SP onderzoek agenten “massaal”

De SP deed weer eens een “onderzoek” onder “1.258 agenten”. Dat begint al met een leugen, want hier lezen we dat het volgens Ronald van Raak om “ongeveer 3000 mensen” gaat, uit een vast SP-bestand, die altijd de enquetes voor agenten van de partij invullen. Niet geheel onterecht merkte Hero Brinkman op dat de geënqueteerden van “dat flutonderzoekje van de SP” allemaal SP-stemmers zijn, en vroeg om een wetenschappelijke onderbouwing. “Wij vragen die mensen af en toe om raad” aldus Van Raak. In ieder geval heeft de SP het onderzoek (pdf) niet onder “onder 1.258 agenten” gedaan, maar onder 3000 agenten. Alleen wenste meer dan de helft er niet aan mee te werken.

Niet helemaal toevallig zit ik ook in dat SP-bestand, als politieagent, en vul ik trouw hun onderzoeken in. Je hoeft namelijk geen naam op te geven, en er is niemand die controleert of ik wel echt een politieagent ben. Het kan net zo goed een SP-werknemer of fan zijn, die de boel een stukje vooruit wil helpen.

Is het toeval dat uit die onderzoeken altijd blijkt dat politieagenten precies hetzelfde denken als de SP? Of past de SP haar standpunten achteraf aan? Of gaan ‘mislukte’ onderzoeken dan wel onwelkome antwoorden de doofpot in? De vragen die het oproept geeft aan dat de SP het allemaal niet erg wetenschappelijk aanpakt.

Medewerker aan het hier besproken onderzoek Erik de Vries deelde eerder lolly’s uit aan de agenten in Helmond.

“Massaal”

In totaal zijn er in Nederland zo’n 65.000 politieambtenaren, en we kunnen ervan uitgaan dat er daarvan ongeveer 40.000 daadwerkelijk agent zijn die je min of meer in de openbare ruimte kunt aantreffen. Dat betekent dus dat 3,15% van alle agenten de enquete heeft ingevuld. Desalniettemin weet de SP met chocoladeletters te melden dat agenten “massaal tegen verhoging pensioenleeftijd” zijn. “Bijna 90 procent van de agenten vindt het onterecht dat dienders die met 65 jaar willen stoppen een lagere AOW krijgen.”

De vraagstelling in de SP ‘onderzoeken’ mag bekend zijn en komt meestal neer op hoop op een leven in Luilekkerland: Wilt u minder (zwaar) werken? Wilt u meer verdienen? Bent u tegen salarisverlaging? Wilt u eerder ophouden met werken? Niet verrassend is dan ook dat 6,5% vindt dat agenten al met jonger dan 50 jaar met pensioen moeten gaan (50-55: 10%, 55: 33%, 56-60: 13%).

Voor de subtitle moeten we een zakdoek tevoorschijn halen, en ons voorbereiden op het Einde der Tijden: “Voorkom dat dienders achter een rollator moeten surveilleren.” Een normale agent verzint zoiets echt niet. Om het rapport ook letterlijk meer ‘gewicht’ te geven zijn er van de 12 pagina’s 4 blanco pagina’s bij gestopt. Veel witruimte, grote letters, snel thuis.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: