En opeens zaait Wilders haat

SP-leider Roemer vindt dat Geert Wilders zich met zijn uitspraken over Marokkanen schuldig maakt aan haatzaaien. “Hij gaat elke keer een stap verder. Nu gaat het niet meer om mensen die overlast veroorzaken, maar nu is het gewoon een hele groep.” (NOS, 20.03.2014)

wilders roemer sp

Maar nu is het gewoon een hele groep. Een groep die Tiny Kox omschreef als “treinladingen met profiteurs” (Lekker Fris, 1992). In de partijnota Gastarbeid en Kapitaal werden “mohammedanen” weggezet als “nomaden en woestijrovers”, afgebrand als zijnde onbeschaafd (eetgewoontes, hygiëne), slaafs (naar de werkgevers toe), en de islam was een “middeleeuwse achterlijkheid”, met “een gedragspatroon, dat de originele achterlijkheid halsstarrig in stand houdt” en “een Fremdkörper in onze samenleving”.

Volgens Roemer is het heel gevaarlijk wat Wilders doet. “Hij kan hiermee verantwoordelijk worden dat mensen tegen elkaar uitgespeeld gaan worden en dat dit tot ergernissen op straat gaat leiden.” (NOS, 20.03.2014)

Anton Constandse in de SP brochure Gastarbeid en Kapitaal:

“Men moet zich eens indenken, welke ghetto’s er zullen ontstaan van verouderde, en voor ons gevaarlijke, immigranten, als we niet alleen hun gruwelijke slachtgewoonten aanvaarden, maar ook hun diskriminatie van vrouwen, hun patriarchaal-autoritaire aanmatiging, hun onderwerping van kinderen, hun stamveten.” (p.17, 1983)

De immigranten, moslims uit Turkije en Marokko, zijn volgens de SP gevaarlijk voor ons. En nu zien we Emile Roemer het Geert Wilders geëmotioneerd kwalijk nemen dat hij mensen tegen elkaar uitspeelt. Dat het “heel gevaarlijk” is wat Wilders doet.

Werkelijkheid is dat de SP de PVV geen strobreed in de weg heeft gelegd. In tegendeel, de SP werkt goed samen met de PVV, zowel in Den Haag als in de gemeentes. De SP heeft prima meegewerkt aan de normalisering van rechts-extremise in ons parlement als de andere partijen.

Het verschil tussen de SP en ‘PVV is dat Wilders een groep zwart maakt die door de wol geverfd is, in tegenstelling tot de SP toen. Die had te maken met kwetsbare mensen uit een andere cultuur die naar Nederland kwamen in de hoop een beter, minder arm, bestaan op te kunnen bouwen. En die waren bereid om daar heel hard voor te werken. Dat was de groep die de SP aanviel.

Emile Roemer op zijn allereerste persconferentie, 5 maart 2010:

“Wilders is iemand die de wind mee heeft omdat hij een aantal problemen die onder mensen leven goed weet te verwoorden. Daar moeten wij open voor staan. Daar moeten wij heel voorzichtig mee omgaan. Dat zijn problemen die de SP ook al lang – en eigenlijk vér voor Geert Wilders – benoemd heeft.”

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: