Basisinkomen voor iedereen? Verwerpelijk!

Paul Ulenbelt geeft aan een basisinkomen voor iedereen “verwerpelijk” te vinden, en een “neoliberaal idee”. En onze huidige sociale zekerheid is “een prachtig systeem”.

ulenbelt_ballon

Het idee van het basisinkomen is in Nederland en Europa sterk aan populariteit aan het winnen. Zo niet bij de SP. In het kaderblad voor SP’ers noemt SP’er Paul Ulenbelt het zelfs een verwerpelijk voorstel, of in SP-termen: een ‘neoliberaal idee’.

Ulenbelts belangrijkste argument: het basisinkomen ondermijnt de klassenstrijd en zou de vakbeweging bedreigen. Een Marxistische gedachte. En in zekere zin klopt het wat hij zegt. Niets is slechter voor de revolutie dan tevreden mensen. In een samenleving waarin basisrechten gegarandeerd zijn en de sociale zekerheid laagdrempelig en toegankelijk is, is geen klassenstrijd meer nodig, en ook geen duur betaalde juristen van de vakbeweging meer.

Ulenbelt schetst vervolgens in zijn artikel een schrikbeeld van een basisinkomen dat te laag zou zijn om van rond te komen. Verder bespreekt hij alleen het meest ‘rechtse’ model van een basisinkomen: één waarbij alle aanvullende loondoorbetalingsverzekeringen worden afgeschaft.

Maar wat als het basisinkomen wél hoog genoeg is om van rond te komen? Op die vraag stelt Ulenbelt domweg dat mensen dan hun bed niet meer uit zullen komen. Kortom: mensen zijn volgens Ulenbelt alleen maar te motiveren door geld.

(…)

Toch zal Ulenbelt van die wijsheden niet onder de indruk zijn, want impliciet noemt hij mensen naast lui ook nog eens incompetent. Hij vertaalt het basisinkomen namelijk met ‘mensen genadeloos aan de kant zetten’. Met andere woorden: als er geen overheid is om mensen verplichte trajecten op te leggen, wordt het nooit wat met ze.

Ulenbelt noemt ons huidige sociale stelsel dan ook ‘een prachtig systeem van sociale zekerheid’. Ja, u leest het goed. Dit systeem, waarin mensen worden gedwongen tot het schrijven van nutteloze sollicitaties voor banen die er niet zijn, gekoeioneerd worden door even nutteloze als zieke re-integratiebureaus, onder dwang werk opknappen onder het minimumloon waardoor de werkloosheid verder groeit, en worden doodgecontroleerd door administratieve molochs die willekeurig strafkortingen uitdelen terwijl eigen initiatief wordt bestraft… Ulenbelt vindt het in wezen prachtig.

Lees het hele artikel op Sargasso

Ik denk dat het wat eenvoudiger ligt dan de schrijver van het artikel denkt. Het belang van een (schijnbaar eeuwigdurende) klassenstrijd heeft de SP al lang naast zich neergelegd. Hoe denkt het anders samen met de VVD te kunnen regeren? Hoe kan het anders ‘socialisme’ een “besmet” woord noemen, en zichzelf presenteren als sociaal-democratisch? Nee, ik denk eerder dat als mensen weinig meer hebben om over te klagen, dat er dan nog weinig SP overblijft. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Advertenties

  1. Iv

    Dus in feite zeg je: je kan beter thuis zitten op je luie reet met een basisinkomen dan nutteloze sollicitaties sturen naar banen die er niet zijn. Is het dan niet een stuk beter als de overheid banen gaat creëren en zorgen dat nieuwe ondernemers gestimuleerd worden om hun bedrijven te laten groeien zodat ze meer mensen aan kunnen nemen?! Is het niet wenselijk de arbeidsmarkt te laten groeien zodat mensen weer kunnen hopen als ze solliciteren?! Geloof me, ik heb sinds mijn 18e een wajong uitkering. En sinds mijn 19e is ma dood. Heb lekker wat jaren stil kunnen zitten janken. Geen diploma’s na het VMBO. Geen werkervaring. 24. En nu probeer ik aan het werk te komen. En uiteraard kan ik solliciteren wat ik wil (hoewel ik geen dwang heb want ik MAG lui op mijn reet zitten) en kom ik nergens aan de bak. Ik heb gewoon liever dat solliciteren weer nuttig wordt doordat er weer meer goeie banen zijn dan dat ik op mijn luie reet zit! Ik wil werken, ik hoef verdomme geen basisinkomen en ik wil ook voor mij persoonlijk de wajong kwijt en mijn eigen brood verdienen. Maar ik heb liever verschillende uitkeringssoorten waarbij naar de persoon gekeken wordt wat voor soort uitkering hij zou moeten krijgen en dat er meer banen komen dan focussen op één basisinkomen.

  2. Eenieder bezit mensenrechten (automatisch) wanneer Hij of Zij is geboren.Omdat Nederland gebonden is aan internationale mensenrechten Verdragen,is hierdoor de overheid enook de ambtenaar bij de gemeente verplicht mensenrechten in het beleid te voeren.Eenieder heeft o.a. recht op leven en menswaardig bestaan.Hiervoor liggen minimale normen vast wat menswaardig is te achten.Alleen de internationale Verdragen verplichten de overheid niet om sociale bijstand via de participatie wet te verlenen.Dat kan op alle andere manieren.Zolang de overheid maar aan Haar verplichting blijft voldoen jegens die Verdragen.Kortom,als je uitkering komt te stoppen,moet er onmiddellijk een ander middel beschikbaar zijn om aan de minimale mensenrechtenstandaard te voldoen door de overheid.Ik moet wel erkennen dat de overheid vaak de mensenrechten aan de laars lapt.Mensenrechten zijn vaak ingezet als politiek instrument voor zelfpromotie of voor vreemde Naties zwart te maken.Zo van: wat ben Jij slecht,en wat heeft Nederland het weer goed inorde op vlak van de mensenrechten. http://slideshare.net/ifudofhumanrights

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: