“Enorme doorbraak”

Europese verkiezingen 2009: euforie bij een winst van 0,1%

Europese verkiezingen 2009: euforie bij een winst van 0,1%

Naar aanleiding van de uitslag van de Europese Verkiezingen in 2009 stelde Agnes Kant: “We hebben opnieuw gewonnen … dankzij onze jarenlange inzet”. Dennis de Jong: “Je hebt verliezers en winnaars en wij staan voor de zoveelste keer bij het rijtje winnaars.” Dat ging over een winst van welgeteld 0,1%, en ging de partij van 2 naar 2 zetels.

“De beste uitslag ooit in Europa”

De prognose  voor deze keer is dat de SP er daadwerkelijk een zetel bij krijgt, en daarbij 0,3% meer stemmen heeft gekregen dan de PvdA. Dat bewoog Emile Roemer tot de uitspraken: “enorme doorbraak” en “We zijn nu definitief de grootste partij op links”. Maar de SP maakt deel uit van de EU-fractie GUE/NGL (Europees Unitair Links/Noords Groen Links) en die is met 4,6% van de stemmen (in 2009) zeker niet de grootste partij op links. Afgezien daarvan suggereert de SP regelmatig dat het de enige linkse partij in Nederland is. Zodoende zal de SP altijd “de grootste partij op links” zijn. Ooit, overal en voor eeuwig. Ik teken daarbij aan dat de SP echter naar eigen zeggen “meer een sociaal-democratische dan socialistische partij” is. Dus zo (zuiver) links is de SP helemaal niet.

Naruurlijk geeft de prognose aan dat de SP deze keer een echte winst gaat boeken met 1 zetel meer – maar niet zo dramatisch als de SP doet voorkomen. Volgens Dennis de Jong is het “de beste uitslag ooit in Europa” . Daarmee suggereert hij, voor de onnozele achterban allicht, dat de uitslag aangeeft dat de SP de grootste winst heeft geboekt van elke partij ooit in de geschiedenis van van de Europese Unie. Dat is natuurlijk niet zo. Maar de partij kan zich alvast wel verheugen op (na het vertrek van Kartika Liotard) een verdriedubbeling van de afdracht (150.000 euro per jaar) voor de partijkas. Dat is voor de volgende verkiezingen in totaal 750.000 euro. Bij een investering van 700.000 euro in de campagne is dat toch nog winst. En helemaal omdat het niet de ‘eigen broek‘ is die wordt uitgegeven.

Overigens zijn op de website van de SP alle foto’s verwijderd waarop Kartika Liotard de ‘overwinning’ van 2009 meeviert. Na jaren trouwe dienst en afdracht. Dat typeert weer het stalinstische karakter van de partij, die de ‘vlekjes’ altijd stilzwijgend van de website verwijdert, tot aan partijstandpunten toe.

De eerste belofte die Dennis de Jong deed na de uitslag van de verkiezingen in 2009 was: “Brussel vertalen naar concreet beeld, zodat over vijf jaar acht van de tien mensen naar de stembus gaan.” Helaas, het is hem niet gelukt. Maar hij heeft zich daar dan ook niet erg mee bezig gehouden. Deze keer doet hij (nog) geen beloftes. Hoewel hij twee weken geleden bepleitte dat “de schreeuw van Conchita ook in Brussel gehoord moet worden”. Ik ben benieuwd hoe hij dat gaat doen. Namens de kiezers.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: