SP en CDA Hilversum hebben de kiezer bedrogen

Column: De SP en het CDA hebben de kiezer bedrogen

REGIO  |   27 april 2014   |   28  |   Door Paul Smit, dichtbij-meeschrijver

v.l.n.r. Anja Wijnands CDA en BIanca Verweij SP tegen de HOV (Foto: Eduard Metz)

HILVERSUM – De Hilversumse coalitie is rond. D66, VVD, SP en CDA maken de komende 4 jaar de dienst uit. Dat VVD en D66 elkaar niet loslaten was zo goed als zeker al voor de verkiezingen beklonken. Maar de aansluiting van de SP is hoogst opmerkelijk. De SP boekte haar winst mede door de stellingname tegen de HOV [hoogwaardig openbaar vervoerverbinding]. De HOV was volgens Wimar Jaeger het belangrijkste struikelblok waarom een coalitie met Hart van Hilversum onmogelijk is.

Ook het CDA was een felle tegenstander van de HOV. Om ieders geheugen op te frissen hierbij een foto waarop we Bianca Verweij (SP) en Anja Wijmans (CDA) prominent op de voorgrond zien als deelnemers aan de actie Busbaan Nee. Beiden zijn blijkbaar hun stellingname tegen de HOV vergeten toen ze mochten aanschuiven bij Wimar Jaeger. Hart van Hilversum, de grootste winnaar van de verkiezingen, hield gelukkig wel voet bij stuk en mag daarom niet meeregeren.

Natuurlijk draait het in Hilversum niet enkel om verspilling van geld aan een HOV en de daaruit voorkomende planschade die niemand kan overzien. Er zijn meer zaken die aangepakt dienen te worden. De leegstand van de winkels, het parkeerbeleid, te weinig cultuur en een gebrek aan sociale woningbouw. Dan hebben we nog de oprukkende werkloosheid onder de medewerkers van de omroepen en last but not least de overheveling van de zorgtaken van het Rijk naar de gemeente. Kortom, er is misschien wel meer dan ooit een stabiele en hechte coalitie nodig.

SP het paard van Troje?
Als er één partij is die altijd opkomt voor de zwakkere in de samenleving dan is dat de SP. De absolute tegenhangers zijn VVD en CDA. Het CDA huldigt al jaren het principe God voor ons allen maar ieder voor zich. De VVD wil de kleine ondernemers de nek omdraaien. Cultuur en subsidie zijn woorden die bij de VVD met afschuw worden uitgesproken. De SP zal nu trots roepen dat deze coalitie het Paard van Troje heeft binnengehaald. Dat weiger ik te geloven. Nee, de SP van Hilversum heeft haar geloofwaardigheid voorgoed verloren.

Ook van het CDA in Hilversum had ik een consequentere opstelling verwacht. Maar deze partij heeft een lange traditie van pappen en nathouden. Daarom kon Balkenende het zo lang volhouden in de politieke arena en heeft de partij in Nederland vrijwel geen wethouders verloren. Het CDA in de coalitie is dus minder verbazend dan de SP.

Miljoenenmeevaller
Enige tijd geleden en nog voor de verkiezingen riep Wimar Jaeger dat Hilversum ruim 7 miljoen overschot op de balans van 2013 had staan. Dat positief saldo werd door iedereen ernstig betwijfeld maar deze week maakte wethouder Financiën Beernoud Moojen bekend dat 2013 inderdaad is afgesloten met een positief overschot op de jaarrekening van 8.287.000 euro. Vrijwel gelijktijdig kwam er nog een cadeautje van de provincie waarmee het te verwachte IBP (Integraal Bereikbaarheids Plan) te kort van 843.750 euro is gereduceerd tot nul.

Stel je nu eens voor dat Hart van Hilversum had mogen meeregeren, dan was er daadwerkelijk een hoop veranderd in Hilversum. Een deel van deze mooie meevaller zou ongetwijfeld zijn aangewend om Hilversum beter te promoten, de leegstand voortvarend te bestrijden en eindelijk geld aan meer cultuur en culturele activiteiten te besteden. De subsidie aan het museum Hilversum was onmiddellijk stopgezet en gebruikt om van de City bioscoop een theater te maken en van het Herenplein een feestelijk uitgaansplein. Als…. Ja, als….

De kiezer heeft gekozen. Hart van Hilversum won glansrijk maar moest aan de kant blijven staan en de SP heeft de kiezer gewoon bedrogen. Het CDA sloot zich daarbij aan.

(Dichtbij.nl)


Een lezer hier reageert:

Een “draai” met een gehalte waarvan de SP altijd roeptoeterde dat ze die nooit zouden maken.

Nu zal deze “draai” redelijk snel uit de landelijke aandacht verdwijnen.
Lokaal zal het nog wel een paar dagen aanpruttelen en dan is ook daar de rust weergekeerd.

Gemeentelijke en Provinciale Bestuur zijn namelijk tamelijk anoniem.

Lokale besluitvorming is als een “fluisterboot” die langs kom varen als men zit te vissen.
Je kunt nooit met zekerheid zeggen waarom het belletje op de top van de hengel deed wat het deed, nl de dommelende visser opschrikken.

De SP roept altijd dat ze ook op landelijk niveau kunnen samenwerken.
“Kijk maar, we doen het in de gemeenten en provincies al veel langer….” zo kan men ze her en der triomfantelijk horen roepen.

Ik kan de geachte enthousiaste SP-èr echter verzekeren dat een dergelijk “draaien” op landelijk niveau een oorverdovend kabaal zal opleveren en als ze iets dergelijks met enige regelmaat moeten doen, wat niet ongebruikelijk is in de landelijke politiek, ze zichzelf binnen de kortste keren het ëlectorale stenen tijdperk “indraaien”

Veel verder terug in de tijd dan waar zelfs nu de PvdA is beland.

De SP is en was altijd te ferm in haar uitspraken en beloften.
Ferme uitspraken kunnen veel winst opleveren, maar men wordt ook dubbel zo hard afgerekend als men er op terug moet komen.

Een dergelijk wantrouwen is trouwens ook nu al te zien in de peilingen.
Dit had een gouden tijd moeten zijn voor een populistische kluppie als de SP, maar zelfs het CDA, die van veel verder moest komen, heeft kans gezien zich weer naast of in de buurt van de SP te positioneren,

De gemiddelde uitslag in de diverse Polls laat zien dat een flink deel van het electoraat al niet meer zo zeker of nog minder zeker is van de kwaliteit der SP-worsten.

SP en Zwan leverworst broederlijk naast elkaar op het bankje “overbodig”
Zelfs de voedselbank ziet er geen brood meer in.

Advertenties

  1. Het bericht is verwijderd… hopelijk zien we er nog iets van terug.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: