SP verliest in collegeonderhandelingen

oprutte

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart kreeg de SP er 46 gemeenteraadszetels bij, en 9 wethouders. Toch is de SP van alle politieke partijen het minst succesvol in het verzilveren van haar verkiezingsresultaat.

Enige nuancering is gepast: er volgen nog 195 gemeenten die wethouderszetels moeten verdelen. Wellicht trekt de SP daar de score recht. Maar de vooruitzichten zijn somber. Andere partijen, van het Brabantse Cuijk tot in Bellingwedde in Groningen, vinden de inhoudelijke verschillen met de SP vaak te groot. Of ze beschouwen de socialisten niet als een stabiele bestuurspartner. Gisteravond viel de SP in Almere buiten de collegeonderhandelingen, ondanks het voornemen van winnaar D66 om een links college te vormen. (NRC)

Naar mijn mening is dit de oogst van het jarenlang bashen van bestuurders in de gemeentes, van zwart maken met halve waarheden tot ronduit uitschelden. Ondanks dat de SP meent dat het zich “constructief opstelt” (die uitdrukking lezen we van de SP-fracties herhaaldelijk, dus zal gedicteerd zijn uit Den Haag), is het logisch dat de andere partijen dat nog niet vergeten zijn. Ook is het een feit dat de afdelingen heel moeilijk ‘geschikte’ afdrachtenaars en voetvolk kunnen krijgen. Maar we kunnen pas conclusies trekken na een tijdje SP in nieuwe coalities.

In de media o.a.:

→ <a href="SP uit college-onderhandelingen gezet
D66, PvdA, Stadspartij, VVD en CDA onderhandelen over Haags college
GroenLinks: ‘Linkse partijen gepasseerd voor college’
Coalitiebesprekingen in Assen afgebroken; SP stapt uit overleg
SP buitenspel bij vorming Rotterdamse coalitie
Coalitievorming Sittard-Geleen: GroenLinks en SP haken af

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: