Marijnissen: zorg in Canada is “allesomvattend en gratis”

In de Tribune van november dit jaar (nr. 10) beschrijft Jan Marijnissen, waar het gaat om de gezondheidszorg, Canada als het land van melk en honing.

Net als professor Comeau wijzen ze allemaal richting de gezondheidszorg, die ze graag tot voorbeeld voor de hele wereld willen stellen: vrij toegankelijk voor iedereen, allesomvattend en gratis. De kosten worden gedekt door de staat die belasting int naar draagkracht.

marijnissen-bloemen

“Gratis”?

De gezondheidszorg is in Canada allerminst “allesomvattend en gratis”. Voor bezoekers aan Canada wordt voor het volgende gemeld:

Canadese gezondheidszorg is gratis voor permanente inwoners wanneer het gaat om ‘medisch noodzakelijke’ ingrepen. Voor de meeste behandelingen moet echter worden betaald. Wanneer de behandeling niet wordt gezien als ‘medisch noodzakelijk’ (bijvoorbeeld plastische chirurgie) zal het openbare stelsel niet opdraaien voor de kosten. Het merendeel van de Canadezen heeft een eigen verzekering of wordt verzekerd door de werkgever en hoeft zo dus niet voor (de totale) kosten op te draaien.

Het Canadese openbare zorgstelsel maakt geen onderscheid tussen individuen en biedt haar diensten en voorzieningen aan iedereen aan ongeacht hun verzekeringsstatus. De publieke opinie over ziekenhuizen is de afgelopen jaren verslechterd door de druk bezette ziekenhuisbedden en overbevolkte eerste-hulp diensten. (justlanded.com)

En de Canadese overheid (de zorgwet wordt uitgevoerd door de provincies) vergoedt bijvoorbeeld tandartskosten helemaal niet, terwijl de tandartsen aldaar als “heel duur” geboekt staan. Ook behandeling door een opticien wordt niet vergoed.

Net als in Nederland is iedereen in Canada verplicht verzekerd tegen ziektekosten, met een basispakket waarin onder meer doktersbezoek en ziekenhuisopname zijn opgenomen. Tegen extra kosten kun je je particulier bijverzekeren – ook weer net als in Nederland.

Enkele feiten over de gezondheidszorg in Canada:

 • Waar iedereen over klaagt: de gruwelijk lange wachttijden (tenzij particulier), ook voor dringende noodzakelijke operaties
 • Slechte kwaliteit medische technieken. Voor de (veel betere en snellere) behandeling van kanker reizen Canadezen naar de VS
 • Volgens de World Health Organization (WHO) is de Zorg in Europa beter dan in Canada

Canada is qua belastingsysteem ook niet ‘socialer’ dan Nederland. Net als in Nederland heeft Canada een zogeheten progressief belastingsysteem: hoe meer inkomen, hoe meer je betaalt. De inning, naar zeggen ‘naar draagkracht’, is in beide landen ongeveer hetzelfde.

Waarom Canada, en niet Cuba?

Health Expenditure Per Capita (PPP; International $, 2010)
Netherlands: $5,112
Canada: $4,443
Duitsland: $4,342
Frankrijk: $3,997
België: $3,975
Cuba: $414

Waarom bejubelt Marijnissen dan Duitsland, Frankrijk en België niet? Die inwoners betalen minder, en de gezondheidszorg is op elkele punten beter dan in Nederland. En waarom noemt de socialist Cuba niet? Cuba heeft bijvoorbeeld de hoogste ratio artsen voor de bevolking ter wereld (219 artsen op 100.000 Cubanen), en de laagste babysterfte ter wereld.

 1. Antipode

  Ome Jan bleef zoals de meeste SP`ers klaarblijkelijk steken bij het “woordje “gratis”
  In dit geval ljjkt het woordje gratis van hetzelfde gehalte te zijn als in Groot Brittannie bij de NHS.

  De laatste zaagselworst van 2013??

 2. Antipode

  Trouwens wat is gratis. Er zijn meer landen in Europa di zgn “gratis”zorg aanbieden. Wordt dab=n betaald uit de algemene middel.
  In die landen ligt echter de totale belastingdruk gemiddeld zo`n procent hoger dan in Nederland

 3. Antipode

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Belastingdruk.
  Zie bv Zweden en Denemarken.
  Gr.Britt. komt lager dan het EU gemiddelde uit. Maar wat je dar voor zorg krijgt (gratis) is niet om ver naar huis te schrijven.
  En als ik dan lees wat men krijgt voor het Canadese Gratis gedeelte dan zie ik toch wel overeenkomsten met de NHS van GB.

  Ook in Belgie ligt de belastingdruk, over een aantal jaren gerekend, tussen de 5 en 10 procent hoger dan in Nederland

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: