Big Brother Roemer: ‘regeringen lieten de burgers betalen’

“Deze crisis is geen natuurramp maar het gevolg van slechte politieke beslissingen. Banken en beleggers zijn gaan gokken met geld dat doorgaans van anderen is. Toen het fout liep, gingen regeringen de banken redden en lieten ze de burgers betalen. Daarom moeten we meer toezicht houden op de financiële markten, zodat ons geld weer veilig is.”

-roemer-marchandeur

Emile Roemer is niet eerlijk. Hij draait het publiek een rad voor ogen over zijn partij. Maar bovenal wenst hij geen verandering of hervorming van het kapitalistische systeem. Keine Experimente.

1. “Deze crisis is … het gevolg van slechte politieke beslissingen.”

Allereerst: over welke crisis heeft Roemer het? De bankencrisis? De schuldencrisis? De financiële crisis? De Amerikaanse crisis? De Europese crisis? De oliecrisis? De milieucrisis? Een bepaalde crisis in Nederland?

Laat ik ervan uitgaan dat Roemer met zijn (of waarschijnlijk door een ghostwriter geschreven) antwoorden een heel simplistisch beeld wil schetsen over de problemen in Nederland, opdat de potentiële SP-stemmer goed doordrongen wordt van het feit dat het huidige kabinet overal de schuld van is, en dat Emile Roemer de Verlosser is, die als enige een sociaal beleid voorstaat, en Nederland gaat redden van de Grote Graaiers.

De oorzaak van ‘de’ crisis ligt natuurlijk niet in “slechte politieke beslissingen”. Politici zijn slechts de bedienden van het systeem – een functie die de SP ook ambieert. Een beetje socialist weet dat de oorzaken van alle recente crises veel fundamenteler liggen dan de een of andere regering met bepaalde politieke beslissingen. Een beetje socialist weet dat de werkelijke oorzaak van ‘de’ crisis het parasitaire kapitalistische systeem is, dat als doel heeft de rijken rijker te maken en de armen arm, onwetend, machteloos, afhankelijk en ziek te houden. Maar nu de SP wil gaan regeren, dat in haar streven naar macht onvermijdelijk een voor een haar socialistische veren afschudt, is alle kritiek op dat kapitalistische systeem, zo blijkt uit het ‘interview’, als sneeuw voor de zon verdwenen. Sterker nog: de SP wil dat systeem overeind houden.

2. “Banken en beleggers zijn gaan gokken met geld dat doorgaans van anderen is.”

Welnu, banken en beleggers hebben altijd al ‘gegokt’ met geld dat doorgaans van anderen is  (?). Er is geen sprake geweest van een plotselinge weersomslag in de financiële sector. Het is alleen in de loop der tijd steeds erger geworden. Niet dat de SP daar een boodschap aan had: voor  2008 had de SP nog nooit van ene crisis gehoord, terwijl die door deskundigen keer op keer voorspeld werd. En zelfs niet toen het hard toesloeg in de VS.
De toename was onvermijdelijk, omdat zelfverrijking en het streven naar (meer) winst in het karakter van het kapitalistische systeem verankerd is. En valt er geen geld meer uit de massa te zuigen, dan worden hun bezittingen verpand. En wanneer die niet meer bestaan, dan worden de rechten van burgers afgenomen, zoals het recht op zorg, onderwijs en veiligheid. Eerst deden we dat in de Derde Wereld, nu is ‘eigen volk’ aan de beurt. En nu er bij de onderklasse weinig meer te halen valt is de middenklasse aan de beurt – de basis van onze democratie. Loopt gevaar.

3. “Toen het fout liep, gingen regeringen de banken redden en lieten ze de burgers betalen.”

Toen het in Nederland fout liep, stortte Wouter Bos met een buitenparlementaire actie miljarden in failliete banken, en ging de SP daarmee akkoord, zelfs zonder voorwaarden te stellen, terwijl men van tevoren wist dat de burgers daarvoor zouden opdraaien. Binnen 24 uur ‘verdampte’ er 4 miljard euro, omdat spaarders hun geld massaal bij Fortis weghaalden. De SP zweeg. De Nederlandse staat heeft, zo bleek in januari dit jaar, 8 miljard euro teveel neergeteld voor het redden van het Fortis. De SP bleef zwijgen. Logisch, want volgens de SP was het “noodzakelijk” en “onvermijdelijk”. Vraag eens aan de SP wat het gaat doen om onze miljarden terug te vorderen. Je krijgt gegarandeerd nooit antwoord.

De macht bedankte de SP voor haar enthousiaste medewerking door Jan de Wit voorzitter te maken van een parlementaire commissie die “de oorzaken van de crisis” zou onderzoeken. De Wit leende zich graag voor het Haagse onderonsje met hulp van mede-dilletanten, een 100% cosmetisch gebeuren met als doel het morrende volk in het gareel te houden. Onvermijdelijk was de conclusie van de commissie dat iedereen schuld had aan de crisis in Nederland en er zodoende niemand verantwoordelijk kon worden gehouden. “Slechte politieke beslissingen” of niet. En de commissie was “intens tevreden”.

4. “Daarom moeten we meer toezicht houden op de financiële markten, zodat ons geld weer veilig is.”

We moeten dus “meer toezicht” gaan houden op “de financiële markten”. In Nederland, in Europa, in de wereld? Wie moeten dat gaan doen? En hoe? Roemer weet het niet, of hij houdt het onder de pet. Wat we sinds kort wel weten is dat de SP veel voelt voor het plan om de Europese Centrale Bank (de ECB, jawel, een bank) de crisis te laten oplossen:

De ECB heeft ongelimiteerde middelen en ingrijpen van de bank is daarom een effectieve manier om de crisis te bestrijden, betoogde SP’er Ewout Irrgang. (Eindhovens Dagblad)

Terwijl diezelfde ECB volgens de SP voorheen “almachtig”, “ondemocratisch” en “oncontroleerbaar” was. Meer toezicht dan? Integendeel, de SP wil juist meer “ongelimiteerd” macht uit handen geven.
Misschien biedt het verkiezingsprogramma meer helderheid over het door de SP voorgestelde “meer toezicht”? Bij punt 5 onder ‘Europese samenwerking’ lezen we: “Het mandaat van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt verruimd”, maar “Er komt democratisch toezicht op de ECB.” O, dat komt er dus (nog). Ergens. Een keer. Door iets, of iemand. Bij punt 4 onder ‘15. Gezonde financiën’ lezen we het weer: “Er komt democratisch toezicht op de ECB.” Daar moeten we het mee doen.

In het verkiezingsprogramma lezen we onder “DIT BELOVEN WIJ U”: “Wij pakken de oorzaken van de crisis aan.” Maar hoe wordt niet duidelijk. De werkelijke oorzaak van ‘de’ crisis in ieder geval niet. Dat onderstreepte de parlementaire commissie onder leiding van een SP’er, die niet met de vuist op tafel sloeg om ook maar de kleinste hervorming af te dwingen. En Nout Wellink, de voormalige werkgever van Ewout Irrgang, mocht met een gerust hart royaal met pensioen gaan.

 

SP Keine Experimente

Winnende verkiezingsslogan van het CDU in 1957

Het ‘interview’ met Emile Roemer leest over het algemeen als elk interview tijdens een verkiezingscampagne met andere partijleiders. Ze zijn allemaal voor een beter Nederland, ze zijn allemaal voor ‘aanpakken’ en ze willen allemaal sociale oplossingen. Het ‘interview’ leest als die met een partijleider van een keurige middenpartij, die vooral “Keine Experimente” wil met ons financiële stelsel.

De SP dekt zich semantisch ruim in. Bezuinigingen? Nee, dat heet bij de SP: “zuinig zijn op ons geld”. En ja, we moeten toch wel bezuinigen, alleen niet “te hard en te snel”. Wat dat “te” dan precies betekent wordt weer in het midden gelaten. “We kopen geen bommenwerpers waar geen vijand voor te vinden is,” is ook goed verzonnen. Immers, de NAVO, waar de SP niet meer tegen is, want,“wie moet anders het terrorisme bestrijden?” aldus partijbestuurslid Marianne Langkamp op het partijcongres in 1999. Het Westen heeft vele vijanden, en wanneer die er niet zijn worden ze wel gemaakt, omdat de NAVO nu eenmaal onderdeel is van het militair industrieel complex. Maar de SP gaat niet over dat soort basisdingen.

“En we sturen minder geld naar de Europese Unie” – nee, echt, serieus. “Of neem de verhoging van de AOW-leeftijd, vanaf 2013″ – dus die kan in 2014 onder de SP probleemloos verhoogd worden. Nog ééntje dan: “wij willen ook niet dat er met oogkleppen op doorgestoomd wordt naar een Europese superstaat”. Dus zonder oogkleppen, behoedzaam met beleid, kan het wel. Er zijn meer van die slimmigheidjes in het ‘interview’, hopelijk kunnen reageerders ook wat aanstippen.

Lees ook → Big Brother Roemer: ‘het ging niet om de munt’

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: