‘SP is meer een sociaal-democratische dan socialistische partij’

De kiezers zijn bedrogen. De SP heeft twee gezichten, zo leren we uit een vrijgegeven Wikileaks cable (pdf) over een ontmnoeting van Jan Marijnissen en Harry van Bommel met de Amerikaanse ambassadeur Roland Arnall op 16 mei 2006, een half jaar voor de Tweede Kamer-verkiezingen. Eerder schreef ik over de bewondering van Harry van Bommel voor de miljonair Arnall – een gewetenloze crimineel die ooit in 33 staten vervolgd werd wegens het afpersen van zieken en bejaarden middels zijn hypotheekverstrekker Ameriquest.

roland-arnall

“Marijnissen and van Bommel both stressed that their party has become more moderate, and less anti-American, in recent years … Van Bommel similarly pointed out that when he speaks to party members these days, he stresses that the SP is now more of a Social Democrat party than a Socialist one.

Gevolgd door routineus sucking up:

“Based on his multiple trips to the U.S. — where he worked briefly as a teacher and traveled extensively by motorcycle — van Bommel said he appreciated shared U.S.-Dutch values and could not imagine a Dutch government abandoning the transatlantic relationship.”

Of Van Bommel en Marijnissen hierna spontaan zijn uitgebarsten in het zingen van het Amerikaanse volkslied, lezen we echter niet.

Het gezicht van de SP dat de partij voor de kiezers verborgen houdt is dus dat de SP, sinds 2006, zichzelf meer als een sociaal-democratische partij ziet dan een socialistische partij. Het heeft dus twee agenda’s: aan de ene kant het rode imago voor de achterban, en aan de andere kant het hobnobben met de geïnstitutionaliseerde macht in Den Haag.

JSF niet zo belangrijk

“Asked about Dutch participation in the Joint Strike Fighter (JSF), van Bommel said he thought the initial Dutch decision to become involved was a mistake at the time — and it still is. That said, SP’s interest in foreign policy would always take a back seat to bread-and-butter domestic issues such as workers’ rights and compensations.”

Ik zal het voor u samenvatten: de SP was en is tegen de JSF-deal, maar weest gerust VS en  militaire industrie, want wanneer het om buitenlandbeleid gaat, zal de partij “altijd” op zijn handen blijven zitten, en zich alleen maar richten op binnenlandse issues die de SP belangrijk acht.

Monoculti partij

Interessant is ook te lezen over het probleem dat de SP door haar anti-immigranten traditie (zie: Gastarbeid en Kapitaal) maar geen ‘allochtonen’ in de partij kan krijgen. Dit is “partly due to the party’s tradition of defending indigenous workers’ rights against immigration”. Ali Lazrak was de enige moslim die de SP in het parlement had, en zoals u weet heeft die al lang geleden zijn bullen gepakt. Van Bommel suggereert ook dat de partij geen immigranten kan werven omdat die geen zin hebben om een groot deel van hun salaris in te leveren voor de partijkas. Geef ze eens ongelijk.

“Van Bommel stressed that the party was actively looking at ways to change its image to make it more attractive to culturally conservative immigrant groups, particularly with regard to religion, and was seeking to recruit more ethnically diverse candidates.”

En is dat inmiddels gelukt? Driewerf nee. Sadet Karabulut is geen moslim, en Farshad Bashir ook niet. Beide zijn ze model-westerlingen die spruitjes eten. Hoewel ze dat weer niet aan de grote klok hangen, in tegenstelling tot de groeiende groep SP-christenen.

NB Op sp.nl pakt de partij de hier besproken cable aan om de PvdA, hun ideologiegenoten zo weten we nu, te bashen. Over de rest zwijgt de partij in alle talen.

Een afspraak met de Amerikaanse ambassadeur, hoe lang van tevoren wordt die gemaakt? Ik schat toch wel ruim een maand. Dus lezen we ruim een maand eerder in de krant en op sp.nl: SP langzaam milder over Amerikanen

In ieder geval wordt het tijd dat de partij eens aan haar naam gaat sleutelen. Is SDP, Sociaal-Democratische Partij, misschien iets? Of, heel modern, DA-PVDA, De Andere Partij Van De Arbeid?

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: