SP raar, maar vooral laat over Cyprus

Tot voor kort bestond Cyprus bij de SP niet als belastingparadijs voor o.a. de Russische maffia, met witwassende banken. Blijkbaar heeft er iemand bij de SP, nu de boel in Cyprus is ingestort, het licht aangeknipt.

Miljardensteun blokkeren

Op 15 maart jl. bepleitte de financiële expert van de SP Arnold Merkies dat minister Dijsselbloem de miljardensteun aan Cyprus moest blokkeren “zolang hiermee de Russische maffia wordt gered”.

“Het lijkt erop dat de euro-leiders miljarden directe bankensteun willen geven aan banken op Cyprus. We weten allemaal wat dat betekent. Ons belastinggeld gaat gebruikt worden om het zwarte geld van Russische maffiosi te beschermen.”

Daar heeft hij natuurlijk gelijk in: het overeindhouden van de Cypriotische banken staat gelijk aan het veiligstellen van het kapitaal van de Russische onderwereld. Wat er echter niet aan klopt is (daarom) de suggestie dat er een manier zou zijn om die banken overeind te houden zónder dat de Russische onderwereld daarvan profiteert.

Miljardensteun niet blokkeren

Vijf dagen later oppert SP-parlementariër in de EU Dennis de Jong weer iets anders: Dijsselbloem moet de miljardensteun aan Cyprus níet blokkeren, maar wel bepalen dat “Cypriotische spaarders” met een bedrag onder de 100.000 euro gecompenseerd moeten worden. In de praktijk betekent dat gewoon de banken redden en daarmee dus ook de witwaspraktijken, waar, volgens De Jong, “heel Europa last van heeft”. Dat schudt De Jong spontaan uit de mouw, want toen Cyprus in 2004 tot de EU toetrad hoorden we daar van de toen nog anti-EU SP niets.

Vijf dagen daarna klaagt Arnold Merkies op sp.nl weer, hoewel de kleine Cypriotische spaarder met de EU-maatregel gespaard wordt, over de onzekerheid en onrust die de EU heeft gezaaid onder de spaarders. Tja, je moet wat te klagen hebben. “We worden gevraagd tien miljard euro over te maken, maar met dit noodpakket is het maar de vraag of dat geld ooit terugkomt als Cyprus opnieuw in de problemen komt,” aldus Merkies.

Vragen staat natuurlijk vrij. De SP gaat pas piepen als we moeten betalen, maar het hele (kapitalitische!) systeem dat dit mogelijk maakt, is prima in orde. Immers, in juni vorig jaar bepleitte Roemer dat “Landen in de problemen, zoals Cyprus, zouden ook door de ECB moeten worden gered.” Van belastingparadijs of witwaspraktijken was bij de SP toen nog geen sprake. Roemer’s pleidooi was zo genant dat zelfs “de neoliberale PvdA” Roemer de les moest lezen.

Door dat pleidooi kwam Roemer onder vuur te liggen van een groot deel van de Kamer. Veel partijen verweten Roemer dat hij op die manier veel macht geeft aan een Europees orgaan, dat niet democratisch wordt gecontroleerd. Ze benadrukten dat Roemer anders juist pleit voor terughoudendheid bij het belangrijk maken van Europa. (NOS)

Eind jaren negentig betekende de invoering van de euro, de munteenheid van de “federale superstaat”, volgens de SP het slechtste wat Nederland ooit zou kunnen overkomen. Met de ECB als dictator van de neoliberale elite. “Als we ons nu niet laten horen zullen we straks niets meer te zeggen hebben,”schreef Jan Marijnissen in 1997. Dus wat deed de SP in de loop der tijd? Achter de EU gaan staan en de ECB carte blanche geven.

Gerelateerd:

→ Het verraad van de SP (2) – Europa
→ Het verraad van de SP (5): alles voor de euro

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: