Oude poppetjes op nieuwe plekken

Wethouder Jannie Visscher stond op de kandidatenlijst in Groningen op een zogenaamde ‘onverkiesbare plaats’ als zogeheten ‘lijstduwer’. Ze was namelijk nooit van plan om raadslid te worden, alleen wist ze dat pas na de verkiezingen bekend te maken. Nadat 1174 Groningers op haar gestemd hadden. Die inwoners krijgen van haar vervolgens de fuck you behandeling, maar met wethouders-schwung: “De vele stemmen die ik heb gekregen, zie ik als beloning voor acht jaar wethouderschap namens de SP.” Blijkbaar kan Jannie Visscher op telepatische wijze in het hoofd kijken van burgers in stemhokjes, en is zij van mening dat er verkiezingen zijn om burgers de kans te geven om politici te bedanken.

arjo-klamerNormaal heet dit kiezersbedrog, maar goed, op planeet SP heersen nu eenmaal andere opvattingen dan op Aarde. In Hilversum werd Arjo Klamer, die ook bewust op een ‘onverkiesbare plaats’ stond, als ‘lijstduwer’, met 82 stemmen opeens wethouder. Herstel, part-time wethouder, omdat hij anders zijn “zeer geprivilegieerd” bestaan niet meer kon bekostigen.

Jannie Visscher wilde niet na 8 jaar wethouderschap gedegradeerd worden tot raadslid, en nog in de oppositie ook. Want ze wil alleen maar wethouder worden. Raadswerk is misschien beneden haar niveau. Of te veel werk voor te weinig geld. Maar wat een pech: de SP kwam niet in het college. Wat nu?

In de wandelgangen wordt nu gefluisterd dat Jannie wethouder in Eindhoven gaat worden, en niet Bianca van Kaathoven . Als het zo ver komt zal Visscher daar allicht gaan verklaren dat ze een enorme binding heeft met Eindhoven en haar inwoners ,en dat zij het als een eer en uitdaging ziet om hen te besturen. Bla bla bla. Vanavond zullen we het weten.
UPDATE: ze is het geworden.

In Gennep wordt prutswethouder Peter Lucassen en zijn 20 nevenfuncties weer in het pluche gehesen. “Een klap in het gezicht van burgers“, maar de coalitie zwijgt. En de SP in Gennep natuurlijk ook, die geen afdeling meer schijnt te hebben.  Lucassen moest in 2009 aftreden na een aantal serieuze blamages. Hij bleef echter net zo lang zitten totdat hij de volgende dag een motie van wantrouwen aan zijn broek zou krijgen. Toen koos hij eieren voor zijn geld. Op dit weblog meer.

peter-lucassenHeeft Lucassen iets met Gennep? Nee, Lucassen heeft naar eigen zeggen niks met Gennep. Ook hij zat daar niet in de fractie, niet in het bestuur en heeft niet gefolderd. Misschien is hij er wel nooit geweest. Hij begint echter al goed door te verklaren dat hij niet van plan is om naar Gennep te verhuizen, hetgeen voor wethouders (sic) verplicht is.

 

Visscher’s voorganger in Groningen, de nog steeds in Groningen wonende Peter Verschuren, wordt uit het niets (zat niet in bestuur, niet in de fractie, was geen kandidaat en heeft ook niet gefolderd) in Hoogezand-Sappermeer neergeplempd als SP-wethouder. Ik wens Hoogezand-Sappermeer veel sterkte toe, en zeker de minima en AOW’ers, gezien zijn antecedenten.

Advertenties

Eén reactie

  1. Kees Huizenga

    De Wet Dualisering Gemeentebestuur* heeft als nadelig gevolg dat de wethouders geen leden van de gemeenteraad zijn. In de colleges van Gedeputeerde Staten is de gedeputeerde eveneens geen lid van Provinciale Staten. Zie de Wet Dualisering Provinciebestuur. Het gevolg is een circus van rondreizende extern aangetrokken wethouders en gedeputeerden in Nederland. Bij externe wethouders ontstaat een huisvestingsprobleem: ze willen vaak niet verhuizen. Veel externe wethouders zijn eerder in een andere gemeente wethouder geweest.

    Peter Verschuren was de externe coach van de beoogde gemeenteraadsfractie van de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Kennelijk is aldaar zo weinig kader dat docent Peter Verschuren gevraagd is om wethouder van deze gemeente te worden. Peter Verschuren, oud-wethouder van de gemeente Groningen in de collegeperiode 2006-2010, wil wel graag in de gemeente Groningen blijven wonen. Vanwege redenen van private aard. Deze privéredenen kan ik begrijpen, maar ik begrijp niet dat externe wethouders niet in hun te besturen gemeenten willen wonen. Een wethouder moet toch sociale binding met zijn eigen gemeente hebben? Het wethouderschap betekent geen baan tussen 09:00 uur en 17:00 uur. Waarom willen externe wethouders graag van twee elkaar bijtende walletjes eten?

    Wat gaat wethouder Jannie Visscher doen? Haar bestuurlijke wortels liggen in Groningen. Gaat zij verhuizen naar Eindhoven? Of verblijft zij in het weekend in de stad Groningen?

    * Zie: http://www.politiekcompendium.nl/9351000/1f/j9vvh40co5zodus/vilqfiv752hf

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: