Opkopen staatsobligaties ECB: SP plotsklaps tegen

eu-verkiezingen-2014Jarenlang bepleitten de (financiële) SP-coryfeeën Emile Roemer, Ewout Irrgang, Arnold Merkies en Dennis de Jong dat de Europese Centrale Bank (ECB) “onbeperkt” staatsobligaties moest gaan opkopen van alle landen in de EU. Door dat pleidooi kwam Emile Roemer in 2012 zelfs onder vuur te liggen van een groot deel van de Kamer. Veel partijen verweten hem dat hij op die manier veel macht zou geven aan een Europees orgaan, dat niet democratisch wordt gecontroleerd. Roemer verdedigde zich:

Het besluit van de Europese Centrale Bank om onbeperkt staatsobligaties te gaan opkopen, verrast SP-voorman Roemer niet: ‘Het is heel goed dat de ECB nu zwaar geschut tegen de speculanten inzet die de euro proberen kapot te krijgen. Als klapperpistooltjes niet werken, moet je het kanon naar buiten rijden. De ECB doet wat ik al langer voorstel. Een kwestie van gezond verstand en luisteren naar wat internationale economen zeggen. Jammer dat de rest van de Nederlandse politiek niet over de dijken keek en schande over mijn voorstel riep. Volgende keer eerst even nadenken en dan pas roepen, zeg ik vriendelijk tegen de collega’s.’ (sp.nl)

Maar nu kan Roemer dat vriendelijk tegen zijn eigen club gaan vertellen.

Eind jaren negentig betekende de invoering van de euro, de munteenheid van de “federale superstaat”, volgens de SP het slechtste wat Nederland ooit zou kunnen overkomen. Met de ECB als dictator van de neoliberale elite. “Onze nationale soevereiniteit [gaat] ten onder in het moeras van een ondemocratische, oncontroleerbare Europese superstaat … Als we ons nu niet laten horen zullen we straks niets meer te zeggen hebben,” schreef Jan Marijnissen in 1997.  Het zou “Het einde van Nederland”  hebben betekend. Maar wat deed de SP toen de EU een feit was? Achter de EU gaan staan, en de ECB – een ongecontroleerde bank nota bene – carte blanche gunnen. Drie maanden geleden meldde Dennis de Jong nog: “Het enige wat de ECB nog kan doen om de situatie te redden, is het kopen van staatsobligaties van lidstaten”.

Maar nu het er toch eindelijk van gaat komen is de SP opeens tegen. Waarom is niet duidelijk. Maar mocht de SP zich geroepen voelen om deze draai niet dood te zwijgen en uitleg te geven, zal het ongetwijfeld om een kleine clausule draaien, die in de ogen van de partij niet deugt. Maar na het gedraai eond de EU en haar beleid, zoals we dat bij de SP vaak hebben gezien, begin ik zo onderhand te denken dat de SP ergens tegen is, wanneer het ergens tegen kan zijn, en met name wanneer het de EU betreft.

UPDATE
Politieke reacties op ECB-besluit
Maar de SP blijft zwijgen.

UPDATE 2
Arnold Merkies erg blij met het besluit. Alleen meldt hij niet dat de SP tegen is. Raar!

  1. antipode

    Dit standpunt past waarschijnlijk beter bij zijn nieuwe kuif met scheiding.

    je kunt hem met die nieuwe kuif echter niet meer tussen een rij ex-ussr partijbonzen fotoshoppen of hem verkopen als de kleinzoon van breznjef

  2. antipode

    Brezjnev

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: