Marijnissen liegt over complot tegen de SP

PS: De SP is vanaf 2006 een grote partij te noemen. Heeft u zich ooit afgevraagd waarom er nog steeds geen door die partij voorgedragen kroonlid in de SER zit, hoewel er na 2006 diverse vacatures vervuld zijn en er gekwalificeerde kandidaten door de partij zijn voorgedragen?
(Bron: NRC/sp.nl)

marijnissen-woldhekGezien de inhoud had het “PS”  beter een “Psssst…” kunnen zijn. Jan Marijnissen suggereert dat er een complot (van…?) tegende SP zou bestaan, en daarbij anticipeert hij blijkbaar op het gebrek aan kennis van zijn lezers over de SER. Hij doet echter in meerdere opzichten leugenachtige suggesties.

De Sociaal-Economische Raad (SER) is geen politiek orgaan, maar heeft een adviserende functie voor regering en parlement. Het is zelfs geen overheidsorgaan – maar wordt wel getypeerd als semioverheid – en het wordt gefinancierd door ondernemers uit hun verplichte bijdrage aan de Kamers van Koophandel. Het bestaat uit 11 werkgevers-, 11 werknemers- en 11 kroonleden. De 11 kroonleden zijn formeel politiek onafhankelijke deskundigen (economen), en die worden benoemd door de regering. Dus niet door de oppositie. Dat die deskundigen in mindere of meerdere mate gelieerd zijn met partijen spreekt bijna voor zich, want het gaat om invloedrijke figuren met de nodig ervaring in het reilen en zeilen van Nederland, en dus geen a-politieke types of pas afgestudeerden.

Marijnissen beweert echter dat de SP meerdere malen (“steeds”) een kroonlid voor de SER voorgedragen heeft. “Gekwalificeerde kandidaten” nog wel. Dat is een dubbele leugen, omdat 1. de SP dat nooit gedaan heeft, en 2. de SP dat ook nooit gedaan kán hebben, want partijen mogen helemaal geen kroonleden voordragen.

Overigens was Herman Wijffels (CDA) tussen 1999 en 2006, 7 jaar lang dus, voorzitter van de SER. En Wijffels is heel populair bij SP’ers omdat hij veel kritiek met hen deelt. De huidige nieuwe voorzitter is Wiebe Draijer, die nog nooit iets in de politiek heeft gedaan. Hij volgt Alexander Rinnooy Kan op, die tevens lid was van D66, en dus ook niet echt een ‘graaikapitalist’ vertegenwoordigt.

Dat politieke partijen graag hun leden op belangrijke posten zien, lijkt me evident. Dat de SP in een regering daar niet aan mee zou doen, vanuit een moreel-ethisch standpunt of dergelijke, is uiterst onwaarschijnlijk.

PS/Psssst… “De SP is vanaf 2006 een grote partij te noemen.” Met 25 zetels na de Tweede Kamerverkiezingen in 2006, op de derde plaats, mag dat gezegd worden. Maar met 15 zetels in 2010, op de vijde plaats, weer niet. En met dit jaar drie partijen boven zich (SP en PVV hebben ieder 15 zetels, maar de PVV kreeg 40.000 stemmen meer), waarvan de twee eersten ieder meer dan het dubbele aantal zetels hebben, ook niet.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: