De hoeder met de uitgestoken hand

SP-leider Emile Roemer werpt zich op als de hoeder van linkse politiek. Naast inhoudelijke samenwerking met zielsverwanten in de Kamer wil hij werken aan het onderlinge herstel van vertrouwen.

Aan Roemer heeft het naar eigen zeggen niet gelegen dat er voor de verkiezingen geen sprake was van linkse samenwerking.

“Ik heb de hand uitgestoken. Dat was het eerste wat ik deed toen ik begon als SP-leider.”

“Bovendien hebben ze niet geïnvesteerd in het herstel van vertrouwen met het CDA. Die verhoudingen waren door het mislukken van Balkenende IV totaal verzuurd. Mede daarom is dit harde en kille kabinet er gekomen.” (nu.nl)

pvda-welkom

Kortom, dit kabinet is de schuld van de PvdA. Jarenlang werd de PvdA door de SP neergesabeld omdat het met het CDA samenwerkte. En: “Nederland is erbij gediend dat de PvdA niet met rechtse partijen een meerderheid vormt”. Maar nu neemt Emile Roemer het de PvdA kwalijk dat het niet heeft geïnvesteerd in het herstel van vertrouwen met het CDA.

Even recapituleren. In maart 2010 werd Roemer fractievoorzitter.

Mei 2010 De Tribune/Roemer:
“De PvdA zat in de afgelopen regering, dat was een ramp. Drie jaar op de handen zitten terwijl het land in crisis kwam. Heel slecht. Dat ben ik nog niet vergeten!”

1 mei 2010 Roemer:
“Weer draait de PvdA. Het lijkt alsof het die partij in de genen zit. Ook jij, Job, flikt het dus. Draaien waar je een rechte rug zou moeten tonen. … Zo, beste Job Cohen, ga je niet om met kiezers.”

8 mei 2010 Van Bommel:
“Dat Cohen met zijn nieuwe standpunt electoraal goede sier probeert te maken maakt Nederland tot een wispelturige bondgenoot. Zo wordt het signaal afgegeven dat afspraken met ons land niet zwaar wegen, zelfs niet voor onze politieke leiders.”

17 mei 2010 Karabulut:
“In woord lijkt de PvdA in deze richting op te schuiven, maar haar daden van de laatste 30 jaar bewijzen het tegendeel.”

18 mei 2010 Roemer:
“Het lijkt er op dat de PvdA zijn eigen achterban links laat liggen om een draai naar rechts te maken.”

24 mei 2010 Roemer:
“Als Cohen na zondagavond nog niet bereid is met mij en anderen links Nederland op te roepen de rechtse ramp te keren, dan snap ik de PvdA echt niet meer.”

24 mei 2010 Roemer:
“Het CDA en de VVD zijn in ondertrouw. Het is gebruikelijk dat iemand dan bezwaar mag aantekenen. En dat doet Cohen: Híj wil namelijk met de VVD. Ik kan maar één conclusie trekken; een stem op Cohen is een stem op de VVD.”

25 mei 2010 ROOD:
“De komende weken [zal] de PvdA van Job C. … er alles aan doen om zoveel mogelijk zieltjes te winnen, zodat zij per 10 juni jullie stufi kunnen afpakken.”

29 mei 2010 Roemer:
“Job Cohen jaagt eigen kiezers weg”
“Ik heb met kromme tenen naar zijn inbrengen in debatten zitten kijken.”

30 mei 2010 Roemer:
“Cohen zegt dat VVD-lijsttrekker Rutte flirt met Geert Wilders en de PVV. Maar ondertussen is hijzelf volop aan het voetjevrijen met diezelfde Rutte, die een snoeihard rechts beleid voorstaat. Linkse kiezers zitten daar niet op te wachten.”

2 juni 2010 Roemer:
“…de PvdA [kan] onze partij klaarblijkelijk net zo makkelijk inwisselen voor VVD en CDA.”

x juni 2010 De Tribune:
“Eerst waarschuwde Cohen dat we de economie niet kapot moeten bezuinigen. En nu wil de PvdA ineens net zoveel bezuinigen als de VVD! Het lijkt wel een wedstrijdje ver plassen. En de samenleving mag de prijs betalen. De PvdA laat zijn sociale achterban links liggen.”

9 juni 2010: Tweede Kamerverkiezingen

Najaar 2010 ZO-krant/Roemer:
“Ik heb heel vaak mijn hand uitgestoken naar de PvdA… Ik kwam zelfs met een soort concept van een alternatief regeerakkoord. Maar ze wilden niet.”

7 november 2010 Roemer:
“Roemer stelt bij zijn aantreden direct de hand te hebben uitgestoken naar andere partijen. Volgens hem heeft de opstelling van de PvdA er echter mede voor gezorgd dat er nu een rechtse coalitie zit.”

Conclusies:
– Vóór de verkiezingen dacht de SP in haar arrogantie stemmen af te snoepen van de PvdA door de partij, en in het bijzonder Job Cohen, zwart te maken.
– Na de verkiezingsnederlaag was opeens ‘altijd de hand uitgestoken naar de PvdA’.
– En na de kabinetsformatie is alles weer de schuld van de PvdA, dus zit de SP weer terug op PvdA-bash niveau 2006. Die mensen leren nooit.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: