Gerrie Elfrink is een ‘beetje zielig’

In Arnhem wordt de ‘kunstencluster’ aan de Rijnkade, een museum voor moderne kunst en filmtheater in één architectonisch mirakel, onderwerp van de gemeentelijke verkiezingen. De SP’er Gerrie Elfrink is daar wethouder. Maar ook lijsttrekker.

gerrie-elfrink

Helemaal voor

Gerrie Elfrink maakte acht jaar lang als oppositieleider stampij in de Arnhemse raad vanwege de vele prestigeprojecten in zijn stad. Toen hij wethouder werd draaide hij als een blad aan een boom. Hij was helemaal voor de kunstencluster, ook toen er een referendum over moest worden gehouden. Zó’n voorstander was Elfrink, dat hij met de stemkaarten een folder meestuurde die alleen de argumenten van de voorstanders belichtte.
De SP in Arnhem was altijd al tegen de kunstencluster om de gebruikelijke redenen: het is een “megalomaan prestigeproject”, en Arnhem zou in de Rijn verdwijnen als het door zou gaan. Iets dergelijks.
Het resultaat van het raadgevende referendum was triest. Slechts 13% kwam opdagen om te stemmen, en omdat er een opkomst van 30% nodig is om een serieus advies te worden, bleef men in het pluche roepen, hangen, draaien en vooral uitstellen.

In Arnhem zit de SP in een coalitie met de VVD, een partij die volgens Emile Roemer steelt van de armen en het verdeelt onder de rijken.

Helemaal tegen

Maar nu lezen we in de krant dat de SP-wethouder opeens helemaal tegen het plan is. Niet toevallig tegelijkertijd met zijn lijsttrekkerschap voor de lokale SP. Reden, volgens Elfrink: VVD-wethouder Michiel van Wessem had “niet doorgepakt“. Vreemd, wanneer Gerrie ‘recht voor zijn raap‘ Elfrink 4 jaar lang cozy naast Van Wessem in het pluche heeft gezeten. Was hem niks opgevallen? Of zat hij te slapen?

De volgende dag werd duidelijk wat er eigenlijk aan de hand is:

Na een lange vergadering van het college van burgemeester en wethouders kwam Elfrink met een verklaring. Hij had gesproken als lijsttrekker van de SP, en niet als wethouder, liet hij weten. “Ik heb geen appeltje te schillen met Michiel van Wessem. Het was bedoeld als een harde aanval op de VVD.” (De Gelderlander)

En vandaag deed Elfrink heel vervelend tegen een actiegroep van ondernemers die voor de komst van de kunstencluster is:

Bart van Meer, Ruud- Jan Kokke en Robert Wittenberg hebben met verbazing de kritiek van SP-lijsttrekker Gerrie Elfrink aangehoord op hun actie voor het Kunstencluster aan de Arnhemse Rijnkade. De SP’er noemt die ‘gratuit’. … Ontwerper en inwoner van Oosterbeek Ruud-Jan Kokke vindt de woorden van Elfrink ‘niet zo chique’. Een ‘beetje zielig’ ook. “Elfrink zou mensen met een hart voor Arnhem moeten koesteren in plaats van tegen zich in het harnas jagen.” (De Gelderlander)

De SP bestuurt, dat is pas zielig

Zodra SP’ers gaan besturen, blijft er weinig meer over van de standpunten, principes en idealen van hun partij, voorbeelden te over. Daarbij worden ze geholpen door de afdelingen, die terstond zwijgen en wegkijken wanneer hun wethouder 0% sociaal bestuurt. De Arnhemse SP reageert op de zaak met plaatsen van een interview met Elfrink uit De Gelderlander op de website. Dat is natuurlijk uitgesproken laf, omdat het daarmee weer geen mening hoeft te verkondigen die kritisch zou kunnen zijn op hun wethouder. Het interview is één groot draaifeest met non-argumenten, zoals: “De afspraken die we hebben gemaakt, zijn vier jaar geldig.” Daaruit blijkt dat Elfrink, met zijn twee petten, even geen zin in heeft om verantwoording over zijn bestuur af te leggen, noch als lijsttrekker aan het electoraat.

“Mijn collega (VVD-wethouder Michiel vanWessem, MB) heeft vier jaar de kans gehad, maar hij heeft het Kunstencluster niet gerealiseerd. Hij heeft gewoon niet doorgepakt. Als er onomkeerbare stappen waren gezet, als er nu een fundering had gelegen, had ik er vrede mee gehad. Maar er is nog niet eens een ontwerp.”

Daar bent u als wethouder Rijnboog toch mede-verantwoordelijk voor? U werkte toch samen met Michiel van Wessem?

Van Wessem is eerstverantwoordelijke. En ik heb herhaaldelijk gewaarschuwd dat dit zou gebeuren als er geen begin zou worden gemaakt met het Kunstencluster. Iedereen kon dit zien aankomen.”

Dat ligt toch ook aan de gemeenteraad, die steeds weer vroeg om nieuwe onderzoeken?

“Ja, maar dat was inclusief de VVD-fractie. Mijn inschatting is dat de VVD het Kunstencluster helemaal niet zo belangrijk vindt.
Als het voor de liberalen zo’n groot onderwerp is, waarom hebben ze dan niet allang hun wethouder op het matje geroepen?”

Kortom, alles is de schuld van hullie, en Gerrie Elfrink woont even in Niemandsland tot na de verkiezingen. Dat lijkt me een duidelijke boodschap an de kiezer.

Leestip → De slag om Arnhem
Indepth artikel in Vrij Nederland (4 mei 2012) over de besturende SP in Arnhem.

Advertenties

Eén reactie

  1. dinie

    Wanneer neemt meneer elferink de normale buurtbewoner s onder de loep in n wijk ,en gunt t samen met zn vriendjes,woning stichting en zo ons n pandje vind je t niet een beetje te veel van t goeie worden heb n wijkbewoonster ook recht erop om voor hun bewoners n pandje te krygen ,t klopt toch van geen kanten meer dit ,of mode en cultuur anders geen recht erop word er gezegt . wie bepaald dat u mn elferink en de rest of is t ook aan ons bewoners v klarendal ,vraag al jaren om n pandje ,maar we worden geboycot,1 LOCATIE VOOR DE MENSEN VAN KLARENDAL IS DAT TEVEEL GEVRAAGT

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: