SP Kampen stapt uit rechts college, wethouder stapt op

In haar verkiezingscampagne stond “verantwoordelijkheid nemen” voor de SP bovenaan. Dat kunt u letterlijk opvatten, maar in de politieke encyclopedie heet het: bereid zijn om standpunten en ideologie in te leveren voor macht. Zo stapte de SP Kampen in een rechtse coalitie met CU, CDA, en de VVD. De laatste partij “steelt van de armen om het aan de rijken te geven”, volgens Emile Roemer. Voor de macht in Kampen bleek dat inderdaad geen bezwaar meer. Tot aan eergisteren: SP stapt uit college Kampen. Een amendement van de SP, te laat aangevoerd, mocht niet baten.

SP-wethouder Sybren Gerlofsma, met WMO in zijn portefeuille, wilde genoemde bezuiniging op huishoudelijke hulp (HH1) best uitvoeren (sic), en voelt zich nu verraden door zijn eigen partij, die hem niet weer wil steunen. Er restte hem niets anders dan op te stappen als wethouder.

“Het hoort ook wel een beetje bij de SP, om geen verantwoordelijkheid te willen nemen” (RTV Oost)

De SP Kampen heeft inderdaad geen verantwoordelijkheid willen nemen, want in het coalitieakkoord staat bol van “participatie”, “zelfredzaamheid”, en reeds in bedekte termen dat HH1 op de schop zal gaan, maar herhaaldelijk “dat wie zorg nodig heeft, ook zorg krijgt”. En dat is volgens de andere partijen in de coalitie nog steeds het geval.

Of het landelijk bestuur deze stap heeft bevolen, dat laat fractievoorzitter Richard Boddeus in het midden.

Volgens Boddeus was van druk of een bevel geen sprake. “Maar ik spreek wel wekelijks met SP-politici uit het hele land, ook met Tweede Kamerleden. We hebben het inderdaad ook over dit onderwerp gehad. De landelijke SP-lijn in de zorg is helder”, aldus Boddeus.

Of zijn fractie de vrijheid had om wel mee te gaan in het beleid van het Kamper college van B en W, laat de fractievoorzitter in het midden. “Je zit met de SP-gedachte in de raad. Bij het ene onderwerp geef je dan wel wat weg, maar andere onderwerpen zijn een hard punt. Dat geldt in dit geval. Sybren (Gerlofsma, red.) heeft het collegebeleid verdedigd en niet het SP-beleid. Wij hebben als fractie gekozen voor de SP-opstelling. Daar zit een duidelijk verschil in.” (De Stentor 12.12.2014)

U mag echter van mij aannemen dat lokale fracties dergelijke beslissingen nooit zelfstandig nemen. Maak uw borst maar nat voor het gebruikelijke slachtofferisme van de SP, eventuele samenzweringen van ‘rechts’ en de media, en het bejubelen van de ‘moedige stap’ van SP Kampen. Over de vrijwilligheid om in een rechtse coalitie te stappen en het “verantwoordelijk nemen” zullen we van de SP echter niets vernemen.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: