Ondanks Rutte II en leegloop PvdA daalt de SP gestaag in peilingen

Dit jaar is de SP weggezakt uit de top 4, en dat is opmerkelijk gezien ons huidige neoliberale kabinet. Blijkbaar kan de SP geen sterk, aansprekend antwoord formuleren op het afbraakbeleid van Rutte II. Ook weet het niet te profiteren van de neergang van de PvdA. Wat is er aan de hand?

 

Bron: Peilingwijzer

Bron: Peilingwijzer

 

SP-stemmers verkassen naar PVV en 50Plus

Een analyse van Gijs Rademaker, EenVandaag:

Een enkele kiezer die wegloopt bij de PvdA stapt direct over naar de PVV, de VVD of 50PLUS. Maar de grootste groepen weglopende PvdA-stemmers gaan naar de SP, en in mindere mate naar D66. Dat de SP niet kan profiteren van het verlies van de PvdA is dus niet helemaal waar; de partij van Roemer weet wel degelijk oud-PvdA-stemmers aan te trekken. Hoe kan het dan dat de SP toch niet stijgt in de peilingen, terwijl dat D66 wel lukt? Het verschil tussen die partijen is dat D66 in staat is om de nieuwe stemmers (voorlopig) vast te houden. Bij de SP daarentegen vindt tegelijk met de instroom van die PvdA-stemmers een uitstroom van kiezers aan de andere kant plaats. De SP verliest de afgelopen twee jaar structureel kiezers aan vooral de PVV en 50PLUS.

kiezers-weg

Roemer hoeft zich dus niet te buigen over manieren om PvdA-stemmers te trekken, hij moet in plaats daarvan bedenken hoe hij voorkomt dat groepen kiezers die eerst bij hem zaten, doortrekken naar 50PLUS en de PVV. Niet bij toeval twee partijen die (nog) feller en kritischer opstellen tegen het kabinetsbeleid: onderzoek onder ons EenVandaag Opiniepanel wijst erop dat kiezers die bij de SP wegtrekken dat doen omdat ze vinden dat de SP niet daadkrachtig genoeg optreedt tegen het kabinet en een te zwakke leider heeft.

De SP, en in mindere mate D66, fungeren dus als een soort ‘brug’ tussen links en rechts; het is vooral via deze partijen dat zetels die in 2012 nog aan de linkse partijen toebehoorden naar partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum zijn weggevloeid.

Hier op SP Transparant heb ik er sinds het aantreden van Emile Roemer keer op keer op gewezen: onder hem begon de SP zichtbaar haar ideologische veren af te schudden. Zelfs regeren samen met de VVD is mogelijk.  Tot voor kort begint het nu meer mensen op te vallen. Max van Lingen van socialisme.nu heeft er een uitstekend verhaal over geschreven.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: