“3 miljoen Nederlanders leven onder de armoedegrens”

Leo de Kleijn trapt in Rotterdam de verkiezingscampagne af. Zo zouden er volgens hem “3 miljoen Nederlanders … leven onder de armoedegrens, onder wie veel Rotterdammers.”

Nu mag je in een verkiezingscampagne best de boel een beetje aanscherpen, maar dit getal is absurd, en volledig uit de duim gezogen. Op 3 december vorig jaar verscheen er een gezamelijk rapport (Armoedesignalement 2013) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het CPB telde 1,3 miljoen Nederlanders die een te laag inkomen/te weinig koopkracht hebben. Het aantal huishoudens dat niet meer kan rondkomen is in 2012 gestegen naar 664.000 van 575.000 in 2011. Het SCP keek naar het ‘niet-veel-maar-toereikendcriterium’ en komt daarbij uit op 1,2 miljoen Nederlanders.

Maar Leo de Kleijn doet wel vaker aan campagneliegen [bericht verwijderd]:

SP-lijsttrekker Leo de Kleijn overtuigt studenten

09-02-2010 • Lijsttrekkers en kandidaten van de acht grootste partijen van Rotterdam debatteerden op woensdagavond 3 februari bij studentenvereniging RSG. Onder de studenten waren er nog veel zwevende kiezers, wat bleek na een stemming bij binnenkomst. Na het debat werd er opnieuw gestemd en toen bleek de SP de grootst gegroeide partij van de avond.

De “grootst gegroeide partij” bleek een taaltruc, aangezien dit werd gebaseerd op 1 stem meer voor de SP na het debat.  Dat er “nog veel zwevende kiezers” zouden zijn geweest is uit de duim gezogen. De studentenvereniging meldde [bericht verwijderd]:

Na een peiling vooraf en achteraf van de stemmen, blijkt dat als RSG het voor het zeggen zou hebben, D66 de grote winnaar zou zijn.

Leo de Kleijn had de studenten dus helemaal niet overtuigd.

UPDATE***UPDATE***UPDATE
Tot drie keer toe heb ik @leodekleijn gevraagd hoe hij die 3 miljoen heeft verzonnen. Tot dtie keer toe kwam er geen  reactie. En dat is vreemd, want de SP beantwoordt altijd vragen van burgers. Zeggen ze. In ieder geval is het getal op de website teruggebracht tot 1.3 miljoen. Heeft hij dus alleen ter plekke zijn gehoor de stuipen op het lijf gejaagd.

Advertenties

 1. Bart

  Hij zegt toch echt 1 komma 3 miljoen. Zie filmpje.

 2. Dat weten we dan nu Bart. Maar er stond toch echt 3 miljoen op de website. Daar komt nog bij dat “onder de armoedegrens” ook niet helemaal waar is, dat wordt hier uitgelegd: http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3555771/2013/12/03/1-2-miljoen-armen-in-Nederland-maar-wat-is-arm.dhtml

 3. Bart

  Mooi, fijn dat je het toegeeft. Je verhaal sloeg nergens op behalve een tikfout op de website? Goh, wat vreselijk…..

 4. Als het alleen maar een tikfout zou zijn (wat het niet is) had hij wel gezegd dat het om een tikfout zou gaan.

 5. Bart

  Sorry Sonja, je ziet spoken. Kun je me uitleggen waarom iemand 1,3 miljoen zegt, dat ook in de krant stond en dan (behalve een tikfoutje) 3 miljoen opschrijft? Alsof 1,3 miljoen arme mensen in nl al niet erg genoeg is. Je moet ook eens een keer toe kunnen geven als je zelf fout zit. Zou je sieren.

 6. Kun jij mij even uitleggen hoe iemand tot drie keer toe niet thuis geeft op de eenvoudige vroeg hoe hij bij dat getal 3 miljoen komt? Iemand van een partij die immer zweert op elke vraag antwoord te geven? En dan nog dagen wacht om dat stilzwijgend aan te passen? Don’t shoot the messenger… En wat mij zou sieren bepaal ik zelf wel. Overigens zijn het, áls het een tikfout zou betreffen, twee tikfouten achter elkaar. Dus legitiem onwaarschijnlijk.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: