SP raakt 5314 leden kwijt

5314 SP-leden hebben in 2011 hun ledenkaart doorgeknipt. Dat zijn meer dan vier ledendagen in het Land van Ooit. Alleen het CDA verloor iets meer leden (5711). Het geeft aan hoe het er voorstaat bij de achterban. Toch zijn er weer 3192 nieuwe leden bijgekomen, en zodoende verloor de partij al met al ’slechts’ 4,6% van haar leden. (pdf)

Desalniettemin staat de partij er momenteel in de peilingen ongekend goed voor: met 32 zetels zou het de grootste partij van Nederland zijn. Daarna volgt de VVD (30) en de PVV (20), dat toevallig ook twee partijen zijn met wie de SP op gemeentelijk niveau uitstekend samenwerkt. Echter losse stoeptegels en Polenpanden in de straat zijn natuurlijk niet de urgente problemen waarmee we landelijk te kampen hebben.

Het 2007 scenario?

De situatie vertont veel overeenkomsten met 2007. In dat jaar verwijderde de partij stilzwijgend de ledenteller van de website, ondanks dat het in de peilingen op een gegeven moment op ongekende hoogte stond: volgens de Politieke Barometer zou het in maart dat jaar wel 33 zetels winnen. De reden voor het verwijderen van de ledenteller was natuurlijk omdat de partij in rap tempo veel leden verloor. Dat moest onder de pet blijven. Het profileerde zich jarenlang als “de snelstgroeiende partij van Nederland” met “meer dan 50.000 leden”. Ook toen het ledental onder de 50.000 dook bleef het mantra nog lang gehandhaafd, zelfs tot op de dag van vandaag, zoals bij de SP Boxtel.

In de eerste twee maanden van 2010 zakte de SP, met 25 zetels in de Kamer, in de peilingen naar een dieptepunt van 11 zetels. Momenteel heeft de SP 44.186 leden – 2122 minder dan vorig jaar.

De ideologische veren

SP verliest 5314 leden

Ik wijt het verlies aan achterban en tegelijkertijd hoog in peilingen staan aan de mate waarin de SP zijn ideologische veren afschudt. De laatste maanden was dat namelijk ongekend hoog, tot aan het “ik kan met bijna iedereen regeren” van Emile Roemer toe, waarmee hij natuurlijk zegt: ik ben bereid om vrijwel al onze standpunten in te leveren voor de macht. Die weg werd onlangs door De Oude Leider (hoezo ‘op de achtergrond’?) officieel geëffend met het met de mededeling dat de SP geen socialistische partij (meer) is.

‘There’s nothing in the street looks any different to me’, zingt Qeaux Qeaux. ‘Meet the new boss, same as the old boss.’

Het lied van de teleurgestelde revolutionair.

Zo gaat het ook, zegt Marijnissen. ‘Macht corrumpeert uiteindelijk iedereen. Het enige wat je kunt doen, is de macht controleren.’

Op mijn planeet kunnen gecorrumpeerde partijen echter nooit andere gecorrumpeerde partijen “controleren”. Wel kun je er 2,6 miljoen euro mee opstrijken (saldo partijkas 2010).

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: