GroenLinks Nijmegen sluit SP uit

“We vinden het jammer om na acht jaar samenwerking afscheid te nemen van de SP, maar er zijn goede redenen voor die breuk”, zei GroenLinks-leider Jan van der Meer. “Een puur linkse coalitie van GroenLinks, PvdA en SP zit er gewoon niet meer in, dat wil de stad niet meer, zo blijkt uit de verkiezingsuitslag. Dus is het logisch dat wij nu met D66 en de PvdA verder praten.”

In de dagen na de verkiezingen verkondigde GroenLinks nog dat men de SP – gezakt naar 5 zetels – graag aan boord wilde houden. De twee partijen hebben de afgelopen acht jaar zeer nauw en loyaal samengewerkt. Maar GroenLinks-informateur Lenie Scholten, die vorige week met alle Nijmeegse partijen sprak, raadde een coalitie van GroenLinks, PvdA, D66 én SP af. Voornaamste argument: met vier partijen is de kans op ruzie groter. Van der Meer: “Onze fractie volgt het advies van Scholten unaniem.” (De Gelderlander)

Of u dat ook ziet weet ik niet, maar tussen de regels door lees ik dat “de kans op ruzie groter” is met de SP in een coalitie.

GroenLinks meldt:

Uit de gesprekken met de informateur blijkt dat de SP met name andere standpunten heeft ten aanzien van de bezuinigingen, die stuiten op weerstand bij de andere partijen. … Bovendien kom je met een verbreding naar vier partijen uit op een getalsmatige verhouding, waardoor het voor twee van de vier coalitiepartijen mogelijk is om zich aan de verantwoordelijkheid te onttrekken en mee te stemmen met de oppositie. Dat brengt de gewenste stabiliteit in het geding. Dat laatste heeft de SP overigens ook geconstateerd en aangegeven niet zo’n vijfde wiel aan de wagen te willen zijn.

Hoewel ik er niet aan twijfel dat de SP Nijmegen, en misschien ook wel landelijk, flink haar best gaat doen met de traditionele reflexen 1. zichzelf als slachtoffer neer te zetten, en 2. GroenLinks zwart te maken. In 2008 meldde spin doctor Ronald van Raak dat de ideeën van GroenLinks vaak “nietszeggend” zijn en vergeleek hij de partijbeginselen met die van D66 en zelfs de VVD. Daar maak je natuurlijk geen vrienden mee.

En ja hoor, we lezen op nijmegen.sp.nl uit monde van lijsttrekker Hans van Hooft jr. niet dat de SP geen vijfde wiel aan de wagen wilde zijn, maar dat GroenLinks ‘niet kiest voor een sociale coalitie’. En lezen we ook niets over de analyse en de conclusies van de informateur. De SP Nijmegen is blijkbaar van mening dat alleen een coalitie met de SP “sociaal” kan zijn.

Is dit rarigheid van Van Hooft? Nee, en het kan nog raarder. Vorige week verklaarde Van Hooft over de verkiezingsuitslag: “Een paar weken voor de verkiezingen had ik de indruk dat we deze verkiezingen konden winnen. In de landelijke peilingen stonden we hetzelfde als vier jaar geleden.” Yeah, right…

Bij de onlangs gehouden gemeenteraadsverkiezingen verloor de SP Nijmegen 2 van haar 7 raadszetels. Lees hier waarom. De drie grootste partijen zijn PvdA, GroenLinks en D66. Daarna volgt de SP.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: