Arjo Klamer: van lijstduwer met 82 stemmen tot (halve) wethouder

arjo-klamer

De Socialistische Partij, die opkomt voor Nederlanders met een smalle beurs, is zelf een van de rijkste partijen van het land. Dat klinkt als een paradox, maar het is eigenlijk heel logisch: SP’ers die worden gekozen in een vertegenwoordigend orgaan, hebben te maken met een afdrachtregeling.

Zij staan hun volledige salaris af aan de partij – in 2011 was dat in totaal ruim 3 miljoen euro – en ontvangen uit de partijkas een modaal salaris (34.500 in 2014). Want, zo is de gedachte, wie opkomt voor de armen in de samenleving, woont zelf niet in een kapitale villa. Toch?

Daar denkt economie-hoogleraar Arjo Klamer anders over. De aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit (EUR) verbonden professor wordt namelijk wethouder in zijn woonplaats Hilversum, maar doet dit parttime omdat hij geen concessies wil doen aan wat hij zelf zijn ‘zeer geprivilegieerd’ bestaan noemt. “Ik woon heel mooi, maar als ik voltijd wethouder zou zijn, dan kom ik met dat salaris niet uit,” vertelt hij aan Trouw.

Een lezer reageert op dit weblog:

Dus omdat de Partijkas zo nodig gespekt moet worden met een deel van het echte Wethouderssalaris moet de burger, die toch dmv belastingen voor een fulltime job betaalt, maar genoegen nemen met een halve wethouder??

Onvoorstelbaar dat de SP en die wethouder hiermee weg kunnen komen.

Feitelijk stelt het idealisme van deze wethouder in wording niets voor.
Hij laat de burger de opdraaien voor de kosten van zijn ticket richting “Rode Paradijs”

De keus van de meneer had moeten zijn: a. Ik accepteer het SP-salaris en pas mijn levensstijl en uitgavepatroon aan,
b. Ik accepteer dat niet, dan maar geen wethouder en vrije toegang tot het rode Zaagselworstenparadijs

 

Voorhoede afbraak kunst en cultuur

De “zeer gepriviligeerde” hoogleraar economie Arjo Klamer ken ik nog wel. Die heeft destijds samen met Rick van der Ploeg (PvdA) het voorwerk gedaan voor de afbraak van de kunst- en cultuursector in Nederland, met name in de beeldende kunsten. Zij bedienden daarmee het bekende segment van de bevolking dat meent dat kunstenaars luie handophouders zijn, en gaven ze de politiek een instrument in handen om te bezuinigen. Dat deden zij met een enorme hoax: dat er in Nederland een serieuze markt zou bestaan voor kunst. Dat Nederlanders geld zouden (willen) uitgeven aan kunst, terwijl alle feiten en cijfers dat tegenspreken.

 

Lijstduwer wordt wethouder

Ook merkwaardig is dat Arjo Klamer helemaal onderaan de lijst van kandidaten van de SP Hilversum werd geplaatst (op nr. 25), omdat hij blijkbaar geen plannen had om voor de SP te gaan werken – lijstduwer dus. Dan is het natuurlijk buitengewoon raar dat hij nu wethouder is geworden. Bij de SP is het namelijk gebruikelijk dat niet de democratie bepaalt wie er in het pluche komt, maar de volgorde van de opgestelde kandidatenlijst. Voorkeurstemmen bestaan bij de SP namelijk niet, behalve wanneer het (weer) een lid van de SP-elite betreft, zoals Agnes Kant en Lillian Marijnissen.

 

… met 82 stemmen

Arjo Klamer kreeg van welgeteld 82 inwoners van Hilversum een stem (zie ‘proces-verbaal’ pdf ). Dat is nét 0,2% van het totaal van de 36296 stemmen die in Hilversum uitgebracht zijn (de laagste opkomst ooit gemeten). En toch is hij nu een van de vijf wethouders. En niet Peter van de Weerd (nr.3, 92 stemmen), Pierre van Rooden (nr. 2, 109 stemmen), Nadine Terwiel (nr. 4, 132 stemmen), en ook niet Bianca Verweij (nr. 1, 3223 stemmen). Een mirakel!

De lezer geeft tevens aan dat de vergoeding voor een wethouder in Hilversum (inclusief oudejaarsuitkering en maandelijkse onkostenvergoeding) ruim 96.000 euro per jaar bedraagt. Ik heb dat gecheckt en dat klopt. Dat komt neer op 8.000 euro per maand. Door de beerput over de afdracht ‘regeling’ (waaronder ook afdracht van wachtgeld) die de opgestapte oud SP-wethouder van Hilversum Karin Walters opende in 2011, begrijpen we dat Klamer ongeveer 1800 euro per maand (“85.000 euro in 4 jaar” = 22,5%) aan de SP zou moeten gaan afdragen. Dat gigantisch minder is dan dat een raadslid moet afdragen (75%), maar die valt dan ook buiten de SP-elite, die financiële privileges heeft, waaronder bijvoorbeeld het kwijtschelden van duizenden euro’s “schuld” aan de partij. De niet-elite wordt echter uit de partij gezet als baantjesjager – ook na tientallen jaren gehoorzaam kartrekken voor een aalmoes.

 

Hoe weinig?

In ieder geval houdt wethouder Klamer na aftrek van afdracht een maandsalaris over van 6200 euro. En daar komt de socialist naar zeggen niet mee uit. Goed, hij woont in een Hilversumse villa, maar Emile Roemer heeft toch ook vijf hypotheken op zijn niet-villa woning. Die bevlogenheid, om voor de partij schuld bij de bank te maken, heeft Klamer blijkbaar niet. Tot op heden heeft hij ook geen folders, sponsjes en ballonnen uitgedeeld, al dan niet in SP-uniform.

Ondertussen zwijgt de Hilversumse SP in alle talen. Op hun website is niets te lezen over de wethouder als parttimer, noch over hoe hij aan het wethouderschap is gekomen. Ik ga er daarom van uit dat ze zelf ook wel doorhebben dat het eigenlijk niet te verkopen is.

In februari 2008 verklaarde Arjo Klamer in een discussie met econoom Willem Middelkoop stellig dat berichten over een naderende crisis louter bangmakerij in de media betrof, en noemde zijn discussiepartner een “onheilsprofeet” die geen zicht heeft op “de werkelijke economie”. Geen opsteker voor Hilversum.

Advertenties

Eén reactie

  1. Chantal

    Flapdrol.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: