De SP Zwendel 2

BIJNA TWEE JAAR GELEDEN SCHREEF IK DIT: 

MAANDAG 2 MAART 2009

Jan Marijnissen van de SP 14

Het SP-Eerste Kamerlid Anja Meulenbelt is woedend omdat ik mijn tijd besteed aan ‘een achterlijke hetze tegen Jan Marijnissen… jij die anders altijd zo kritisch bent – hoe ver kun je zinken.’
 Hoe leg ik iemand als Anja Meulenbelt uit dat hier geen sprake is van een hetze, maar van een kritische beschouwing van de politieke koers van een gelauwerde partijbons, die kennelijk uit naam van het socialisme de commerciele banken en de commerciele pers met belastinggeld overeind wil houden? Nota bene banken, parasitaire instituten, in een parisitair systeem, waarbij meer dan 90 procent van alle geldtransacties in de wereld niets te maken hebben met goederen of diensten, maar met speculeren. Van dat geld bestaat zo’n eenvijfde daadwerkelijk ook, de rest zijn digits op een computerscherm. En die luchthandel is jarenlang door de westerse commerciele massamedia verkocht als de enige logische ontwikkeling voor de mensheid.
Anja, financieel, economisch, cultureel en moreel verval leidt uiteindelijk onvermijdelijk tot de ondergang van een cultuur. Laat ik als voorbeeld geven de ineenstorting van de Maya cultuur. De indrukwekkende oude beschaving van de Maya’s begon na de vijfde eeuw van onze jaartelling bergafwaarts te gaan door het feit dat het instand houden en uitbreiden van hun materiele rijkdom ten koste ging van de natuur waardoor er een milieucrisis ontstond die versterkt werd door de onderlinge strijd om de almaar slinkende grondstoffen. De Amerikaanse evolutionair bioloog Jared Diamond stelt zich in het essay The Last Americans het volgende af: ‘Why did the kings and nobles not recognize and solve these problems? A major reason was that their attention was evidently focused on the short-term concerns of enriching themselves, waging war, erecting monuments, competing with one another, and extracting enough food from the peasants to support all those activities.’ Zie:http://www.mindfully.org/Heritage/2003/Civilization-Collapse-EndJun03.htm
 Deze desastreuze korte-termijn-politiek zien we ook nu weer, nu het kapitalisme als doctrine is ineengestort, terwijl politiek links en rechts dit failliete geloof financieel overeind probeert te houden. Het kapitalisme is niets anders dan een permanente staat van oorlog met mens en natuur, een alles en iedereen verwoestend systeem, dat door C. Wright Mills kort maar krachtig gekarakteriseerd werd als ‘rationaliteit zonder rede’. Welnu, ik val iedere politieke stroming aan die dit systeem om wat voor reden dan ook steunt. En dan kan Anja Meulenbelt wel schrijven: ‘Je valt me ontzettend tegen,’ maar het is niet anders. Anja, mijn houding wordt niet gedicteerd door politieke overwegingen, maar door een combinatie van gevoelsmatige en rationele motieven.
Dat was dus maart 2009. Inmiddels weten we via WikiLeaks:
De kiezers zijn bedrogen. De SP heeft twee gezichten, zo leren we uit een vrijgegeven Wikileaks cable (pdf) over een ontmoeting van Jan Marijnissen en Harry vanBommel met de Amerikaanse ambassadeur Roland Arnall op 16 mei 2006, een half jaar voor de Tweede Kamer-verkiezingen. Eerder schreef ik al over de bewondering van Harry van Bommel voor de miljonair Arnall – een crimineel die ooit in 33 staten vervolgd werd wegens het afpersen vanzieken en bejaarden middels zijn hypotheekverstrekker Ameriquest.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
“Marijnissen and van Bommel both stressed that their party has become more moderate, and less anti-American, in recent years … Van Bommel similarly pointed out that when he speaks to party members these days, he stresses that the SP is now more of a Social Democrat party than a Socialist one.”
Gevolgd door routineus sucking up:
“Based on his multiple trips to the U.S. — where heworked briefly as a teacher and traveled extensively by motorcycle — van Bommel said he appreciated shared U.S.-Dutch values and could not imagine aDutch government abandoning the transatlantic relationship.”
Of Van Bommel en Marijnissen hierna spontaan zijn uitgebarsten in het zingen van het Amerikaanse volkslied, lezen we helaas niet.
Het gezicht van de SP dat de partij voor de kiezers verborgen houdt is dus dat de SP, sinds 2006, zichzelf meer als een sociaal-democratische partij ziet dan een socialistische partij. Het heeft dus twee agenda’s: aan de ene kant het rode imago voor de achterban, en aan de andere kant het hobnobbenmet de geïnstitutionaliseerde macht in Den Haag.

JSF niet zo belangrijk

“Asked about Dutch participation in the Joint StrikeFighter (JSF), van Bommel said he thought the initialDutch decision to become involved was a mistake atthe time — and it still is. That said, SP’s interest inforeign policy would always take a back seat tobread-and-butter domestic issues such as workers’rights and compensations.”
Ik zal het voor u samenvatten: de SP was en is tegen de JSF-deal, maar weest gerust, Amerika en militaire industrie, want wanneer het om buitenlandbeleid gaat, zal de partij “altijd” op zijn handen blijven zitten, en zich alleen maar richten op binnenlandse issues die de SP belangrijk acht.

Monoculti partij

Interessant is ook te lezen over het probleem dat de SP door haar anti-immigranten traditie (zie: Gastarbeid en Kapitaal) maar geen ‘allochtonen’ in de partij kan krijgen. Dit is “partly due to the party’s tradition of defending indigenous workers’ rights against immigration”. Ali Lazrak was de enige moslim die de SP in het parlement had, en zoals u weet heeft die al lang geleden zijn bullen gepakt. Van Bommel suggereert ook dat de partij geen immigranten kan werven omdat die geen zin hebben om een groot deel van hun salaris in te leveren voor de partijkas. Geef ze eens ongelijk.
“Van Bommel stressed that the party was actively looking at ways to change its image to make it more attractive to culturally conservative immigrant groups, particularly with regard to religion, and was seeking torecruit more ethnically diverse candidates.”
En is dat inmiddels gelukt? Driewerf nee. Sadet Karabulut is seculier, en Farshad Bashir ook. Beide zijn ze model-westerlingen die gewoon spruitjes eten. Hoewel ze dat weer niet aan de grote klok hangen – in tegenstelling tot de groeiende groep SP-christenen – maar nu weet u ook waarom.
NB Op sp.nl pakt de partij de hier besproken cable aan om de PvdA, hun ideologiegenoten zo weten we nu, te bashen. Over de rest zwijgt de partij in alle talen.
Een afspraak met de Amerikaanse ambassadeur, hoe lang van tevoren wordt die gemaakt? Ik schat toch wel ruim een maand. Dus lezen we ruim een maand eerder in de krant (en op sp.nl): SP langzaam milder over Amerikanen
In ieder geval wordt het tijd dat de partij eens aan haar naam gaat sleutelen. Is SDP, Sociaal-Democratische Partij, misschien iets? Of, heel modern, DA-PVDA, De Andere Partij Van De Arbeid?
http://sptransparant.blogsome.com/2011/01/19/sp-is-meer-sociaal-democratische-dan-socialistische-partij/
Welnu, waarom zou Anja Meulenbelt van de SP van mij als onafhankelijke journalist verwachten dat ik haar partij niet kirtisch zou volgen? Moet ik de SP-zwendel dan verzwijgen? Hun gekonkel met de macht, hun onzichtbare oppositie, hun verwerpelijk opportunisme? Wat bezielt haar eigenlijk?
Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: