Landelijke SP kiest voor dwangarbeid light

Het begint een traditie te worden: zodra er verkiezingen in aantocht zijn trekt de SP naar rechts, en verdwijnt de verontwaardiging die in de oppositie de boventoon voerde als sneeuw voor de zon.

Actie van de SP Roermond (01-06-2013)

Actie van de SP Roermond (01-06-2013)

“Mensonterend”

De SP is al jarenlang tegen werken voor een uitkering. Enkele kreten:

Strijd tegen dwangarbeid!
Geen dwangarbeid uitkeringsgerechtigden!
Geen dwangarbeid, behoud minimumloon
Etcetera.


SP chaingangs door Drachten en Sneek, april/mei 2013

De Tribune weidde er in mei vorig jaar nog een column aan, met dikke woorden als “schandalig”, “mensonterend”, en: “Het enige wat je zeker weet, is dat je uitgebuit wordt”.

Vooral Tweede Kamerlid Sadet Karabulut lijkt een gepassioneerd tegenstander van dwangarbeid .

Het ene gezicht van Sadet Karabulut.

Schijn bedriegt

Sadet Karabulut van de SP vindt 3 maanden dwangarbeid acceptabel vanwege dezelfde redenen als de rechtse partijen: werkritme / activering.

In haar betoog eergisteren tijdens de commissie vergadering Sociale zaken van de tweede kamer gaf ze toe aan Potters (VVD) dat onbetaalde arbeid tot sociale contacten leidt wat kans op een dienstbetrekking zou verhogen. Ze deed ook het voorstel om Klijnsma’s wetsvoorstel in mildere vorm door te voeren (omdat het wetsvoorstel toch wel doorgevoerd zou worden). Verder kennen we zolangzamerhand de deelname van de SP in allerlei gemeentes in coalities die dwangarbeid uitvoeren (o.m. Leiden, Groningen, Oss).

Bron: basisinkomenpartij.nl, 19-12-2013

Dat laatste klopt ook. Bijvoorbeeld SP-wethouder Hennie Hemmes is tevens voorzitter Dagelijks én Algemeen Bestuur van het ‘werkvoorzieningschap’ Synergon, en in zijn deskundige handen tovert hij, naast winsten voor zijn bedrijf, Oost-Groningen om in een geprivatiseerde participatiegoelag, op kosten van de burger. Hierover meer → Wethouder Hemmes’ dwangarbeid.

Advertenties

 1. Gerrie Hendriks

  Dit stelt mij waarlijk teleur. Ook de SP gaat in de fout. Sociale contacten kun je ook zonder dwangarbeid krijgen. ah.

  • En stel je voor, je hebt 30 jaar gewerkt, word ontslagen, en vervolgens moet je verplicht ‘sociale contacten’ gaan maken voor een aalmoes.

 2. an

  Dit zijn gewoon leugens van een ventje in Rotterdam .jammer , niet geloven dus

 3. Aart Marchal

  Ik weet niet waar deze nonsens c.q. zwartmakerij vandaan komt ? De SP is héél duidelijk:
  “Er worden gemeentelijke leer-werkmaatschappijen opgericht, waar mensen die nog geen werk kunnen vinden scholing en praktijkervaring wordt geboden tegen een eerlijk loon. Uitkeringen en voorschotten worden tijdig verstrekt, de menselijke maat staat centraal bij uitvoering van de Wet Werk en Bijstand.”
  Zie http://www.sp.nl/standpunten/cd_132/standpunt_over_wet_werk_en_bijstand.html

  • Aart Marchal

   Het zou u overigens ook sieren als u uw naam volledig boven deze vuilspuiterij zou zetten en niet alleen uw voornaam Sonja. Prima om kritiek te hebben op de SP, daar kunnen sociale mensen prima tegen maar dan er graag wél met open vizier en vermelding van uw volledige naam, en uw evt. bronnen. Dit is erg geniepig wat u doet.
   m.vr.gr. Aart Marchal

 4. Dit is vuilspuiterij, modder gooien om de SP in een kwaad daglicht te zetten. De SP IS en BLIJFT een SOCIALE PARTIJ welke opkomt voor de sociaal zwakkeren en onderdrukten. Wie het niet gelooft kan het partijprogram doorlezen: http://www.sp.nl/2012/programma/

 5. Aan de verontwaardigden: https://sptransparant.wordpress.com/?s=dwangarbeid Don’t shoot the messenger. Bezwaren kunt u wat deze post betreft indienen bij http://basisinkomenpartij.nl

  Aart, de standpunten van de SP stellen niets voor want die worden bijna jaarlijks ‘bijgesteld’ of verdwijnen op mysterieuze wijze. Bijv. 65 blijft 65, wilde dieren in het circus, NAVO, Euro/EU, koningshuis, etc.
  ‘Open vizier’ heb ik gedaan, en toen werd ik lastig gevallen en bedreigd (incl. mijn huisgenoten). Dus tja, dan houdt het voor mij op. Vooralsnog is mijn vizier nog steeds open, alleen onder een andere naam. Ach guttegut wat een schande.

  • Aart Marchal

   Beste onbekende.(Sonja??)
   Heel jammer dat u bedreigd bent. Dat hoort en mag niet.
   Ook uw manier van schrijven mag niet. U komt met beweringen die nergens traceerbaar zijn en in de verste verte niet kloppen. Uw infobronnen laat ook u achterwege, net als de heer Vellekoop van de bip. Veel te makkelijk om naar de bip te verwijzen met uw lastercampagne.Erg oneerlijk wat u doet.,

 6. Alle bronnen staan netjes vermeld dus waar gaat dit over.

  Als ik niet bedreigd mag worden, neem dan meteen contact op met Theo Cornelissen aka Coskun van de SP Rotterdam, want hij is de bewuste aanstichter van dat alles. Jawel, zo ‘sociaal’ is de SP voor burgers. En als ik dit niet mag (op)schrijven, doe dan vooral aangifte bij de politie. Wie Vellekoop is weet ik niet.

  • Aart Marchal

   Geen enkele bron is vermeld. En de SP zou achter dwangarbeid staan? Totale waanzin beste meneer of mevrouw. Hier heeft u een bron waarin klip en klaar het SP standpunt staat dat werken me een uitkering alleen mag voor een normaal loon..Dus dit artikel met rancuneuze en oneerlijke laster klopt gewoon niet. Vecht u a.u.b. uw geschillen zelf uit met die meneer in Rotterdam i.p.v.de SP zo te belasteren met onwaarheden ! En als die meneer niet naar u wil luisteren gaat u zelf maar naar de politie.

 7. Aart Marchal

  Bronvermelding waar u kunt vinden dat het artikel op uw blog dat de SP achter dwangarbeid staat totale onzin is !
  https://www.sp.nl/werk/standpunten/werk/standpunten/cd_132/standpunt_over_wet_werk_en_bijstand.html

 8. Wanneer u geen enkele bron vermeldt ziet, dan maar eerst eens naar de opticien. Daar laat ik nu bij. Tegen streng gelovigen is natuurlijk geen kruid gewassen.

 9. D.Overdijk

  beste Sonja, je lijkt veel te weten van Synergon. Ik zou graag de bewijzen er van zien, want dan kunnen we optreden en er voor zorgen dat de dwangarbeid stopt. Ik ben o.a. lid van het actie comité Dwangarbeid Nee uit Amsterdam. Wil je contact met mij opnemen? Alvast bedankt, D. Overdijk

  • Beste D. Overdijk, alles dat ik weet staat hier, en (met name) hier: https://sptransparant.wordpress.com/2013/07/20/wethouder-hemmes-dwangarbeid/ Dat is alles! Via de links aldaar kom je ook bij de mensen die meer informatie hebben.

   • D.Overdijk

    dank je Sonja. Graag zou ik contact hebben met deze meneer: “Bij de Sociale Dienst en UWV in Winschoten staat zelfs een Synergon-medewerkers aan het loket om u zo snel mogelijk aan ‘werk met behoud van uitkering’ te helpen.”
    Liefst contact met meer dwangarbeiders. Zoals deze: “Bij Synergon werken momenteel tal van bijstanders in reguliere functies met behoud van uitkering. Na een half jaar behoren zij een toeslag te ontvangen, maar de meesten worden tegen die tijd even geparkeerd om na een aantal maanden opnieuw te worden ingezet. Zij die het half jaar wel halen wachten op de toeslag. ” Jij kent ze blijkbaar. Wil je ze vragen mij hun verhaal te doen?
    Dan hebben we getuigenissen en niet meer alleen beweringen.
    Dan kunnen we ingrijpen.

    • Gerrie Hendriks

     Ik vind dit teleurstellend en had dit niet verwacht van de SP, een partij die ik hoogacht. Jammer dat ook de SP zich zo laat kennen. Laat dit aan deze partij weten. Ik ga dit zeker doen.

 10. Aart Marchal

  Jammer dat u geheel voorbij gaat aan mijn SP bronvermelding dat dwangarbeid in het geheel NIET gedragen wordt door de SP. Blijft u uw lasterlijke leugens maar gewoon verspreiden. Het zal als een boemerang terugkomen bij u. Ik ben zéker geen streng gelovige maar elke domoor zal liegende en rancuneuze mensen op enig moment ontmaskeren. Nogmaals, probeer uw privé ruzie met meneer Cornelissen van de SP in Rotterdam op te lossen of zoek hulp van een psycho therapeut. Onwaarheden verspreiden over welke pol. partij dan ook is erg onwaardig en belasterend. U zelf zult er ook ziek van worden ! (boemerang).

  • “Jammer dat u geheel voorbij gaat aan mijn SP bronvermelding dat dwangarbeid in het geheel NIET gedragen wordt door de SP”

   Het verschil tussen wat de SP roeptoetert op de bühne en de werkelijkheid is enorm. U schijnt te vergeten dat sp.nl een propagandakanaal is, waarin de slager altijd zijn eigen vlees keurt.

   Even een waarschuwing, als u mij voor labiel of gek gaat zitten uitmaken over iets waar u helemaal niets van weet (hoezo ‘laster en smaad’ – wat hypocriet!) dan zal uw verblijf hier kort zijn.

   • Aart Marchal

    Tsja….nu ga ik ook reageren zoals u. U hoeft niet te dreigen hoor . Als u mij van uw site af wil gooien moet u dat vooral doen als u dat een fijn en rancuneus gevoel geeft. U kunt ook eens psychische hulp gaan proberen te zoeken. Er zijn genoeg psychologen die patiënten met oncontroleerbare haat gevoelens jegens andersdenkenden kunnen helpen.

 11. Aart Marchal

  Beste D.Overdijk en Gerrie Hendriks.
  De beweringen van deze persoon Sonja (heer of dame zonder naam) dat er o.a. dwangarbeid plaatsvindt en er geen CAO zou zijn voor de mensen die bij Synergon ingezet worden kloppen absoluut niet. Het zijn tot ca 70% mensen met een arbeids handicap en de rest is inderdaad een categorie die zonder werk zitten. De wethouder is druk doende Mw. Klijnsma naar Groningen te krijgen wat afgelopen maandag het geval zou zijn maar zij belde af. De mensen die bij Synergon werken hebben wel degelijk een fatsoenlijk salaris.. De cao van de sociale werkvoorziening biedt een salaris van 120 procent van het minimumloon én ontslagbescherming.! Bron: Intervieuw met wethouders Hemmes artikel van gisteren, 18 febr. 2014 in de Groene Amsterdammer . http://www.groene.nl/artikel/dan-maar-een-status-aparte

  • D.Overdijk

   Bedankt voor het artikel. Ik ben aan het onderzoeken wat er waar is van de verschillende beweringen. Uit Amsterdam weet ik wat dwangarbeid betekent. Ook zie ik het overal in het land snel toenemen.
   Daarom, als er dwangarbeid plaatsvindt, wil ik graag met de dwangarbeiders in contact komen en met hen spreken. Daarom wil ik graag weten hoe bijvoorbeeld de situatie is bij Synergon. Krijgen ook mensen die in de WWB zitten een betaalde aanstelling? Hoe lang duren scholingstrajecten? Als ze dan geen werk vinden, krijgen ze dan cao-loon? Kortom, ik wil het graag weten.

  • “De mensen die bij Synergon werken hebben wel degelijk een fatsoenlijk salaris.”

   Is een uitkering een “fatsoenlijk salaris” Aart? Daar zal je partij het niet mee eens zijn. Tenminste, op de bühne.

 12. Aart Marchal

  Beste D Overdijk,
  Ik hoop dat u verder komt met uw onderzoek en in contact kunt komen met mensen die werken bij Synergon zodat u kunt checken of het artikel in de Groene Amsterdammer klopt. Het gaat er bij mij niet in en kan mij niet voorstellen dat (ook in A’dam) SP mensen zich lenen voor dergelijke dwangarbeid zaken zoals “Sonja” hier beweert. Zij/hij is alleen maar rancuneus en boos op iemand bij de SP in Rotterdam waar zij/hij een geschil mee heeft gehad. Maar besmeurd op deze manier onze eerlijke en sociale manier van doen. Dat gaat me te ver en hoort gewoon niet. Iets is waar of niet. De SP staat niet voor dwangarbeid en werkt daar ook niet aan mee.

  • D.Overdijk

   nee, in Amsterdam is de SP de grote mede-bestrijder van dwangarbeid, net als overigens Sadet in de Tweede Kamer. Dat is ook de reden dat ik wil weten wat er aan de hand is. Dus iedereen die dwangarbeiders kent bij Synergon, stuur ze naar mij. (uiteraard onder geheimhouding) wil ik hen graag spreken en hun verslag publiceren.

 13. Wil je dat zelf doen D. Overdijk? Neem gewoon contact op met de mensen achter de bronvermelding(en). Lijkt me.

 14. ROB

  Ik heb dit artikel ook gezien op andere sites.
  En steeds valt het op hoe fel SP leden hierop reageren.
  Bij de landelijke SP geven ze gewoon toe dat voor mensen met een verre afstand tot de arbeidsmarkt 3 maanden werken met behoud van uitkering evt wel is toegestaan.
  Waarom zijn de leden van de SP zo agressief?
  Ik zie op facebookgroepen waar dit bericht is verspreid ook een zekere mevr Koopman van de SP Landgraaf reageren op een niet respectvolle manier. Met de manier waarop zij tekeer gaat is het maar te hopen dat ze nooit in de gemeenteraad komt.

  • Antipode

   “”En steeds valt het op hoe fel SP leden hierop reageren.””

   Mensen reageren meestal fel als duidelijk wordt dat hun onvoorwaardelijke loyaliteit misplaatst is.
   Het is een “ontkenningsfase” tegen beter weten in.

   Laten we eerlijk zijn, wie vindt het leuk om publiekelijk toe te geven dat men zich met open ogen en bij het volle verstand een zaagselworst heeft laten aansmeren

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: