Socialistisch Populisme

Patrick Zoomermeijer, de fractievoorzitter van Socialistische Partij in Zaanstad, stelde twee dagen geleden op zijn Facebookpagina voor om ‘van de fractievergoedingen (totaal 60.000 euro) 7.500 euro vrij maken voor steun aan de Voedselbank’. Het klinkt sympathiek. Maar het is louter populisme. Patrick weet ten eerste ook wel dat er geen fractiegeld zal worden vrijgemaakt voor de Voedselbank. Zijn boodschap komt dus neer op het blijmaken met de beruchte dode mus. En wel door een vertegenwoordiger van Neerlands rijkste partij. Een partij die jaarlijks miljoenen euro’s steekt in het maken van reclame voor de eigen goede werken. Hetgeen alleen mogelijk is omdat de SP-volksvertegenwoordigers worden gedwongen hun salaris geheel of gedeeltelijk in de partijkas te storten. Dat is een discutabele werkwijze waarover regelmatig rumoer ontstaat. Er wordt zodoende namelijk onnoemelijk veel (afgedwongen) gemeenschapsgeld gebruikt om de SP te verrijken.

Wellicht neemt dat inmiddels traditionele rumoer wat af wanneer de SP jaarlijks een percentage van die afgeroomde salarissen in de kas van de Voedselbank stort. 7.500 euro is voor de SP een fooi, maar voor de Voedselbank veel geld. Dan maar een reclamespotje minder op de Nederlandse tv. En als de SP het doneren nu ook nog in stilte doet, in plaats van haar charitatieve gulheid van de daken te schreeuwen, komt dat wel zo onbaatzuchtig over.

Overigens, Patrick, is het mogelijk om die €1003,65 aan ‘organisatie en kantoorkosten’ alsmede de ‘scholing deskundigheidsbevordering’ (€1750,-) en de ‘div. kosten’ (€944,73) uit 2012 -zie de verantwoording hieronder- te voorzien van bonnetjes? Mag op je Facebookpagina, opdat iedereen weet dat achter deze wat vage omschrijvingen een transparante verantwoording schuilgaat.

(Eriks Gaap, 31.05.2013)

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: