SP Hengelo te koop in twee smaken

De SP komt in twee smaken: oppositie en coalitie. Die smaken verschillen soms zo dat je kunt spreken van elkaars tegengengestelden. Een goed voorbeeld is de SP in Hengelo.

De bouw van een nieuw stadskantoor maakt deel uit van het project Lange Wemen. De oppositie-SP op 13.02.2009:

De gemeenteraad heeft ingestemd met de nieuwbouw van het stadskantoor als onderdeel van het Lange Wemen project. De SP is hier niet mee akkoord gegaan. Wij kiezen ervoor om het oude stadskantoor op te knappen en om daarmee als gemeente niet deel te nemen in de herontwikkeling van de Lange Wemen.

De herstructurering van het Lange Wemen gebied is niet nodig.

De uitbreiding van het winkeloppervlak in het Lange Wemen project is zeer risicovol. Deze uitbreiding zal tot leegstand van winkels in de andere delen van de binnenstad gaan leiden. Verder wordt het winkelgebied zo heel langgerekt en minder aantrekkelijk voor het winkelend publiek

Het oude stadskantoor kan voor niet teveel geld worden aangepast aan de huidige eisen en biedt voldoende ruimte voor de ambtenaren en bezoekers.

 

16.07.2009: SP: Stop plan Lange Wemen

De SP fractie heeft dan ook voorgesteld om het grote project Lange Wemen te stoppen nu het nog kan en daarmee alvast het tekort op de komende begroting weg te nemen.

 

Verkiezingsprogramma SP Hengelo 2010-2014 (verdwenen van de SP website):

De SP is voorstander van een centrale huisvesting van het totale personeel in het centrum, in het stadhuis of er vlak omheen. Om louter financiële redenen heeft de SP gekozen voor huisvesting aan de Hazenweg in plaats van dure nieuwbouw in het project Lange Wemen. (p. 39)

De SP is daarom geen voorstander van het totale Lange Wemen project waarin in een verdere vergroting van het aantal vierkante meters winkelvloeroppervlak wordt voorzien (p. 40)

Tot zo ver de oppositie-SP het een duidelijke stellingname.

Coalitie-SP 2010-2014: voor nieuw stadskantoor

En toen verrees na de verkiezingen van 2010 de coalitie-SP (coalitieakkoord 2010-2014):

Het plan Lange Wemen is ontwikkeld om de binnenstadstructuur en de samenhang daarin te versterken en de openbare ruimte en de gebouwde omgeving een forse kwaliteitsimpuls te geven. Onderdelen daarvan zijn o.a.:
– de realisatie van het horecaplein;
– een nieuw winkelcentrum;
– een nieuw stadskantoor;

Daarna ging de schop in de grond en werd het oude stadskantoor gesloopt. Kastje dicht, poppetje gezien. Geen uitleg aan de kiezer. Vervolgens werd er een grote bouwput ‘gebouwd’ in het centrum. De SP Hengelo voegt aan haar standpunten toe:

De gemeente heeft een contact gesloten met een projectontwikkelaar en kan daar niet eenzijdig uitstappen. Tenzij je bereid zou zijn hele grote schadeclaims te betalen. De SP is daartoe niet bereid. Dit is verkwisting van publiek geld. Indien de ontwikkelaar de overeenkomst ontbindt/wil ontbinden is de SP van mening dat de gemeente het project niet door moet zetten. Dan volgt een totale heroverweging.

Daar staat dus: we willen er mee door, en gaat het niet als gepland, dan gaan we er nog eens naar kijken. Bij een ander standpunt lezen we echter dat wanneer het niet door gaat als gepland, dat de SP “niet perse” (sic) een nieuw stadskantoor hoeft te komen. U begrijpt dat dit een achterdeurtjestruc betreft, om zowel bij ‘ja stadskantoor’ als ‘nee stadskantoor’ een zekere mate van geloofwaardigheid te kunnen behouden. Dezelfde truc doet de SP met de EU met “minder Brussel” en “niet deze EU”. Vlees noch vis en een beetje zwanger.

 

Verkiezingen 2010: voor nieuw stadskantoor

In het verkiezingsprogramma van de SP Hengelo stond:

Wij zijn voor een gecombineerde ontwikkeling van Stadskantoor en de investering van projectontwikkelaar AM in het commerciële Vastgoed. De SP heeft er geen enkel bezwaar tegen dat AM zijn ambities t.a.v. de in te vullen m2 detailhandel en/of horeca naar beneden bijstelt.

[“speerpunt”] Realisatie Lange Wemen met eventueel aangepast commercieel plan.

 

SP sjoemelt met stemwijzer: tegen nieuw stadskantoor

SP, D66 en CDA steunen dat plan, inclusief stadskantoor. Toch hebben ze alle drie op de Stemwijzer, een instrument om de kiezer te helpen bij het bepalen van zijn keuze voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, bij de stelling over het stadskantoor ‘oneens’ ingevuld. (Tubantia)

De stemwijzer werd na deze bekendmaking echter niet aangepast – dus bleef ook de SP in haar standpunt blijkbaar tegen een nieuw stadskantoor te zijn.

 

Coalitie-SP 2014-2018: niet tegen

In het coalitieakkoord 2014 lezen we:

De coalitie ziet de realisatie van Lange Wemen als een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de binnenstad.
(…)
Daarnaast constateren wij dat het maatschappelijk draagvlak voor de realisatie van een nieuw stadskantoor is afgenomen [red. vandaar het gesjoemel met de stemwijzer]. Wij blijven voorstander van de komst van ambtenaren naar de binnenstad. Wij zien in de hulpvraag van AM ruimte om in de komende maanden een onderzoek uit te voeren naar alternatieve huisvestingsmogelijkheden voor de nieuwbouw van het stadskantoor. We kijken daarbij vooral naar het gebruik van bestaande panden in de binnenstad in de directe omgeving van het plangebied. (…)
Op basis van dit onderzoek wil de coalitie een definitief besluit nemen over de bouw van het stadskantoor.

De website Hengelo Anders legt uit:

SP, CDA en D66 denken alle drie hetzelfde over het stadskantoor. Dat komt er in combinatie met Lange Wemen, tenzij de projectontwikkelaar afhaakt. Dat doet de projectontwikkelaar niet. Die heeft al lang zijn handtekening gezet voor Lange Wemen en miljoenen geïnvesteerd. In de Stemwijzer wordt het ‘eens’ van CDA, SP en D66 echter gepresenteerd als een ‘oneens’. Kiezers die het stadskantoor niet willen, kunnen door dit geknoei toch bij deze drie partijen uitkomen. Zij worden op het verkeerde been gezet. Slachtoffer zijn de andere partijen (de tegenstanders van het stadskantoor krijgen minder vaak een positief stemadvies) en uiteraard de inwoners die een onjuist stemadvies krijgen.

Kortom, wat de SP ook besluit, het besluit wordt genomen in de coalitie, en niet in de stembus – en daarbij kan alle kanten opgedraaid worden. Vlees noch vis dus en de burger heeft het nakijken.

Eén reactie

  1. Eddy van Essen

    Kun je dit actualiseren. De onwikkelaar heeft afgehaakt en och gaat de bouw van het nieuwe stadskantoor door. Gewoon kiezersbedrog.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: