“SP-waakhond was vals”

waakhondDe SP in Kampen heeft met het forceren van de coalitiebreuk over de basale huishoudelijke hulp haar waakhondfunctie tegen onrecht in de samenleving op het spel gezet. Dat stelt voormalig wethouder Sybren Gerlofsma in een uitgebreide analyse.

Gedeelte:

Dat een fractie als de SP wat scherper aan de wind wil zeilen dan het college, is begrijpelijk. Tot op de dag van de raadsvergadering was alleen sprake van een amendement of een motie om het sociale beleid alsnog aan te scherpen. In de open bestuurscultuur, die we sinds het begin van deze raadsperiode kennen, was dit mogelijk geweest, ook voor een coalitiepartij. Maar tot ieders verrassing – ook tot de mijne – werd aan het begin van de behandeling van dit onderdeel aangegeven, dat het niet aannemen van de SP eis zonder meer een breekpunt zou inhouden.
Een goed democratisch proces werd op deze wijze gefrustreerd, omdat een overtuigend debat bij voorbaat was uitgesloten. De integriteit van de eigen wethouder als medeontwikkelaar, verdediger en toekomstig uitvoerder van het voorliggende sociale beleid werd hiermee volkomen onverwacht in twijfel getrokken.

Uit deze analyse zijn meerdere conclusies te trekken. Ik noem er enkele.
Allereerst gaat het de SP kennelijk niet om de inhoud, maar om het ‘binnenhalen’ van een punt. Voor de door de fractie aangedragen mogelijke knelpunten wordt in het Kamper beleid immers via maatwerk een oplossing geboden.
Het landelijke partijbestuur liet bij monde van haar secretaris via dagblad Trouw weten de fractie te steunen, let wel: zonder enige onderbouwing!

In de tweede plaats laat deze actie zien dat de bij de SP gehanteerde drieslag ‘menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid, solidariteit’ niet van toepassing wordt geacht voor de eigen mensen.
Afgezien van het feit dat de eigen wethouder slechts omwille van het maken van een politiek statement plotseling met een onzekere toekomst wordt opgezadeld, staat het onverwacht in twijfel trekken van diens integriteit haaks op het oog hebben voor menselijke waardigheid.

Tenslotte druisen alle gevolgen van deze ‘actie’ in tegen wat de SP beoogt. De gemeenschap betaalt de rekening voor nieuwe formatiekosten, voor afzwaaikosten van de overbodig gemaakte eigen wethouder en voor vertragingskosten in het zorgproces. De SP verliest haar medezeggenschap in het dagelijks bestuur van de gemeente en haar in samenleving en politiek opgebouwde goodwill.

De SP heeft een soort ‘waakhondfunctie’ tegen onrecht en misleiding in samenleving en politiek. Dit kan een goede bijdrage zijn aan een meer rechtvaardige samenleving. Maar als de waakhond wordt afgerekend op het aantal malen dat hij aanslaat, is er iets grondig mis. Blijkbaar was dit in Kampen het geval. Zowel in raad als college waren de onderlinge verhoudingen sinds het aantreden van het nieuwe college goed. Misstanden waren in de nieuwe open bestuurscultuur beter bespreekbaar dan voorheen. De waakhond hoefde minder vaak aan te slaan. In de beleving van de SP was het de hoogste tijd dat de hond weer eens flink ging blaffen. Daarom werd het stokpaardje ‘Zorg’ van stal gehaald en flink opgetuigd tot ‘Afbraak van de zorg’. Voor de waakhond een reden om heftig te keer te kunnen gaan. Helaas ontpopte het dier zich als valse hond, met alle kwalijke gevolgen van dien.

De Stentor: Voormalig wethouder van Kampen: SP-waakhond was vals

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: