De ironie: Ron van Zeeland door SP “monddood gemaakt”

ron-van-zeeland

Oud nieuws, dat de Brabantse SP statenleden Ron van Zeeland en Ellen Pauel uit de fractie stapten, maar het ironische vervolg van het drama heb ik gemist. Ironisch, omdat de onfrisse Van Zeeland mij eerder monddood maakte, om te voorkomen dat hij mijn vraag zou moeten beantwoorden: of hij achter de SP-nota Gastarbeid en Kapitaal stond. Dat stond hij waarschijnlijk niet, maar wilde dat niet toegeven, omdat dat zowel zijn partij als hijzelf op zijn weblog in een dubieus daglicht zou zetten. Dus koos hij, als voorbeeldig sektelid, de censuur, met name omdat Van Zeeland iemand is van de schone schijn, zelfs al moet hij daarvoor onfrisse dingen doen.

calimeroDit is wat er destijds speelde bij de SP Brabant. Het duo is door een oekaze van het politbureau naar eigen zeggen “zwaar onder druk gezet” om zich te gedragen als brave coalitiepartners (met VVD en CDA) en ‘coalitievriendelijk’ te stemmen. Voor de lezer hier geen verassing. Vreemd genoeg voor Ron van Zeeland wel:

“Ik ken alle verhalen wel en ik weet ook wel dat er bepaalde dingen in de partij zijn, maar die zie je pas als je het zelf meemaakt”. (De Pers, 30.01.2012)

Blijkbaar niet na 20 jaar meedraaien in de SP. Blijkbaar niet na de verhalen van zo vele opstappers voor hem. En blijkbaar ook niet wanneer je zelf meedoet aan die “bepaalde dingen”. Natuurlijk heeft hij de andere “dingen” ook gezien, namelijk gelezen in de krant en op SP Transparant, en natuurlijk hebben we hier te maken met het niet willen weten.

Nog hetere tranen plengde Ron ook op Joop.nl:

“In de politiek draait het om macht, dat heb ik zelf ervaren. Dat zet me ook aan het denken. Het gaat me aan het hart dat mijn eigen partij om te kunnen besturen zich in Brabant al ironisch een keurige middenpartij noemt en zich door de VVD de maat laat nemen. … Misschien verlies ook ik nu wel het vertrouwen in de politiek en ben ik al die jaren gewoon te naïef geweest.”

Dat Van Zeeland na 20 jaar eindelijk eens aan het denken is gezet – treurig. Het onderstreept weer eens haarscherp het dictatoriale en sekte-achtige karakter van de SP, die goed is in het boe en bah roepen langs de zijlijn, maar er op bestuurlijk niveau met grote regelmaat een potje van maakt. Hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en SP-kenner Gerrit Voerman in 2012:

Maoïsten zijn het niet meer, maar heel open is de partij nog steeds niet. De SP heeft met Jan Marijnissen al bijna 25 jaar dezelfde partijvoorzitter en kan nu ook hardop dromen over het eerste kabinet-Roemer. Nog snel even democratiseren voor die tijd? Iemand? “De oppositie in de SP stelt niet veel voor”, zegt Voerman. “Maar het kan ook dat die niet zichtbaar is door het partijmodel.”

Blijft lid ?

In zijn persverklaring van 24 januari 2012 gaf Van Zeeland te kennen dat hij nog wel lid bleef van de SP. Misschien was dat uit angst voor de leegte die zou ontstaan als hij opeens geen SP’er meer zou zijn. Of uit angst voor de bekende laster die SP’ers de ether ingooien wanneer er een sektelid opstapt. Ze hadden hem immers al “niet loyaal” genoemd, en dat is niet goed voor de schone schijn. In ieder geval, binnen een paar maanden werd hij lid van GroenLinks (4 december 2013: “Ik ben anderhalf jaar geleden lid geworden van GroenLinks”) en nu staat hij op nr. 15 op de kandidatenlijst van GroenLinks in Rotterdam. Dat is duidelijk geen verkiesbare plaats, en zelfs wanneer er met grote meerderheid op hem gestemd wordt, dan nog wordt hij geen raadslid, want niet de kiezer maar het politbureau bepaalt wie er raadslid mag worden. Maar je moet toch ergens beginnen, als ontheemde in het pluche landschap. Van Zeeland heeft op zijn weblog en Twitter-account alvast het GroenLinks-logo onder zijn gezicht geplakt. En is hij inmiddels SP-lid af.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: