Afdeling Deventer “niet sterk genoeg”

Gisteren stapte bijna de hele fractie van de SP in Deventer op, en het landelijk partijbestuur gaf te kennen dat dit nieuws voor hen kwam “als een donderslag bij heldere hemel”. Dat is vandaag weer anders. “Als donderslag bij heldere hemel” is gedraaid naar “…bij het landelijke partijbestuur [werd] al getwijfeld werd aan de sterkte van de afdeling”. Die draai is begrijpelijk, want Nederland moet natuurlijk niet de indruk krijgen dat het landelijke bestuur niet weet wat het doet. Vandaar ook de toevoeging: “je wilt niet alles van bovenaf beslissen”. Geneuzel, omdat geen enkele afdeling en werkgroep met verkiezingen mee mag doen zonder toestemming van het politbureau.

 

“Oeps, deze pagina bestaat niet (meer).”

Binnen 24 uur is alle informatie over de opgestapte personen (Kitty Schmidt-Versteeg, Jolanda de Kleijn, Erik van Brink, en de raadsopvolgers Andras Krahl en Hilal Yaman) van deventer.sp.nl verwijderd: “Oeps, deze pagina bestaat niet (meer).” Alsof ze nooit bestaan hebben. Dat kan blijkbaar wel (snel), en niet een uitleg naar de kiezer, die nog steeds op zich laat wachten.

 

Wat betekent “niet sterk”?

Feit is dat de Deventer fractie al jarenlang meedraait in de raad, dus dat moet toch duiden op een zekere ‘sterkte’. Daar hebben de medewerkers ook de nodige SP-scholing voor moeten volgen, en om daadwerkelijk als raadslid gekozen te kunnen worden moet tevens een lange weg van stemmingen en kiescommissie en interviews gevolgd worden.

Fractievoorzitter Kitty Schmidt-Versteeg was al sinds 2007 actief in de SP Deventer. Zij begon in de werkgroep, werd in 2010 raadsopvolger, daarna raadslid en sinds begin 2013 fractievoorzitter. Hoezo “niet sterk genoeg”?
Jolanda de Kleijn runde de hulpdienst van de SP Deventer, en werd als kandidaat goedgekeurd. Daarvoor was zij eerst waarnemend voorzitter, en daarna bestuursvoorzitter.
Erik van Brink was al 10 jaar actief voor de SP. Al snel werd hij achtereenvolgens bestuurslid, raadsopvolger en raadslid. Hoe kan dat gebeuren met iemand die nu “niet sterk genoeg” wordt bevonden?
Andras Krahl vluchtte in 1957 naar Nederland en werd eind jaren ’80 lid van de SP. Sinds 2010 was hij als raadsopvolger lid van de SP-fractie.
Hilal Yaman was al enkele jaren actief als vrijwilliger voor de SP Deventer voordat hij werd goedgekeurd als kandidaat-raadslid.

Wat de SP “niet sterk genoeg” acht, kan ook alles behalve niet sterk genoeg betekenen. Het kan namelijk betekenen niet volgzaam genoeg, niet onkritisch genoeg, te eigengereid en misschien wel te principieel. Afgaande op hun uitspraken op deventer.sp.nl (die nu grotendeels verwijderd zijn) waren de opstappers namelijk zeer bevlogen, strijdlustig en capabel.

 

“Vergist”

De SP heeft zich vergist in de sterkte van de afdeling Deventer, aldus Emile Roemer. Politiek blijft mensenwerk en dit gebeurt bij alle partijen wel eens. Punt is dat het bij de SP zeer zeker niet een incident is. Daarover hier meer. En natuurlijk vergissen andere partijen zich ook wel eens, alleen dan haalt de SP er zeker geen tegeltje bij, zoals Roemer hier doet. Dan is het hek van de dam…

In de media wordt echter al boos geroeptoeterd over #kiezersbedrog terwijl nog niemand weet wat er aan de hand is. Ik mag deze mensen dan graag herinneren aan het kiezersbedrog en graaien van de ‘wel sterke’ afdeling van de SP in Deventer:

Kiezersbedrog SP Deventer
SP Deventer spookfractie blijft graaien voor de partijkas

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: