Big Brother Roemer: ‘het ging niet om de munt’

“Day by day and almost minute by minute the past was brought up to date. In this way every prediction made by the Party could be shown by documentary evidence to have been correct; nor was any item of news, or any expression of opinion, which conflicted with the needs of the moment, ever allowed to remain on record. All history was a palimpsest, scraped clean and reinscribed exactly as often as was necessary.”
1984, George Orwell

“Veel mensen waren destijds tegen de invoering van de euro, net als de SP. Was er toen geluisterd, dan hadden we nu heel wat minder problemen gehad. Wij zeiden altijd al: het gaat niet om de munt maar om de mensen.

Emile Roemer is niet eerlijk. Sterker nog, hij liegt. De SP heeft namelijk nooit gezegd dat het niet om de munt ging. In tegendeel.

SP tegen de euro“Het einde van Nederland”

In 1997 organiseerde de SP parallel aan de Amsterdamse Eurotop de “Eurostop“, en de SP in Zeist richtte een mobiel ‘Eurowisselkantoor’ op waar het publiek kwartjes kon inwisselen voor “euro-s”. Met de invoering van de euro kondigde de SP in de Tribune van 2001 het einde van Nederland aan. Aan de invoering van de euro zou ook “de Nederlandse economie de dupe worden”. De invoering van de euro zou de opmaat naar “één superstaat” betekenen, en er werd een heus actiecomité “Euro-Nee” (zie vignet) opgericht. Bij wijze van protest tegen de euro bouwde het o.a. een guillotine voor de deur van De Nederlandsche Bank. Een miljoen “Euro-Nee” kranten werden gedrukt, en er werden “Euro-Nee!” stickers verspreid. Er werd een “Euro-Nee weekend” voor jongeren georganiseerd. De SP ontwierp zelfs een “noodplan” voor de herinvoering van de gulden. Nooit en te nimmer was de euro voor de SP “maar een munt”. De munt was de knop van een verschrikkelijke doomsday machine die Nederland onherroepelijk van de kaart zou vegen.

Maar nu de SP tegen de macht aanschurkt is alles anders. Even opfrissen dus:

Jan Marijnissen 1997:
“Met het verlies van onze gulden verliezen we meer dan alleen folklore. We verliezen onze zeggenschap op monetair gebied – en alles wat daarmee samenhangt. Als de euro er is, is de gulden weg en onze zeggenschap over het monetaire beleid verdwenen naar de Europese Centrale Bank in Frankfurt. … De transfer van de monetaire macht naar de Europese Unie kan niet anders geduid worden dan het opgeven van een belangrijk deel van de nationale soevereiniteit.”

Verkiezingsprogramma 1998:
“Toetreding tot de EMU is uit sociaal en democratisch oogpunt zeer ongewenst. Daarom moet Nederland afzien van deelname aan de Europese Muntunie.”

SP tegen de euro

“Na het afscheid van de gulden het einde van Nederland”

“Ook nu is het alleen de SP die rekening wil houden met een eurofiasco en die daarom een noodplan bepleit voor herinvoering van de gulden.”
Ewout Irrgang, Tribune, september 2001 (incl. illustratie)

sp.nl november 2001:
“De SP, zelf vanaf het Verdrag van Maastricht verklaard tegenstander van de Europese monetaire gelijkschakeling…”

sp.nl juni 2011:
“Enkele jaren eerder [voor 2001] heeft de SP zich al hard verzet tegen de invoering van de euro.”

sp.nl januari 2012:
“Al in 1997 is de SP leidend in het protest tegen de invoering van de euro.”

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: