Leegloop bij SP Breda

Commissielid Jörissen haakt af bij SP: ‘Partij moet nieuwe rol vinden’

Breda Vandaag 17.12.2014 (enkele citaten)

De partij moet een slag maken om niet bij de volgende verkiezingen het onderspit te delven, denkt hij. “Bestuurlijk draait het om een benauwend klein groepje van ongeveer drie mensen dat besluiten neemt over wat er echt toe doet binnen de partij. En dat wordt door de rest kritiekloos overgenomen. In het bestuur gaat het verder veel over de praktische organisatie, de ledenadministratie, het folderen en dat soort zaken. Overigens hele belangrijke zaken, maar enigszins op afstand van het politieke werk in de raad.”

Jörissen geeft een voorbeeld. “Ik had me met Jamal El Kaddouri hard gemaakt voor de Gaza-demonstratie in Breda. Dat kostte de vier mensen van dit comité, onder wie twee SP’ers, veel tijd en energie, en de steun van het SP kwam neer op honderd euro. Voor een van de grootste demonstraties die de afgelopen jaren in Breda was georganiseerd.  En zelfs dat werd nog een hele discussie, waar twee bestuursvergaderingen aan werden gewijd. Want we hadden het niet vooraf aangevraagd, was het verhaal van de voorzitter.”

(…)

Het was voor hem de druppel. Als bestuurder en politiek gedrevene kon hij zijn ei niet kwijt. “Maar ik zie meer mensen afhaken”, aldus de oud-bestuurder. “De afgelopen weken zijn er weer twee bestuursleden afgehaakt. De SP moet nu een nieuwe rol vinden. We hebben een goede fractie en een goede wethouder, maar we zijn ook een actiepartij. Nu voeren we minder vlug actie tegen de gemeente, want we hebben invloed via onze wethouder en fractie.”

(…)

Dat politieke werk in de commissies viel hem tegen. “Iedereen, ook ik, leest zijn van tevoren geschreven bijdrage voor tijdens een commissievergadering. Dat is weinig verheffend. Zo’n bijdrage stuur je eerst rond binnen je eigen partij en daar krijg je dan geen feedback op. Vervolgens lees je het voor in de commissie. Ook geen of weinig reactie. Dat motiveert niet en dat motiveert volgens mij ook de bevolking niet.”

SP Breda

Het rommelt binnen de SP in Breda

BN De Stem 26.12.2014 (gedeelte)

Maar het aanvankelijke gejuich is verstomd. Sterker, het botert niet binnen de partij waar recent na een intern conflict een bestuurslid opstapte en een ander lid op non-actief werd gesteld [Peter ‘oortrekker’ Ligtvoet?]. Als klap op de vuurpijl besloot twee weken geleden ook nog eens een commissielid uit onvrede over het bestuur de pijp aan maarten te geven.

Dat lid, Karel Görissen [Jörissen] die eerder ook deel uitmaakte van het SP-bestuur in Breda, maakt van zijn hart geen moordkuil. “Het is een zooitje. Over de fractie en onze wethouder wil ik niks zeggen. Patrick van Lunteren doet het in zijn nieuwe rol goed. En de fractie draait ook naar behoren. Maar het bestuur? Dat maakt er echt een rommeltje van. Een zooitje is het.”

De onvrede van Görissen [Jörissen] richt zich vooral op de voorzitter, Kees [Cees] Venderbos*. Venderbos, drijvende kracht achter het buurthuis aan de Scheldestraat, werd afgelopen zomer door de leden van de SP naar voren geschoven als opvolger van Bas Maes, die fractievoorzitter werd van de partij in de Bredase gemeenteraad.

Het behoeft geen uitleg dat er op breda.sp.nl met geen woord over vertrekkende en agressieve leden wordt gesproken. In tegendeel, in de prettige feestdagenwens dit jaar lezen we dat de SP Breda “aan het hoofd een sterk bestuur” heeft. SProokjes…

*) Venderbos gaf in februari op Facebook te kennen dat de SP een ruimte huurt van hem persoonlijk. De vraag is vervolgens of hij vanuit de SP de huur naar zichzelf overmaakt, en in hoeverre dat wel koosjer is. In ieder geval zal het wat meer duiten kosten dan die Gaza-demonstratie.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: