EU standpunt SP “vlees noch vis”

Allereerst, is de smaak “minder EU” onzinnig. Net zo goed als een vrouw niet een beetje zwanger kan zijn, zijn er in feite maar twee lange termijn keuzes: in of uit. Neem bijvoorbeeld de SP, die willen een andere EU, maar wel de euro behouden. De euro is onhoudbaar, maar als iemand al in de euro gelooft, dan moet deze persoon ook de EU superstaat willen. Immers, zonder deze EU superstaat is de euro al helemaal gedoemd te mislukken. Het standpunt van de SP is dus vlees noch vis. (RTLZ)

Dit soort ideeën over de SP ontstaan vanzelf door de politieke en ideologische spagaten die de partij zichzelf oplegt, als oppositiepartij die er onder Emile Roemer (en schaduw-Marijnissen) voor gekozen heeft om voor de macht te gaan, en zodoende standpunten en ideologie moet inleveren. Wordt de SP een nieuwe PvdA, die “de bevrijdende werking van het afschudden van de ideologische veren” (Wim Kok) gaat genieten?

eu-verkiezingen-2014

Beetje zwanger

Voor elke partij is het er natuurlijk zeer aan gelegen om de kudde talrijk te houden. En om meer stemmers te krijgen is het zaak om de ontevreden burgers naar de mond te praten. Van het ‘Nee tegen de EU’ en het ‘Nee tegen de euro’ zit de SP goed op koers naar 100% Ja. Momenteel is het een beetje zwanger met ‘minder Brussel’ en ‘niet deze EU’ (het duo Neuhh en Beu), en ‘Euro ja’ (“het is maar een munt”). Enkele jaren geleden zou Nederland nog ten onder gaan wanneer de euro ingevoerd zou worden, zo betoogde de SP.

Minder macht aan Europa? In tegendeel, soms juist meer. Twee jaar geleden hield Emile Roemer een pleidooi in de Kamer om de Europese Centrale Bank (ECB) meer macht te geven. Hij vond dat de ECB staatsobligaties moet opkopen van zowel Noord- als Zuid-Europese landen. Landen in de problemen, zoals Cyprus, zouden ook door de ECB moeten worden gered. Roemer’s pleidooi was zo stuitend dat zelfs “de neoliberale PvdA” Roemer de les moest lezen.

Door dat pleidooi kwam Roemer onder vuur te liggen van een groot deel van de Kamer. Veel partijen verweten Roemer dat hij op die manier veel macht geeft aan een Europees orgaan, dat niet democratisch wordt gecontroleerd. Ze benadrukten dat Roemer anders juist pleit voor terughoudendheid bij het belangrijk maken van Europa. (NOS)

→ Meer informatie over de SP en Europa

  1. Sonja is de saboteur die leugens over de SP verspreid en zit in het complot

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: