De SP belooft niks

“Zeg het maar, wat wilt u graag anders zien na de verkiezingen? We nemen het mee, maar kunnen niets beloven.” Het klonk gisteravond regelmatig tijdens een verkiezingsbijeenkomst van SP Almere in Boathouse in de Noorderplassen.

Het is misschien maar goed ook dat de kandidaatsraadsleden geen beloftes durven te maken. In de afgelopen vier jaar heeft de partij, met op dit moment twee raadszetels, maar weinig weten te bereiken in de Almeerse gemeenteraad. Met de regelmaat van de klok werden SP-voorstellen al afgeschoten nog goed en wel voordat deze besproken waren en ook stelde de partij weinig schriftelijke vragen aan het college.

En dat werd gisteravond af en toe pijnlijk duidelijk. De bijeenkomst stond in het teken van ZZP’ers en de lokale economie. Niet echt de onderwerpen waar de SP mee heeft weten te scoren deze raadsperiode. Sharon Gersthuizen, Tweede Kamerlid voor de SP, was aanwezig om haar expertise te delen. Regelmatig vroeg zij of de raadsleden wekelijks op de stoep stonden bij de verantwoordelijke wethouders om om opheldering te vragen. Bijvoorbeeld wanneer ondernemers problemen ervaren bij uitbreidingsplannen of wanneer zij zich druk maken over de negatieve effecten van betaald parkeren. Een bevestigend antwoord bleef dan uit.

→ Lees verder op Almere Vandaag

Maar laten we de SP in Almere niet helemaal uitlachen. Vier jaar geleden (uitgerekend ook tijdens de verkiezingscampagne) hebben ze toch heus iemand bijgestaan. Bij wijze van “uitzondering” ging de SP ‘Dennis’ aan een woning helpen. Dat werd terstond tot “actie” gedoopt, en niemand minder dan Paulus Jansen ging er naast staan.

Maar toen ik destijds dat SP-bericht citeerde  kreeg ik pruttelmail  van bestuurslid Ron Butot, die er bezwaar tegen had dat ik iets uit de krant had overnomen. Terwijl dat een persbericht van de Almeerse SP zelf betrof.

Hoe het met ‘Dennis’ vergaan is, is mij niet bekend. Wel sneu voor al die andere “gewone mensen” die jarenlang op wachtlijsten moeten staan zonder aandacht van de SP en een “ludieke actie” waarbij een kartonnen doos vergeven werd. Maar ja, die zijn dan ook geen lid van de SP, en ‘Dennis’ was dat wel.

In november vorig jaar startte de SP Almere met de actie ‘meer betaalbare huurwoningen in Almere’. Drie jaar en 10 maanden na ‘Dennis’. Ondanks dat was het een flash mob van middelbare scholieren en een bord met tekst. Moet gezegd worden: het bord was helemaal met de hand beschreven.

sp_almere

“Wij verklaren bij deze onze intentie”. Daar zakt je broek toch van af. Dat is op plechtige wijze verklaren dat je over iets nadenkt. Of gaat nadenken. Dat had zelfs ik kunnen ondertekenen. Want wie kan een “intentie” ter verantwoording roepen?

Vooralsnog belooft de SP ons een “100% sociaal” Nederland, maar een beetje geïnformeerd persoon kan op zijn vingers natellen dat dat nooit en te nimmer gaat gebeuren. De SP is zelfs bereid om het bed te delen met de VVD.  Het gaat de SP allereerst om de macht, en niet om “de hardwerkende Nederlander” en “de gewone mensen” – wie dat dan ook mogen zijn. We hebben gezien wat Wouter Bos van de PvdA heeft gedaan met miljarden euro’s voor failliete banken. Overigens met instemming van de SP: dat was “noodzakelijk en onvermijdelijk”, terwijl ze wisten dat “de gewone mensen” daarvoor zouden opdraaien. Het ligt meer voor de hand dat Emile Roemer van de SP niet een beter mens is dan Wouter Bos, dan dat welzo zou zijn. Roemer: “Onder druk wordt alles vloeibaar.”

De afdeling in Almere stelt op te komen “voor mensen die moeilijker voor zichzelf kunnen opkomen”, en belooft om met “een nieuwe, frisse groep” “nadrukkelijker zichtbaar” te worden. Fris kan het echter nooit worden, met oudgediende Frans Mulckhuijse aan het roer, en natuurlijk het topdown regime van het landelijke partijbestuur. “Nadrukkelijker zichtbaar” is natuurlijk wel heel goed mogelijk. De SP Almere is handig met karton, dus dat is al wat.

Bij de vorige verkiezingen verloor de SP Almere de helft van zijn zetels, van 4 naar 2. Dat jaar dan ook niet de obligate ‘SP-STEMMERS BEDANKT’ foto op de website.


Toespraak Agnes Kant in Almere, 2010.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: