Eerste rapport commissie-De Wit

Een hele prestatie

De parlementaire commissie o.l.v. SP’er Jan de Wit, die onderzoek heeft gedaan naar de oorzaken van de financiële crisis, komt vandaag met zijn eerste onderzoeksrapport. Vanmorgen op de radio al met de grond gelijk gemaakt. Niet verassend, aangezien het een tandeloze tijger is zonder consequenties. Zeg maar werkverschaffing, voor parlementariërs die ongetwijfeld zullen denken dat het hen belangrijk maakt. Ook is Wouter Bos al buiten beeld, en Nout “de dijken waren te laag” Wellink gaat volgend jaar tot aan zijn dood aan zijn zwembad liggen met een pinacolada. Als dank voor ‘t aangenaam verpozen bij De Nederlandsche Bank en het rijker maken van de rijken. De commissie meldde begin februari al dat het “intens tevreden” was, misschien juist omdat het niemand als verantwoordelijke kan/wil aanwijzen. 40 bankiers, toezichthouders, politici en economen, en werkelijk niemand is schuldig. Dat is een hele prestatie.

“Het is allemaal erg ingewikkeld en complex”

We moeten (blijven) geloven: “Het is allemaal erg ingewikkeld en complex.” aldus de staatsomroep, die allicht meewerkt om de zwendel in stand te houden en de verantwoordelijken op hun plek. Dat het ingewikkeld en complex is, is in werkelijkheid tot nu toe de enige echte conclusie die getrokken wordt.

Hoe complex is de vraag: wie heeft leningen verkocht aan mensen die het niet konden betalen? Hoe ingewikkeld is het om uit te zoeken wie de bonussen heeft uitgedeeld? De Nederlandsche Bank heeft alvast een speciale afdeling opgericht voor ‘macroprudentiële analyse’. In gewone-mensen-taal: een gespecialiseerd team dat elke verdenking van de toezichthouder wit moet wassen. Het bewijst in ieder geval dat het financieel beleid in Nederland niet wordt bepaald middels de stembus. Socialisten weten dat wel, maar Jan de Wit is “intens tevreden”. Wat gaat de SP daar aan doen? Beetje roepen langs de zijlijn – zoals over “bankterroristen” die aangepakt moeten worden – ha ha, ja ja, ludiek hoor – dat ironisch ‘Een nieuwe koers voor Nederland’ wordt genoemd. Ironisch, omdat het in werkelijkheid de traditionele koers van de SP beschrijft: beetje roepen langs de zijlijn dat het een schande is en een wensenlijstje met wat er allemaal moet gaan veranderen. Maar naar ons geld kunnen we fluiten, want dat is, mede dankzij de SP, al vergeven aan de “bankterroristen”.

fortis ewoud irrgang sp

Ewout Irrgang mocht geen commissievoorzitter worden“omdat die als voorzitter van de commissie mogelijk over zijn eigen handelen als Kamerlid tijdens de financiële crisis zou moeten oordelen.” Duidelijk. Maar dat rapport komt na de verkiezingen pas uit. Niet dat daar een conclusie uit getrokken zal gaan worden, want iedereen wil natuurlijk in het pluche blijven zitten.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: