Max Pam: Ronald van Raak, een filosoof in de lariekoek

“Zo waarlijk helpe mij God almachtig”

Aan het plankje dunne boekjes van Nederlandse politici kan een nieuw exemplaar worden toegevoegd: Op zoek naar vrijheid – een filosoof in de politiek van Ronald van Raak, de huisideoloog van de Socialistische Partij.

Een filosoof in de politiek, je bent al snel geneigd aan Socrates en Plato te denken. Maar die kom je bij Van Raak niet tegen. Wel Erasmus en Spinoza, zij het met de diepgang van een platbodem. Het meeste van het weinige dat hij over hen schrijft, vind je ook op Wikipedia. En dan al die kalenderwijsheden!

‘Mensen willen geen keuzevrijheid maar zeggenschap.’

‘Politici hebben zichzelf in de boeien geslagen, (…) maar wij hebben ook de sleutel in handen.’

‘Vrijheid is niet het begin, maar het eindpunt in de politiek.’

‘Wie niet weet wie hij is, weet ook niet wat hij vindt.’

Enzovoort. Het laatste lijkt me sowieso lariekoek. Nooit zal iemand weten wie hij is, want een mens kan alles waarnemen, behalve zichzelf. Dat zei Hume, om ook maar eens deftig een filosoof te citeren.

Veel onzin schrijft Van Raak over Domela Nieuwenhuis, die hij ‘de eerste socialist in de Tweede Kamer’ noemt. Maar Domela had aan socialisten juist een hekel. Hij was secretaris van de Sociaal Democratische Bond (SDB), beschouwde zichzelf als een anarchist, en kwam in het parlement voor de Friese Volkspartij. Daarbij was hij een notoire antisemiet, zoals in de juist verschenen biografie Ferdinand Domela Nieuwenhuis, een romantische revolutionair te lezen valt.

Het lijkt mij niet verstandig om via Domela tot ‘een reflectie op het parlement’ te komen. Via Ronald van Raak trouwens ook niet. Hij blijft steken in de aanbeveling dat ‘elke politieke partij een eigen weg moet kiezen’ en ‘een eigen vorm van optreden en een eigen toon van discussiëren’ moet ontwikkelen.

Toe maar! Alsof dat niet romantisch revolutionair is.

Lees verder in de Volkskrant →

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: