PVV half boycotten is van twee walletjes eten

Wilders Roemer PVV haatzaaier

Meer halfslachtig werk deze week bij de SP:

In het debat werd de PVV wel gevraagd voor een SP-voorstel te stemmen, maar mocht de partij het plan niet mede ondertekenen, zoals in zo’n geval gebruikelijk is in de Tweede Kamer. Andere oppositiepartijen mochten wel hun handtekening zetten. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt, de indiener van het voorstel:

“We leggen geen moties meer aan ze voor. We vragen dus geen politieke steun van haatzaaiers. We blijven hun moties op inhoud beoordelen om onze stem te bepalen. Dat is anders dan de PvdA. Zij steunen überhaupt geen moties van de PVV meer.”

Een woordvoerder van SP-fractievoorzitter Emile Roemer bevestigt de nieuwe lijn, schrijft persbureau Novum. PVV-kamerlid Harm Beertema noemt de stellingname een ‘gotspe’. “Ulenbelt had mij niet gevraagd omdat de PVV moet worden uitgesloten. Maar ik mocht wel meestemmen.” Beertema spreekt van een ‘cordon sanitaire’, of eigenlijk een ‘cordonnetje’. (NRC)

Enerzijds kun je blij zijn: eindelijk een soort actie van de SP tegen de PVV, na bijna 10 jaar zuinig gemompel voor de bühne over ‘mensen wegzetten’, terwijl beide partijen het verder prima samen konden vinden. Anderzijds vind ik het gewoon enorm laf. Want het is het zeker geen spontane actie, maar komt een halve maand na de publieke en politieke verontwaardiging over de ‘minder Marokkanen’ campagne van de PVV. In al die jaren is Geert Wilders voor de SP nooit een “haatzaaier” geweest. In tegendeel:

“Wilders is iemand die de wind mee heeft omdat hij een aantal problemen die onder mensen leven goed weet te verwoorden. Daar moeten wij open voor staan. Daar moeten wij heel voorzichtig mee omgaan. Die zijn problemen die de SP ook al lang – en eigenlijk vér voor Geert Wilders – benoemd heeft.”

Zo sprak Emile Roemer op zijn allereerste persconferentie op 5 maart 2010 (zie video). Hij verwees naar de racistische SP-nota Gastarbeid en Kapitaal uit 1983, waar SP-ers beweren nog steeds trots op te zijn. Maar ook weer halfslachtig omdat geen SP’er die nota nog bij naam durft te noemen.

Formeel moet je concluderen dat wanneer de PVV campagne voert tegen de islam en moslims, er voor de SP geen bezwaar is tegen samenwerking met de PVV. Maar nu Wilders zich op een duidelijke (eigenlijk: nog duidelijker) manier heeft uitgesproken tegen specifiek Marokkanen ziet de SP opeens wel een bezwaar. Of beter gezegd: een half bezwaar. Want de PVV moet nog wel kunnen meestemmen met SP-moties. Dat noem ik van twee walletjes eten en schaamteloos opportunisme. 50% sociaal?

Gerelateerd:
En opeens zaait Wilders haat
SP wil met PVV blijven samenwerken
Gastarbeid en Kapitaal

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: