SP jatte 14 mille van Alkmaarse burgers

Hiergreed kunt u de neoliberale truc van de SP zien om belasting ‘legaal’ te ontduiken met behulp van zogenaamde goede doelen stichtinkjes. Die van de SP Alkmaar bestaat echter niet.

 


 

Conclusie SP-crisis: Alkmaar kan fluiten naar 14 mille

ALKMAAR – Het voorschot van 14.023 euro, dat de SP-fractie in de gemeenteraad Alkmaar heeft geïncasseerd maar nooit heeft verantwoord, wordt niet terugbetaald. De raadsleden die het geld hebben besteed, verwijzen naar de landelijke SP. Die kaatst de bal terug en zegt dat de raadsleden zelf verantwoordelijk zijn. Die verschuilen zich nu weer achter een stichting die het geld op een rekening heeft ontvangen. Die stichting kan echter nergens online worden teruggevonden in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Het gaat om voorschotten over de jaren 2012 en 2013 waarvan de besteding nooit is verantwoord. De driekoppige fractie van de SP kreeg in de jaren 2012 en 2013 circa 8000 euro per jaar als voorschot uitgekeerd: 5000 euro per fractie en circa 1000 euro voor elke zetel die de SP-fractie innam in de gemeenteraad.

Het geld is ontvangen op een bankrekening en contant opgenomen, maar nu blijken de fractieleden Matt Delahaij, Marianne Dekker en Renver Boots slechts 2 mille daarvan te hebben verantwoord met bonnetjes. De fractievoorzitters van de andere politieke partijen besloten het restant van 14.023 euro terug te vorderen. Een aangifte bij de politie van verduistering is in voorbereiding.

Het geld, als belasting bijeengebracht door alle Alkmaarse burgers, werd door de raadsgriffie overgemaakt op een rekeningnummer dat door de fractieleden Matt Delahaij, Marianne Dekker en Renver Boots werd opgegeven. Dat rekeningnummer mocht niet van de SP zijn, omdat dan niet goed kon worden gescheiden wat aan fractieondersteuning werd besteed en wat door de SP voor partijpolitiek werd uitgegeven. Bij de SP zouden fractiegelden apart worden beheerd door de Stichting Beheer Fractiegelden SP Alkmaar. Volgens de raadsleden was er een bestuur dat werd gevormd door oud-afdelingsvoorzitter Pieter Heuvel, wethouder Mirjam Hamberg en fractievoorzitter Marianne Dekker. In het Noordhollands Dagblad gaf burgemeester Piet Bruinooge aan dat hij Dekker, die de administratie zou hebben verzorgd en de bankpas van deze stichting zou hebben beheerd, diverse malen gevraagd openheid van zaken te geven en de 14 mille terug te betalen. Dekker heeft daar volgens de burgervader nooit op gereageerd.

De drie raadsleden creëren met hun verwijzing naar de landelijke SP nu zoveel mogelijk verwarring, terwijl zij zelf het geld hebben ontvangen en uitgegeven. Ook wisten ze daarmee de aangifte weken te vertragen. Matt Delahaij verklaarde eerder op Dichtbij dat de fractieboekhouding vertrouwelijk hoort te zijn en er geen verantwoording over de besteding van dit belastinggeld hoeft te worden afgelegd. Ook zou de verduistering van 15.000 euro slechts ongefundeerde kwaadsprekerij zijn van enkele rancuneuze SP-leden. De burgemeester en alle andere fractievoorzitters denken daar duidelijk anders over.

Matt Delahaij, Marianne Dekker en Renver Boots stapten in augustus 2014 uit de SP. Zij richtten een nieuwe politieke partij op met de naam Progressief Alkmaar. Ze haalden veel te weinig stemmen om herkozen te worden in de nieuwe gemeenteraad van fusiegemeente Alkmaar, die per 1 januari van start gaat.

[Update 31-12 Dichtbij]
Oud-SP raadslid Matt Delahaij geeft in een brief aan de griffie van de Alkmaarse gemeenteraad aan dat de 14000 euro op de rekening van de SP-afdeling Alkmaar staat. Hij of andere fractieleden konden nooit bij het geld. Het afdelingsbestuur daarentegen wel. Dat meldt de Alkmaarsche Courant.

Ook zijn alle uitgaven die Marianne Dekker heeft gedaan als fractie-uitgaven te verantwoorden.

(Dichtbij 31.12.2014)


De gemeente Alkmaar bereidt een aangifte van verduistering voor. Twee jaar geleden stond de SP Alkmaar ook al onder curatele vanwege de graaigrage handjes van de fractie.

Bij de SP Alkmaar blijft volharden in zwijgen over deze zaak, dus wederom een teken aan de wand over hoe het op burgers neerkijkt. Nee, in tegendeel, de afdeling “Start met frisse groep mensen“. Ik stel voor dat de bestolen inwoners aan deze frisse groep hun geld gaan terug eisen. Voor 14 mille kun je per slot van rekening veel doen voor mensen die het echt nodig hebben.

 1. Matt Delahaij

  Beste Sonja, de informatie die je geeft klopt niet tot in detail. Renver Boots was niet op de hoogte van het de omvang van het fractiebudget tot afgelopen oktober. Ondergetekende heeft zich al sinds 2010 niet meer bemoeid met dit budget omdat hij vanaf 2010 noch fractievoorzitter nog bestuurslid van de afdeling was en ook geen toegang tot gegevens had. De meeste taken gingen zitten in de gemeentelijke auditcommissie , enquetecommissie YXIE en volkshuisvesting/Ruimtelijke ordening. Ondergetekende verkeerde in het naïeve vertrouwen dat met een driedubbele controle (1.jaarlijks accountant [PWC] van de gemeente samen met de Griffie; 2. de afdelingspenningmeester samen met de fractievoorzitter en op de achtergrond de over de schouder meekijkende landelijke penningmeester; 3 het bestuur van de Stichting fractiegelden SP Alkmaar) er geen reden was om navraag te doen naar de stand van zaken. Sterker , omdat er geen sprake leek van uitgaven vanuit de fractiepot, was dit fractiebudget verdwenen uit ons (Renver Boots en ondergetekende ) actieve geheugen, totdat de fractie besloot onder andere naam door te gaan. Pas in november werd de omvang van het verhaal voor iedereen duidelijk.

 2. “was dit fractiebudget verdwenen uit ons (Renver Boots en ondergetekende ) actieve geheugen”

  Lame! In ieder geval, ik heb alles uit de kranten geplukt, dus ik denk dat je klachten daar beter op zijn plaats zijn.

 3. Matt Delahaij

  Zo lang je niet met je vingers aan het geld hebt gezeten en je niet op de hoogte was van de financiële handelingen binnen de fractie waar je lid van bent, kan de buitenwereld eisen van je wat ze willen, maar kun je niet meer verklaren dan wat je weet. Inmiddels is er veel duidelijk. Eind december is niet tegen de redactie van het NHD gezegd dat het geld is gestort op de rekening van de SP afdeling, maar dat nog steeds niet bij ondergetekende duidelijk was tot welke datum gemeentegeld is overgemaakt naar de rekening van de SP afdeling en vanaf welke datum geld is gestort op de rekening van de stichting beheer fractiegelden. Daar moet onderzoek naar worden gedaan , was toen de boodschap. Inmiddels is er veel meer duidelijk, maar nog steeds niet genoeg om aan te geven wat er nu precies aan de hand is. Dit is onder andere de reden dat ook de gemeente nog geen stappen neemt. Het is Jammer dat de SP kant en klare verklaringen afgeeft terwijl ze informatie uit de derde hand krijgen. Dat maakt de situatie onnodig ingewikkeld.

 4. Beste Matt, ondanks je vele woorden, het geld is verdwenen. Zo complex is dat toch niet? De rest gaat over de schuldvraag binnen de SP. Maar dat is rookgordijn.

 5. Ernst Verhaar

  Reactie vanuit de nachtdienst:
  Het OM heeft na grondig recherche onderzoek de aanklacht jegens Boots en Delahaij geseponeerd vanwege aantoonbare onschuld. De gemeente Alkmaar heeft de bezwaren van Hamberg en van den Heuvel gehonoreerd en Delahaij, Boots en Dekker verantwoordelijk gesteld voor de ruim 14.000 euro, terwijl vanuit OM het strafrechterlijk onderzoek tegen Dekker, van den Heuvel en Hamberg nog loopt. Inmiddels is er naast de aangifte van de gemeente tegen deze drie nog een aangifte gedaan tegen Hamberg, Dekker en van den Heuvel wegens verduistering, medeplichtigheid aan verduistering en moedwillige nalatigheid.
  Vanuit de SP zijn allerlei sporen uitgewist. De betreffende bankrekening is opgeheven, de stichting beheer fractiegelden is opgeheven en de overige bestuursleden die op de hoogte waren van de verduistering zijn overgestapt naar de PvdA. Dit zijn wat mij betreft onafhankelijke en los van elkaar staande feiten. Ze kloppen wel. Als Delahaij en Boots bij de rechter verhaal gaan halen zullen ze op alle terreinen in het gelijk worden gesteld.

 6. Voor de duidelijkheid: Boots en Delahaij hebben de SP verlaten. Zij waren de enigen die de laatste jaren nog sociaal actief waren. De afdeling ligt feitelijk al een jaar op zes op zijn gat. Conflicten tussen de “Golden Girls ” (Kwalificatie van Henk Mohr, voorzitter van de kascontrolecommissie, voor Dekker, Hamberg en VD Heuvel) en de groep die nu weer naar de PvdA is teruggekeerd heeft de sfeer in die afdeling verziekt.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: