Vrijheid van meningsuiting geldt alleen voor SP’ers

Ophef in de polder. Diep in de Achterhoek is de SP Oude IJsselstreek in woede ontstoken. Haar kandidaat Harold Wilke werkt tevens als vrijwilliger in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Die had op zijn Facebook-pagina een link gezet naar een comité dat onder andere actie voert tegen de Cultuurfabriek, omdat die te duur zou zijn. De programmeur van de Cultuurfabriek merkte logischerwijs op dat dat “lastig te rijmen” was.

Links: lijsttrekker Jelle Berens, rechts Harold Wilke

Links: lijsttrekker Jelle Berens, rechts Harold Wilke

Op de website suggereert het comité dat de Cultuurfabriek geld onttrekt aan hulpbehoevende bewoners. Dat meent ook de lokale SP. Die heeft in 2010 nog een actie gevoerd waarin bewoners konden kiezen tussen armoedebeleid en behoud van de zwembaden, óf  de Cultuurfabriek DRU. Elders meer verontwaardiging:

“Aan de cultuurbegroting wordt niet getornd en daar wordt onder andere de sport het slachtoffer van.”

Wat opvalt in deze zaak is dat de SP Oude IJsselstreek, als het de Cultuurfabriek betreft, meent:

“als ze meer willen dan moeten ze maar op zoek naar sponsors of bij Joop van den Ende aanbellen…”

Maar wanneer het om zwembaden gaat wordt er niet om sponsors of Joop van den Ende geroepen. Zelfs wanneer dat betekent dat de zwembaden zouden moeten sluiten. Je kunt o.a. concluderen dat de SP voor kunst en cultuur een kapitalistische oplossing wenst, en voor zwembaden een socialistische. Mijns inziens is dit je reinste populisme met als doel de burgers op te zetten tegen de ondersteuning van kunst en cultuur. En je gaat toch ook niet mensen laten kiezen tussen water óf electriciteit?
Het is geen verassing dat de SP ook tegen het cultuurhuus in Varsseveld is. Want die “gaat ten koste van de brede cultuur in onze gemeente”. Het lijkt me eerder dat de SP hier juist de ‘smalle cultuur’ bedoelt, die van de lokale jeugdsoos, de sportkantine, het huisvrouwenkoor en bijbelles in kerkzaaltjes. Brede cultuur vind je namelijk alleen in de Cultuurfabriek, met tentoonstellingen, muziek, theater, film en literatuur.

De gewraakte email

De programmeur van de Cultuurfabriek Erik Ramaker stuurde aan Wilke  een emailtje naar aanleiding van zijn post op Facebook:

Ieder zijn mening maar als je op Facebook jouw mening niet onder stoelen of banken steekt (wat je goed recht is) is dat wel lastig te rijmen met het werk als vrijwilliger.

Een nette, maar ook heel logische mening, lijkt me. Je kunt het amper kritiek noemen. En Wilke mag gewoon (blijven) zeggen wat hij wil, sterker nog: dat recht heeft hij, aldus de programmeur. Zo mag Wilke op Facebook ook bejaarden beschimpen, en politici voor crimineel uitmaken. Een opsteker voor de andere partijen in de Oude IJsselstreek, die nu weten wat ze van de SP aan collegialiteit zouden kunnen verwachten.

Maar vervolgens laat Wilke het emailtje, dat neem ik aan op persoonlijke titel is gestuurd, aan de hele afdeling lezen, met het niet in acht nemen van het briefgeheim noch het auteursrecht dat op electronische post van toepassing is.

De SP Oude IJsselstreek doet voor het eerst mee aan de verkiezingen. De campagnevoerende afdeling zal gedacht hebben: laten we gaan roeptoeteren, wie weet verschijnt er een berichtje in een Achterhoekse Koerier. Het werd De Gelderlander.

“Inbreuk op de vrijheid van meningsuiting”

Verontwaardigd roept de afdeling nu over “inbreuk op de vrijheid van meningsuiting”. Terwijl dat helemaal niet zo is. Wilke wordt namelijk niet gesommeerd om zijn mond te houden. Er wordt Wilke geen strobreed in de weg gelegd. Wie de SP Oude IJsselstreek met deze actie probeert is de mond te snoeren is de Cultuurfabriek, of op zijn minst te intimideren, die niet eens mag opmerken dat het online gedrag van een van haar vrijwilligers “wat lastig te rijmen” is met zijn functie.

Hoe ongelofelijk hypocriet van de SP. Het aantal nette, inhoudelijke doch kritische reacties van mij, en van vele vele anderen, die van de websites van de SP zijn verwijderd, zijn ontelbaar. En hoe de SP met kritische leden omgaat weten we ook. Zelfs al heb je jarenlang als vrijwilliger loyaal gefolderd voor die partij, wanneer je kritiek op de partij uit rukt er soms zelfs een heel regiment sekteleden aan op je publiekelijk weg te zetten als “PvdA’er”, “VVD’er”, “baantjesjager”, “zakkenvuller”, etcetera. Of word je binnen een afdeling weggetreiterd, of weggestemd op geregisseerde ledenvergaderingen en congressen. Of uit de partij gezet. Zo gaat de SP om met de vrijheid van meningsuiting, die blijkbaar alleen bestaat voor volgzame leden, die logischerwijs geen kritiek hebben.

sp-trap-er-niet-inKritiek is niet welkom, maar ook vragen stellen niet

UPDATE
Ik vraag op Twitter naar de feiten die ik volgens lijsttrekker Jelle Berens niet schijn te kennen, omdat er een heel ander verhaal in de papieren Gelderlander zou staan. Dan wil ik natuurlijk graag weten wat daar anders in zou staan. Vervolgens weer hetzelfde verhaal als bij alle kritische vragen aan SP’ers – áls je al een reactie krijgt: 1. negeren, 2. draaien, 3. de persoonlijke aanval, en 4. “een prettige dag” gewenst. Meestal in die volgorde. Ik kreeg de “prettige dag” behandeling nadat ik vroeg: “Welke feiten mis ik precies?” Hoe durfde ik dat te vragen! U kunt het gesprek hier nalezen.
UPDATE: Berens heeft later zijn tweets verwijderd.

Vooralsnog vermoed ik dat Jelle Berens, tevens “begaafdheidscoach”, ontdekte dat in de papieren krant hetzelfde verhaal staat als online, en dat hij het artikel daarom opeens niet meer naar me wilde opsturen. Maar dat maakt mij verder niet uit want hij kan, als ‘deskundige’ wellicht, altijd blijven volhouden dat ik op de een of andere manier geestelijk gemankeerd ben. Zo gaan SP’ers met kritiek om. Daar krijgen ze ‘scholing’ voor.

UPDATE 2

Jelle Berens valt hard door mand. Blijkbaar heeft ook hij geen scrupules tegen het bedonderen van de burgers. Deze ontmaskering gaat mij ongetwijfeld een Twitter-block opleveren. Ik hou u op de hoogte.

UPDATE 3
Het wordt steeds gekker. Terwijl ik dit schrijf heeft Harold Wilke de link naar het comité van derekening.nl van zijn Facebook timeline verwijderd. Wat nu? Zelfcensuur? Partijcensuur? Houdt hij misschien meer van de Cultuurfabriek dan van de SP? Wie weet, dan wordt Harold straks misschien ook wel een “zakkenvuller” of een “PvdA-infiltrant”…

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: