SP weer 100% a-sociaal bij Ja-Nee-sticker

folder

RIJSWIJK – Hanne Bikker (D66) vraagt zich af wat er sociaal aan is een folder van de SP (‘Stem SP, 100 % Sociaal’) in de brievenbus te gooien bij mensen met een Ja-Nee-sticker. SP-lijsttrekker Björn Lugthart reageert: “Nee, géén ongeadresseerd reclamedrukwerk, wél huis-aan-huis bladen, mijn inziens is dit een huis-aan-huisblad.” Bikker: “Kom op, dit is nou typisch ongeadresseerd reclamedrukwerk. En daarmee ongewenst.” Lugthart: “Zo hebben wij het oprecht nooit bekeken. We zullen vanaf heden de Ja-Nee-stickers overslaan. Excuus en dank voor de tip!” Tot slot Hanne Bikker: “Fair enough. En succes in de campagne!” (De Weekkrant)

Hoe “oprecht” dat was mag u met een korrel zout nemen. Volgens de Reclame Code van het ministerie van Economische Zaken vallen folders van politieke partijen ook onder ‘reclame’. De wens van de bewoner van het pand moet gerespecteerd worden bij een nee/nee of ja/nee-sticker. Toch blijkt de recidive SP keer op keer de regels te overtreden.

1997:

De Socialistische Partij blijft maar doorgaan partijfolders in brievenbussen te steken waarop staat aangegeven dat er geen reclamedrukwerk mag worden verspreid. Voor de derde keer hebben burgers de partij aangegeven bij de Reclame Code Commissie, die de SP heeft berispt voor haar folderdwang.

In zowel 1994 als 1995 deed de Stichting Reclame Code al uitspraak over de Socialistische Partij, die haar folders ziet als huis- aan huisbladen en deze verspreidt in brievenbussen met een zogeheten nee/ja sticker. Die sticker geeft aan dat het betreffende huishouden geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wil, maar wel prijs stelt op huis- aan huisbladen. (TROUW)

2003 SP Rotterdam:

RCC: SP Rotterdam in de fout
De Socialistische Partij in Rotterdam heeft wederom ten onrechte folders gedeponeerd in brievenbussen met een NEE/JA-sticker.
Dat meldt de Reclame Code Commissie. De folder moet worden aangemerkt als reclamedrukwerk, omdat daarin zowel denkbeelden als het lidmaatschap van de SP worden aangeprezen. De RCC had de politieke partij al vaker geadviseerd te stoppen met het op deze manier verspreiden van de folders. (Adformatie)

2007 SP Rotterdam:

Aangezien de SP al eerder is aanbevolen om niet meer op een dergelijke wijze ongeadresseerd reclamedrukwerk te (doen) verspreiden, heeft de Commissie besloten deze uitspraak openbaar te maken. (Reclame Code Commissie)

2010 SP Arnhem:

De Reclame Code Commissie tikte vorig jaar al de SP op de vingers toen die in Nijmegen verkiezingsfolders in een brievenbus met een Nee/Ja-sticker deed. (Omroep Gelderland)

2011 SP Utrecht:

Aangezien de Commissie adverteerder al meermalen heeft aanbevolen om niet meer op een dergelijke wijze ongeadresseerd reclamedrukwerk te (doen) verspreiden en adverteerder daar geen gevolg aan heeft gegeven, heeft de Commissie besloten deze uitspraak onder de aandacht van een breed publiek te brengen, als bedoeld in artikel 17 lid 1 onder h jo. 18 lid 4 van het Reglement betreffende de Reclame Code Commissie en het College van Beroep. (Reclame Code Commissie)

2012 SP Arnhem:

2012 SP Zwolle:

 

Tenslotte wil ik u niet onthouden hoe de SP 100% a-sociaal reageert op een klacht van een burger bij de Reclame Code Commissie (deze zaak speelde in Arnhem, jaar onbekend):

Na de bevesting van ontvangst van de klacht van de stichting kreeg de SP/Socialistische Partij de mogelijkheid voor een weerwoord waar ik weer een copie van heb ontvangen. Nou, dat was me toch een apart schrijven. Allereerst werd ik half voor leugenaar uitgemaakt. Er werd nadrukkelijk in het midden gelaten of ik inderdaad de folder had ontvangen en weg had gegooid, er werd dan theoretisch er van uit gegaan dat ik de folder ontvangen had.

Daarnaast werd er over een uitspraak van de reclame code commissie waarin het woord “gepropageerd” gebruikt werd er vanuit gegaan dat dit het zelfde betekend als propaganda en werden de aspecten daarvan belicht. Deze aspecten zijn dan: misleiding/beïnvloeding van gedrag door eenzijdig gebruik van communicatiemiddelen/manipulatie. Hun bron was daarbij encyclo.nl.

Daar zijn meerdere punten op aan te merken. Ten eerste is ook één van de definities daar voor propaganda “politieke reclame” maar dat houden ze achter. Ten tweede is de definitie van propaganda anders dan propageren. Nemen we encyclo.nl weer als bron dan zien we voor propageren de volgende definities: uitbreiden/voortplanten/verspreiden/propaganderen/aanprijzen/adverteren. Dat is toch heel wat anders dan misleiding of beïnvloeding lijkt me.

Het “mooiste” in hun verweer is dat ze die verkeerde term (propaganda) daarna nog misbruiken om te kunnen verwijzen naar het derde Duitse rijk (jawel, de nazi’s) en de USSR. Dat is toch een erg kwalijke zaak, je positie in deze kwestie zo plaatsen dat je die kwalijke geschiedenis kan misbruiken voor eigen gewin! Echt slecht van de SP/Socialistische Partij Arnhem!

In het laatste gedeelte van hun verweer wordt mij verweten dat met mijn klacht ook andere inwoners van Arnhem die een NEE|JA-sticker hebben ook de folder niet meer zullen ontvangen. Naar hun weten ben ik de enige die over de bezorgen met sticker van deze folder valt. Nee, ik ben de enige die de moeite neemt om een klacht in te dienen. Ik neem aan (net als de SP/Socialistische Partij van alles aanneemt) dat de andere inwoners gewoon de folder bij het oud papier (toch nog ergens goed voor die folder) of in de prullenbak gooien.

Dan brengen ze nog aan dat ik een extra melding op mijn brievenbus kan plakken dat ik geen verkiezingfolders wil ontvangen. Het mooiste daaraan is dat ze naar hun reclamedrukwerk refereren als verkiezingsFOLDER en laat ik nu net een sticker op mijn brievenbus hebben dat ik geen folders wil ontvangen.

(bron)

Uw klachten zijn immer welkom bij de SP. Behalve klachten over de partij zelf. Want in dat geval ben je een leugenaar. En de Reclame Code Commissie heeft het volgens de SP ook niet goed begrepen.

  1. Trevor

    De Nijmeegse bezorger negeert ook de nee nee sticker. Wat een milieu onvriendelijke mensen zijn he totch.

  2. Peter Hagen

    De SP Transparant en wanneer volgen de andere partijen???

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: