Gemeente doet aangifte van verduistering tegen SP Alkmaar

verduisteringALKMAAR – De gemeente Alkmaar gaat aangifte doen van de verduistering van 14.000 euro aan fractiegelden van de Socialistische Partij.

Dat bleek gisteren tijdens een bijeenkomst van het presidium. Dat is een overleg waarin alle fractievoorzitters uit de gemeenteraad zitten.

De kwestie kwam op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, op 19 november, in de openbaarheid toen deze krant erover berichtte. De Socialistische Partij deed op last van het landelijke partijbestuur al niet mee aan de verkiezingen. De drie ex-SP-raadsleden en -wethouder die aan de verkiezingen deelnamen als Progressief Alkmaar, haalden niet één zetel.

Gisteren bleek dat de kwestie al sinds 2013 woekert. Elke fractie in de raad krijgt elk jaar een bepaald bedrag. Wat niet wordt uitgegeven moet worden terugbetaald. De SP-fractie betaalde het restant van 2012 niet terug. Dat gebeurde over het jaar 2013 weer, waarna de SP-fractie in 2014 geen geld heeft gekregen. In totaal mist er 14.000 euro.

Bij de SP werden fractiegelden beheerd door de stichting Beheer Fractiegelden SP Alkmaar. Het bestuur werd gevormd door oud-afdelingsvoorzitter Pieter Heuvel, wethouder Mirjam Hamberg en fractievoorzitter Marianne Dekker. Volgens burgemeester Piet Bruinooge is Dekker die de administratie zou hebben verzorgd en de bankpas zou hebben beheerd diverse malen gevraagd openheid van zaken te geven en de 14 mille terug te betalen. Ze heeft daar nooit op gereageerd, aldus Bruinooge.

De gemeente Alkmaar heeft de landelijke SP gevraagd de 14.000 euro (terug) te betalen. Begin deze week heeft de SP alle verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid afgewezen.

Het presidium was gisteren eensgezind: de gemeente mag het – alleen al omdat de integriteit van het gemeentebestuur in het geding is – er niet bij laten zitten. Alle fractievoorzitters willen dat aangifte wordt gedaan. Burgemeester Bruinooge en de raadsgriffie gaan dit nu voorbereiden.

Marianne Dekker was donderdagavond niet in staat te reageren.

(Noordhollands Dagblad 12.12.2014)


Complot

Eerder kwam het verhaal over de verduistering volgens oudgediende en overloper Matt Delahaij uit de koker van een fantast, en betreft het een complot tegen de SP waarin o.a. een notulist en de Alkmaarse Courant betrokken zijn.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: