verhoudingen, als een goddelijke orde op aarde. Maar revolutionairen lieten zich inspireren door precies hetzelfde verhaal, in hun strijd tegen die machthebbers en voor gelijkwaardigheid. De nieuwe paus Franciscus is in korte tijd een typisch symbool geworden van deze christelijke dubbelheid.

(TPO.nl 25.12.2014)

Eén reactie

  1. Chantal

    Het is toch geniaal hoe deze man telkens weer overeenkomsten en parallellen ziet met andere zaken die zich dan later als ook iets dergelijks, maar dan weer net iets anders, manifesteren in verschillende contexten waarbinnen de complexe wisselwerkingen zich van meet af aan al lieten kennen als vatbaar voor alleen zijn geniale brein.
    Dat dit jochie het nog niet tot professor aan een of andere Amsterdamse universiteit heeft geschopt baffelt het intellect. O wacht…

  2. Het obscurantisme van Van Raak

    Ik schrijf dit boze stukje namelijk omdat iemand met een verantwoordelijke taak – ik heb respect voor Kamerleden – twee eeuwen wetenschappelijk onderzoek negeert en kiest voor obscurantisme. (Natuurlijk, je hoeft niet alles te weten, maar schrijf er dan niet over.) Als het gaat om de geesteswetenschappen, is Van Raak blijven hangen rond het jaar 1800. Een soort Maria van der Hoeven, die de evolutietheorie nog niet begrijpt.

    We lachten een tijdje geleden om Kamervoorzitster Anouchka van Miltenburg, die zei dat ze niet wist wat ICT was. Dat begrip is maar tien, twintig jaar oud. Van Raak negeert twee eeuwen wetenschap. Zulk obscurantisme is niet om te lachen.”
    http://cult.thepostonline.nl/2014/12/26/van-raaks-obscurantisme/

  3. Erik

    VREDE OP AARDE DUS GOEDVERDOMME STOPPEN MET SP AFZEIKEN!!!!!! DAT IS EEN EIS NU STOPPEN MET SP KRITIEK DE SP IS DE ENIGE ECHTE HELDENPAERTIJ

Reageer!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.