100% sociaal: “Neem je andere partijcampagneleuzen dan wel letterlijk?”

100-procent-sociaalHarre van der Nat is statenlid van de SP in Zuid-Holland, raadslid en bestuurslid in Alphen aan den Rijn en medewerker van het scholingsteam van de SP. Desondanks wil hij over wat zijn partij beweert geen uitsluitsel geven. Is dat niet vreemd, voor een scholingsmedewerker? In verkiezingstijd?

Aanleiding was dat Emile Roemer op sp.nl, ter afsluiting van een campagnepraatje, werd geciteerd met: “Een stem op de SP is een stem op een 100% sociaal Nederland!” Gezegd moet worden dat die uitspraak, ik neem aan na kritiek, verwijderd is. Hij stond op deze pagina. Daar staat echter nog steeds: “Bij alles wat we doen zijn we 100% sociaal.” Terwijl een kind weet dat dat in bestuur of regering 100% onmogelijk is.

In den lande is genoemde slogan nog wel te lezen op de websites van de SP, zoals bij de afdelingen in Zwolle en Utrecht. De SP cache-t haar pagina’s helaas niet, en gezien de regelmatige aanpassingen van de teksten, inclusief de partijstandpunten, is dat een logische zaak. Ook vandaag bleek weer dat SP’ers niet geconfronteerd willen worden met vragen over beloftes gedaan in het verleden.

 

Ik had het blijkbaar verkeerd begrepen. De verkiezingsslogan gaat niet over de plannen van de SP met Nederland,  en niet over SP bestuur en politiek, maar louter over de partij zelf. De SP is 100% sociaal. Dus zoiets als: de SP geweldig. Maar dat is geen verkiezingsslogan, of hooguit een hele slechte. Laat staan dat het waar is, wanneer je de verhalen leest van opstappende SP’ers.

Vervolgens citeer ik voor Van der Nat enkele kreten van de SP waaruit blijkt dat ik het toch goed begrepen had. Dat negeerde hij. Wel probeerde hij de discussie te verleggen met: “tweet jij altijd anoniem?” Een bekende truc om een discussiepartner te marginaliseren. Na door blijven vragen volgt:

 

Daarop volgt uiteindelijk het mij wel bekende SP ‘zoek het maar uit’ antwoord met de onwelgemeende groet meestal gevolgd door een block:

 

In ieder geval kunnen we concluderen dat we de campagneslogans van de SP niet (erg) serieus moeten nemen, en zeker niet niet “letterlijk”. Misschien dan als ludiek, of als grap? Ook is duidelijk dat de SP geen garanties geeft. Dat is een nieuwe ontwikkeling. Denk maar eens aan de campagne ‘65 blijft 65‘ waarin jaar na jaar werd gezworen dat de SP dat garandeerde, met o.a. de “verhoging AOW-leeftijd is voor ons onbespreekbaar” en zo. Al met al niet zo’n best stemadvies. Voor nota bene een scholingsmedewerker die toch hoort te weten hoe je burgers naar de mond moet praten.

aow-kant

Advertenties

Eén reactie

 1. ron

  Wat een achterlijk gezwam op deze pagina.
  De AOW leeftijd was 65 gebleven als de SP veel meer stemmen had gehad. Kennelijk vonden de meeste mensen dat die leeftijd wel omhoog kon, of vertrouwde ze er op dat de PVV haar breekpunt over de AOW-leeftijd zou vasthouden.
  De SP is 100% Sociaal is een leus, het geeft aan wat het streven is. Dat is nog altijd beter dan zeggen dat iedere werkende Nederlander er €1000 bij krijgt en vervolgens, na het winnen van de verkiezingen het helemaal niet waarmaakt. De banenkampioen van Nederland (VVD) heeft de werkloosheid gigantisch laten oplopen. En de PvdA, stond die partij niet voor arbeidersbelangen en werkgelegenheid? Was Diederik Samsom niet degene die zei dat je het hele verhaal moest vertellen en dat we eerlijk moesten delen?

  Oh, daarom worden de rijken rijker en de armen armer.

  Als je wilt dat politici kunnen waarmaken waar ze voor staan, dan moet je een ander politiek systeem voeren, In een democratie kun je als politicus helemaal niets beloven, behalve dat je sociaal bent, of eventueel asociaal, of dat je je beloften niet waarmaakt.

  Over de SP kun je veel zeggen, maar niet dat ze snel hun standpunten laten varen. Het maakt het lastiger om met ze samen te werken, maar je weet altijd wat je aan ze hebt. Hun vastberadenheid maakt dat je weet waar je op stemt, hetgeen je bij geen enkele andere partij weet.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: