‘De hoogste tijd dat politici een steentje gaan bijdragen’

Het is weer campagnetijd, en bij de SP betekent dat altijd veel populistische roeptoeterij, in de vorm van virals, misschien komt er weer een rapper opdraven, anders maar weer ome Bob. Misschien gaat ome Jan grappig doen in een café of op de fiets. En na tomatensoep en tomatenijs lijkt het me hoog tijd voor de ordinaire fles ketchup.

De afdeling in Lingewaard, die voor het eerst meedoet, trapt af:

 “Wij zetten ons in voor een eerlijk en betrokken gemeente en niet voor het spekken van onze eigen portemonnee. Wat ons betreft gaan de raadsleden en bestuurders nu eens zelf een steentje bijdragen, het mag eens tijd worden. Wij zullen dus ook met voorstellen komen. Wat ons betreft wordt de raadsvergoeding terug gebracht naar 80% van het huidige bedrag, we beperken het fractiebudget en wij willen dat Lingewaardse wethouders hun vaste onkostenvergoeding van 625 euro per maand, waarvoor ze niet eens nota’s hoeven te overleggen, anders gaan bestemmen zodat het weer ten gunste van de inwoners gebruikt kan worden.”

Het terugbrengen van de raadsvergoeding staat ook in het verkiezingsprogramma: “De raadsvergoeding wordt als het aan de SP ligt terug gebracht naar 80% van het huidige bedrag.” En dat is je reinste volksverlakkerij. Omdat, zelfs al zou de partij alle zetels in de wacht slepen, de raadsvergoeding wordt landelijk vastgesteld op basis van het aantal inwoners, en niet door de gemeenteraad.

Verder is het natuurlijk hypocriet om te eisen van raadsleden dat ze “nu eens zelf een steentje bijdragen”. Pardon? SP raadsleden en bestuurders dragen al jarenang het grootste steentje van hun vergoeding af aan de partijkas van de rijkste partij van Nederland – en dat komt niet ten goede aan de bewoners van Nederland. Dat wordt besteed aan personeel en partijpropaganda. De SP-elite in Den Haag mag onbeperkt onkosten opvoeren, tot wel 4000 euro per maand, voor bijvoorbeeld mantelpakjes en kinderopvang – no questions asked. En dat komt ook niet ten goede aan de burgers.

spons

Maar misschien weten de SP’ers in Lingewaard nog niet hoe het er werkelijk aan toe gaat bij de SP, als je eenmaal afdracht gaat betalen. “..Je moet gewoon afdragen… Als je in geldnood zit, ga je maar naar je familie..” (Tiny Kox, Brabant Dagblad, 29.10.2011).  Maar ze kunnen het weten. Bijvoorbeeld door te beseffen wat Agnes Kant in 2009 beweerde over de afdracht’regeling’:

 “…duizenden vrijwilligers [steken] heel veel tijd in onze partij. Uit solidariteit met hen is afgesproken een deel van het geld te gebruiken om acties zoals bijvoorbeeld ’65blijft65’ financieel mogelijk te maken…”

Hoe het met 65 blijft 65 is gelopen weten we inmiddels. Al dat geld van raadsleden in die actie gestoken, die jaren heeft geduurd. Het is ons niet ten goede gekomen. Dankzij de SP, die de 65 jaar-grens losliet, om pragmatische redenen, onder Roemer, die Agnes Kant opvolgde. En de schuursponsjes zijn nog niet op.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: