“De commissie is intens tevreden”

SP Jan de Wit

De bedoeling van de commissie-De Wit was het in kaart brengen van de oorzaken van de kredietcrisis in Nederland, en formuleren wat er verbeterd moet worden. Dat de parlementaire commissie bestond uit leken, of desgewenst onbenullen, is logisch omdat de financiële experts in de Kamer zelf hebben meegewerkt aan het wettelijk kader, met wetten die grotendeels door de Nederlandse Vereniging van Banken ontworpen zijn. En leken en onbenullen zijn natuurlijk geen partij voor geslepen banksters.

De verhoren zijn inmiddels voorbij. De commissie schijnt dik tevreden te zijn. Dus wie is verantwoordelijk?

 • De directeur van het Centraal Planbureau (CPB) Coen Teulings geeft de schuld aan rekenmodellen.
 • De voormalig secretaris-generaal van Economische Zaken, econoom en adviseur op hoog niveau Sweder van Wijnbergen geeft de schuld aan iedereen.
 • De voormalige minister van Financiën en ex-topbankier bij Citigroup Onno Ruding (lees: De BV Zorreguieta) geeft de schuld aan de toezichthouders voor gebrek aan kennis.
 • De voormalige financiële topman van ING en ex-voorzitter van de commissie Maas Cees Maas geeft de schuld aan de bonussen. (Onder Maas stegen de bonussen in 2003 met 560%)
 • De voormalige baas van de geheime dienst en oud-topman van de Autoriteit Financiële Markten (AFM)Arthur Docters van Leeuwen geeft de schuld aan de politici.
 • De voormalige minister van Volksgezondheid en de huidige voorzitter van de AFM Hans Hoogervorst geeft de schuld ook aan politici, en de aan de bankbestuurders.
 • De accountant Jules Muis geeft de schuld aan de toezichthouders, in het bijzonder De Nederlandsche Bank (DNB).
 • De voormalige bestuurder van de zakenbanktak van ABN Amro Wilco Jiskoot legt de schuld bij de kredietbeoordelaars.
 • De ex-bestuursvoorzitter van ABN Amro Rijkman Groenink geeft de schuld aan “de radertjes”.
 • De president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink geeft de schuld aan het parlement, accountants, roekeloze bestuurders en buitenlanders.
 • • Onze minister van Financiën Wouter Bos geeft de schuld aan de bankiers.

Wat valt hieraan het eerst op? Juist: niemand stelt verantwoordelijk te zijn. Niemand stapt op, geen mea culpa, nog geen zwak schijnsel van enige moraal of geweten. En dat is de essentie die de commissie-De Wit voor ons bloot heeft gelegd: niemand is schuldig – en dus is iedereen schuldig – en dus volgen er geen consequenties. De Nederlandse creme de la creme van het graaikapitalisme veegde zijn straatje schoon. En met deze commissie komen ze ermee weg.

De commissie is intens tevreden. Hoofdrolspelers nog eens horen, maar dan onder ede, vinden de commissieleden niet nodig. Alles wat ze wilden horen, hebben ze gehoord, zeggen ze. De vragenlijst is geheel afgewerkt. (bron*)

Dit jaar gaan “de gewone mensen” de crisis pas echt goed voelen: massaontslagen, pijnlijke en diep ingrijpende bezuinigingen, verworvenheden worden teruggedraaid. Hoe je het ook draait of keert, “de gewone mensen” moeten de banksters betalen, opdat die hun rijkdom niet hoeven op te geven. De SP zwijgt. En Jan de Wit is tevreden. Een prima stemadvies dus.

Links:
→ ‘Onderzoek kredietcrisis mislukking’
→ Alleen commissie-De Wit is tevreden

*) De Volkskrant heeft het artikel van haar website verwijderd.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: