March[and]eren

“Als je als PvdA jarenlang met de SP hebt opgetrokken tegen bezuinigingen op de sociale werkplaatsen en tegen marktwerking in de zorg, dan is het huidige beleid met de VVD meer dan water bij de wijn doen. Wij zouden hier nooit voor hebben getekend.” (Emile Roemer in De Wereld Draait Door)

Links, rechts, links, rechts, de SP’ers marcheren zigzaggend door het zogeheten democratisch bestel. De ruk naar rechts van voor de verkiezingen – 65 bleef niet meer 65, en regeren met de VVD – is mislukt. Tel daarbij op het succes van de PvdA en de jaloezie daarover, en BAM! de SP knalt direct weer naar links.

“Ik heb geen zin om daar als pispaaltje mee te gaan doen en nauwelijks wat binnen halen, alleen om even op het pluche te zitten.”

Zei Roemer geheel in tegenstelling met de rode barometer van voor de verkiezingen. Dat is het comfort van het oppositiepluche: je kunt de ene dag dit beweren, en de volgende dag het tegenovergestelde, en niemand die je daar op afrekent. Tenminste, dat zou de achterban moeten doen, maar die is zo ongeïnformeerd en/of gebrainwashed dat het in de waan leeft dat de SP de enige partij is die je serieus moet nemen. SP’ers begrijpen niet dat een stem op de SP een stem op het kabinet is, simpelweg omdat de SP het kabinet legitimeert, door als brave en ‘flexibele’ partij in en met het systeem mee te draaien.

Mijn grootmoeder zei ooit: geef een arbeider een knaak en hij is meteen kapitalist. Zo gaat het ook met de SP: geeft ze (de belofte van) een beetje macht, en ze plooien zich precies naar hoe jij het wilt.

Aan het einde van het interview in DWDD werd de SP-leider gevraagd naar zijn mening over een eerder bezoek aan het programma. In campagnetijd kreeg Roemer aan de tafel bij Matthijs van Nieuwkerk een spervuur van kritische vragen te verduren. Uit een documentaire die later verscheen, bleek dat hij dat had ervaren als ‘karaktermoord’. Roemer was nog steeds niet te spreken over de uitzending. ‘Dat had DWDD nooit zo moeten doen.’ Hij zei nu even te hebben getwijfeld of hij weer zou meedoen aan het programma. ‘Maar blijf je daarin hangen? Nee. Nieuwe ronde nieuwe kansen.’ (Volkskrant)

Precies Emile: nieuwe ronde, nieuwe kansen. En zo Draait De SP al Decennialang Door.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: