Het verraad van de SP: Europa

De SP vindt dat de Europese Centrale Bank staatsobligaties moet opkopen van zowel Noord- als Zuid-Europese landen. Landen in de problemen, zoals Cyprus, zouden ook door de ECB moeten worden gered. Minder Brussel, en Meer Bank, roept de SP opeens. Roemer’s pleidooi in het parlement was zo genant dat zelfs “de neoliberale PvdA”, zoals de SP-achterban die partij vaak betitelt, Roemer de les moest lezen.

Door dat pleidooi kwam Roemer onder vuur te liggen van een groot deel van de Kamer. Veel partijen verweten Roemer dat hij op die manier veel macht geeft aan een Europees orgaan, dat niet democratisch wordt gecontroleerd. Ze benadrukten dat Roemer anders juist pleit voor terughoudendheid bij het belangrijk maken van Europa.

Roemer’s argumenten zijn raar. Want het is goed voor de werkgelegheid. Je moet toch wat. En wat we ook doen, het kost toch geld, dus wat maakt het uit. Welnu, wat het uitmaakt is dat de SP het een goed idee vind om onze miljarden niet in het Europese Noodfonds te stoppen, waar we als donateur nog een beetje inspraak zouden kunnen hebben, maar in een bank – u leest het goed: in een bank – te gieten waarna we de vingers gekruisd moeten houden, op hoop van zegen. Want Roemer “is gekozen om problemen op te lossen.” In het SP Europa verkiezingsprogramma 2009-2014 lezen we bij Monetair Beleid nog dat het ECB politieke controle moet krijgen en het regelmatig verantwoording moet afleggen aan het Europees Parlement en aan de EMU-lidstaten. Maar dat is nu niet meer aan de orde. Nee hoor, flikker de miljarden er maar in, geld kost het hoe dan ook. Als Wouter Bos het kan, kan de SP dat ook. Want o.a. Japan doet het ook. Ja geweldig, Japan, dat staat momenteel op de tweede plaats van de landen met de meeste staatsschuld (13,64 triljoen dollar), na Zimbabwe op nr. 1. Op nr 4. staat Griekenland. “Het is dé manier om nu uit de crisis te komen,” meent Roemer.

Meer over Het verraad van de SP.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: