Het verraad van de SP: Alles voor de euro

Eind jaren negentig was de invoering van de euro, de munteenheid van de “federale” “superstaat”, voor de SP het slechtste wat Nederland ooit zou kunnen overkomen. Met de Europese Centrale Bank (ECB) als dictator van de neoliberale elite. “Als we ons nu niet laten horen zullen we straks niets meer te zeggen hebben,” schreef Jan Marijnissen gepassioneerd.

2012: “Het is maar een munt”

“Het is maar een munt, een betaalmiddel bij de bakker en de slager. Het feit dat we de euro als munt en de EU als monetaire unie hebben, is op zichzelf helemaal niet zo erg. De kardinale fout is geweest dat munt en unie al werden ingevoerd, terwijl van economische en politieke integratie in de EU nog nauwelijks sprake was. En dáár voelen de meeste mensen nou juist niets voor.”

Met “het is maar een munt” veegt Tiny Kox moeiteloos de SP-geschiedenis van tafel, waarin vele onbezoldigde vrijwilligers en paar SP’ers voor een paar centen jarenlang tijd en energie ingestoken hebben. Ruim 15 jaar later heeft de SP er opeens alles voor over om de euro overeind te houden, en moet de ECB carte blanche krijgen om de crisis in Europa te bestrijden.

Een meerderheid in de Tweede Kamer is positief over de belofte van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank dat de ECB alles zal doen wat nodig is om de euro overeind te houden.

Ook de SP, tegenstander van Europese leningen aan Griekenland en Spanje, is positief over de woorden van Draghi. De ECB heeft ongelimiteerde middelen en ingrijpen van de bank is daarom een effectieve manier om de crisis te bestrijden, betoogde SP’er Ewout Irrgang. (Eindhovens Dagblad)

In werkelijkheid ‘bestrijdt’ de ECB ‘de crisis’ helemaal niet, maar alleen de financiële gevolgen van de crisis. De ECB wil met het tijdelijk (ongelimiteerd) extra geld bijmaken juist het (kapitalistische!) systeem in stand houden. En schieten wij, in SP-jargon “de gewone mensen” genoemd, daar dan iets mee op? Nee, want het door het ECB getoverde geld wordt weer in (andere) banken gepompt – om weer sneller en makkelijker te kunnen gaan lenen. Maar de bezuinigingen in Nederland gaan gewoon door. Ook heeft het ECB te kennen gegeven dat het niets gaat ondernemen zonder de steun van het Europese noodfonds ESM. Met andere woorden: de financiële steun van “de gewone mensen”, afgeperst met zogenaamde “hervormingen”, en dus bezuinigingen. Het noodfonds waar de SP zo fel tegen is. Maar daar horen we van de SP weer niets over.

SP ECB Europa

En wat zijn de gevolgen van de plannen van de ECB?

Uiteindelijk streeft de ECB ernaar om het extra geld dat nu in het financiële systeem gepompt wordt er op een later tijdstip weer uit te halen. Wanneer en hoe hangt heel erg van de economische ontwikkelingen af. (NOS)

Kortom, het (ongelimiteerd) geld bijdrukken is een tijdelijk drukverband dat later weer verwijderderd zal gaan worden. Wanneer dat is weet men niet, en hoeveel geld erbij gemaakt gaat worden, hoeveel er teruggehaald gaat worden, en welke gevolgen dat alles heeft weet men ook niet. Het is een blanco cheque, een carte blanche, en ook de SP stelt geen voorwaarden. De SP heeft namelijk een groot vertrouwen in deze bank. Waarom? Omdat bij de SP alles er op wijst, inclusief het verkiezingsprogramma, dat het geen oplossing heeft voor de crisis, die veroorzaakt werd door de eigenschappen van het intrinsiek parasitaire financiële systeem, dat niet alleen ‘de economie’ bestiert, maar ook de markt, ons welzijn, de zorg, het milieu, de militaire industrie, etcetera. Het systeem dat de SP overeind wil houden. Dat was in 2008 de ‘oplossing’ van de SP, en dat is het nog steeds.

Dat partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA vandaag over Emile Roemer zegt: “Hij draait de kiezers een rad voor ogen en brengt onze economie in de ellende” is in dit licht gezien méér dan het gebruikelijke moddergooien in een politieke campagne.

In 2008 schreef Harry van Bommel:

Karl Marx schreef 160 jaar geleden in het Communistisch Manifest dat het kapitalisme zijn eigen doodgraver zou produceren. Hij lijkt alsnog gelijk te krijgen.

Maar de tot volgzame sociaal-democraten getransformeerde SP’er zal die doodgraver niet worden. De revolutie komt namelijk altijd van onderop, en nooit van de slippendragers.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: