SP-bolwerk Dongen kiest voor rechts

Nadat alle SP-raadsleden weg moesten en ook hun wethouder Piet Keijzer werd gepiepeld (hij wilde de energiebedrijven verkopen) meldt de afdeling in Dongen vandaag dat het blij is met een coalitie van SP, VVD, CDA en DP (Democratisch Podium), die de informateur voorstelt. het aantal zetels voor de SP (4) bleef gelijk, maar de partij vond zichzelf toch een winnaar.
In 2007 ging de afdeling nog voor “een socialer Dongen”, maar met deze coalitie kan dat natuurlijk niet meer, dus is de insteek nu geworden dat de partij “voor een meer open bestuurscultuur” op het gemeentehuis gaat, want dat zou de partijen binden.

In 2006 had de SP een heel ander verhaal. Toen deden de partijen VVD en DP precies hetzelfde wat de SP nu doet, namelijk hun programma aanpassen om mee te kunnen doen:

“De SP doet aan die flauwekul niet mee … De SP maakt op een aantal terreinen fundamenteel andere keuzes (zie ons verkiezingsprogramma). Vanuit onze kijk op een sociaal Dongen zullen wij op elk gewenst moment onze standpunten en onze alternatieven naar voren brengen. Daar hebben we geen opgetuigd collegeverhaal voor nodig’, zegt fractievoorzitter Marga van Broekhoven. … Al met al redenen voor de SP om niet mee te doen aan een schertsvertoning in de raad.“

Pluche blijkt sterker dan principes

Dat het CDA “gerede twijfels” heeft bij een samenwerking met de SP meldt de afdeling niet. Dat het CDA er zo over denkt is een logisch gevolg van het feit dat de lokale SP bijvoorbeeld in januari nog riep dat het CDA een lachertje maakt van democratie. In de campagnekrant werd het CDA als een “onbetrouwbare” bestuurder neergezet, en als een partij die niet naar “de mensen” luistert. En eind 2009 woonden PvdA, CDA, VPD, VVD en DP nog op een andere planeet. Ook meldt de SP Dongen momenteel niet dat er in de beoogde coalitie 4 wethouders zullen komen in plaats van 3, terwijl de SP principieel voor minder wethouders is. Al met al kunnen we concluderen dat het pluche harder trekt dan de principes voor de zogeheten linkse actiepartij.

De nieuwe Dongense raadsleden voor de SP zijn:
Nr. 1 René Roovers
Nr. 2 Petra Garvey-Jacobs
Nr. 3 Johan Donga
Nr. 4 Geert Bisschop
Slechts 24 Dongenaars stemden op Johan Donga, en 21 op Geert Bisschop. 7 SP-kandidaten op de lijst kregen meer stemmen.

Gerrit Draisma
Portret van Gerrit Draisma van de sneltekenaar Kees Willemen, die door de SP ook gecensureerd wordt.

Oud-raadslid Gerrit Draisma blijkt verrassend open over zijn partij, hoewel hij nu natuurlijk niet meer ‘gezuiverd’ kan worden:

Ik vond het niet altijd makkelijk. Wij hadden als SP vaak felle kritiek op het college. Waarschijnlijk ook wel terecht, maar het was voor mij ook niet altijd duidelijk dat we zelf betere voorstellen hadden of wisten hoe het moest. In ieder geval, ook als we misschien geen gelijk hadden, hebben we toch altijd de discussie in de raad proberen aan te wakkeren.

 

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: