“SP’ers doen het niet voor het geld”

Een column (onder het mom van interview) van EU-parlementariër Dennis de Jong op sp.nl.

Wat vindt de SP van al die vergoedingen?
‘Afschaffen en verlagen natuurlijk. Wij hebben voorgesteld om strengere regels voor de reiskosten te hanteren – bijvoorbeeld alleen economy class vliegen en geen dure auto’s met chauffeur. En die belachelijke afstandsvergoeding moet je gewoon direct afschaffen. Ik vind het ongelofelijk dat andere partijen daar dan tegen stemmen. En de terechte vergoedingen moet je keihard verantwoorden. Accountant, openheid, je verantwoorden. En wat je over hebt moet terug naar het Europees Parlement. Nu steken politici de ongebruikte vergoeding in hun eigen zak.’

Wat zijn de reacties van mensen op al dat geld?
‘Nu de media erop duiken hoor ik mensen zeggen: “Wat een zakkenvullers, het is nog erger dan ik dacht. Nu ga ik helemaal niet meer stemmen.” Maar mensen moeten weten dat het ook anders kan. Bij de SP gaan we heel anders met belastinggeld om.’

Wil je ook open zijn over je persoonlijke situatie?
‘Jazeker. Van het geld dat ik krijg als salaris, afstandsvergoeding en dagvergoeding draag ik per jaar 50.000 euro af aan een stichting. We zijn in de SP gewend dat we afdragen aan de partij, maar Europarlementsleden mogen dat niet volgens de Brusselse regels. Dus ik geef het aan een stichting die doelen steunt die passen in de filosofie van de SP, gerund door vertegenwoordigers van ngo’s die bepalen waar dat geld naartoe gaat. Geen cent gaat direct of indirect naar de SP.’

Denkt u nu echt dat SP’ers “anders” en betere mensen zijn dan andere politici? Door de informatie die ik in de loop der jaren over de SP heb verzameld moet ik u echt op het hart drukken: nee, SP’ers zijn geen betere mensen dan andere mensen. En ook niet wanneer het om geld gaat.

Uit de emailcorrespondentie (pdf) die Kartika Liotard openbaarde na haar min of meer gedwongen vertrek uit de SP – vanwege de “ongeoorloofde druk, gerichte tegenwerking, opzettelijke sabotage en fysieke intimidatie” van Dennis de Jong – kunnen we opmaken dat de column van De Jong een ouderwets staaltje partijpropaganda is die de werkelijkheid geweld aan doet.

 

Dennis de Jong betaalde zijn afdracht niet

Op 9 juli 2009 schrijft Kartika Liotard aan partijsecretaris Hans van Heijningen:

Ik ben verdorie reeds 20 jaar loyaal aan de partij, 15 jaar als vrijwillig sp-er en de afgelopen 5 jaar in het EP. Tot nu toe heeft Dennis een veel kortere tijd aan activiteiten ten behoeve van de SP en heeft nog nooit afgedragen iets waar ik altijd trouw in ben.

Dennis de Jong is dus niet heiliger dan de paus, zoveel is duidelijk. Want Dennis de Jong hield (houdt?) alles lekker voor zichzelf.

 

Stichting voor “goede doelen”?

De “stichting” waar Dennis de Jong het over heeft is de Stichting Weerbaarheid en Solidariteit. Die is door de SP opgericht, en fungeert als stortingsloket om toch de afdracht van haar EP’ers te kunnen  innen – aangezien de EU terecht een dergelijke afdracht verbiedt. Omdat volksvertegenwoordigers in een democratie moeten kunnen functioneren en stemmen “zonder last en ruggespraak”. Een van de democratische principes die de SP het liefst ziet verdwijnen. Het is niet de afdracht zelf die problemen oplevert, maar dat het inzake de SP indruist tegen het zogeheten vrije mandaat en de zuiveringseed. Omdat SP’ers van tevoren verplicht worden om een ‘akte van cessie’ te ondertekenen, en doen ze dat niet, dan mogen ze simpelweg geen SP-politicus worden. En wanneer je je afdracht later niet betaalt, of kan betalen, dan wordt je uit de partij gezet (uitgezonderd de SP-elite). Natuurlijk spreken SP’ers zelf altijd van een “vrije keus” of een “afspraak”, maar dat is partijgekte.

De SP verklaart altijd dat het de afdracht ‘vraagt’ om zakkenvullers en baantjesjagers uit te sluiten. Nu zul je bij de SP inderdaad weinig zakkenvullers tegenkomen, maar dat gezegd hebbende is elke SP-politicus wel een partijkasvuller. Voor ‘gewone mensen’ zoals u en ik, die netjes belasting betalen, en geen gebruik kunnen maken van dit soort neoliberale belastingtrucs, maakt het geen verschil of publiek geld nu in een broekzak of in een partijkaszak terechtkomt.

 

“Geen cent gaat direct of indirect naar de SP”?

De stichting Weerbaarheid en Solidariteit werd door de SP in 2008 in allerijl omgetoverd in een “goed doel” vanwege een wetswijziging omtrent schenkingen aan Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI = goed doel). Voor 1 januari 2009 was de stichting namelijk geen “goed doel”. Dat is het nu in werkelijkheid ook niet, want het betreft louter een belastingtruc om legaal zo veel mogelijk publiek geld in de partijkas te harken. Zo’n 3 miljoen euro per jaar. In de geopenbaarde emailcorrespondentie van Kartika Liotard (zie ‘Gesprek 12-1-2010 Brussel’) lezen we dan ook dat de SP de stichting Weerbaarheid en Solidariteit daarvoor een “geschikt vehikel” acht. Dennis de Jong liegt dus dat hij barst met “Geen cent gaat direct of indirect naar de SP”.

 

“Bij de SP gaan we heel anders met belastinggeld om”?

Niet alleen worden SP’ers verplicht een groot deel van hun wedde af te staan aan de partij, maar ze moeten dit bedrag vervolgens ook nog bij de belastingdienst aftrekken als “gift”. Het belastingvoordeel dat hiermee wordt verkregen moeten SP’ers daarna ook nog afdragen aan de partij. Dit gebeurt op nadrukkelijke instructie van het partijbestuur, en wie daar niet aan meewerkt moet vertrekken. Eenzelfde constructie geldt ook voor de wachtgelden van SP-politici. De SP is altijd al principieel tegen wachtgeld geweest, maar maakt er toch gebruik van. Dat getuigt weer van lafhartige principes, maar, zoals Agnes Kant al zei: Als je alles wat je als partij vindt, doortrekt in je eigen handelingen, wordt het een rare boel. Waar eindigt het dan? Inderdaad, waar zou het eindigen, wanneer politici ineens gingen doen waar ze voor staan. SP-politici zijn zodoende heus niet “anders” dan andere politici.

De Groningse hoogleraar staatsrecht Douwe Elzinga stelde in 2007 al:

De partij gaat tekeer tegen overheidssubsidies voor politieke partijen, ze hebben het over politieke zakkenvullers. Maar met de fiscaal vriendelijke ingenieuze constructie halen ze zelf veel geld uit de overheidsmarkt. (TROUW)

Het is duidelijk dat genoemde stichting weinig tot niets met een “goed doel” te maken heeft. De SP kan net zo goed een postbus nemen op de Antillen. Tenzij ‘geld’ voor de SP synoniem is met ‘goed doel’. Dat is misschien raar om te bedenken, maar al heel wat minder raar wanneer je weet dat het adres van de stichting het woonhuis van Rosita van Gijlswijk in Groningen betreft, de penningmeester van de SP, die o.a. gaat over het innen van de afdracht.

Lees op dit weblog meer over → Afdracht, Geld en Dennis de Jong.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: